Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?

Засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер"
11 апр 2023 07:11, Нели Христова
332
Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?
Снимка: YouTube

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според изтеклите "секретни" документи САЩ се съмняват,че украинската контраофанзива ще доведе до големи резултати.Руснаците не вярват на тези документи,тъй като това може да бъде умишлено насаждане на дезинформация.Но също така се надяват,че рекламираната "контраатака" на фашистката craH няма да донесе успех на фюрера в Киев. В Луганско направление подразделенията на ВС на РФ продължиха настъплението си в Серебрянския горски район и заеха няколко нови позиции. С подкрепата на артилерия те атакуваха района на Торской, Ямполевка, Невски и Макеевка. Без изменение.
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин заяви, че Бахмут ще бъде възстановен. Смело изказване, предвид факта, че града е в развалини и фашистката craH, като плъхове изскача изпод развалините за да се бие фанатично предани на фюрера в Киев.
145
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донецка посока,Маринка.Продължават позиционните боеве на проспект Дружби и в района на завода за ремонт на гуми,който вчера беше превзет от руската армия без загуби.Фашистката craH е изтласкана на запад,но те оказват яростна съпротива.Донецка посока,Авдиевка.На север от града ВС на РФ разшириха зоната на контрол около Новобахмутовка и настъпиха в посока Новокалиново. На юг руските войски изтласкаха фашистката craH от укрепен пункт северно от Водяни.Лека-полека най-мощният Авдиевски укрепен район е превземан,от където фашистката craH ежедневно се обстрелва Донецк и убива деца, жени и старци.
144
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направление Запорожие.Тук-без сериозни активни действия по земя,но с активност във въздуха.ВС на РФ нанесоха удар върху помещенията с техника в Орехово на фашистката craH. В резултат на удара са унищожени най-малко 4 танка, 4 бойни машини на пехотата, 5 бойни бронирани машини и 6 камиона. Такива удари с добри резултати за руските витязи са много важни в навечерието на обявеното контранастъпление на фашистката craH.
143
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старобелско направление (западно от ЛНР и източно от Харковска област). Продължават артилерийските дуели и взаимното разузнаване в района на Купянск. ВСУ създават фалшиви огневи позиции. Обстановката продължава да е напрегната без щурм на значителни сили от двете страни. В Лиманския участък на ВС на РФ зоната на контрол беше разширена в района на Макеевка и дере Журавка. Руснаците превзеха няколко опорни пункта на фашистката craH.
142
6
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
В България няма никакви русофили, всичката гMeж в коментарите се бълва от руснаци които живеят на нашата земя (не, че русия не е наша земя, но това е бъдеща тема), и те са като лидерите си - супер неблагодарни и не подлежат на облагородяване. Руснаците са единствените двуноги които не метаморфозират между българи, имат инсталирани базови програми за монарх робство и омраза към другиите народи, затова е опасно да се съжителства с тях. Да си съсед на Русия е в топ 3 нна малшанс класацията.
141
4
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Никой не иска с Русия и Вовата:):):)Македония и тя не иска.За България,Полша,Румъния,Чехия,Словакия,Унгария и Албания няма какво да говориме.Всички в НАТО и ЕС:):):)
140
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, побеждавате ли?
139
11
 
9
 
! Отговори
обективен преди 1 година
По улиците на Киев и Лвов не се мярка мъж под 70 години.В Русия доброволци отиват да трепят фашисти.Това се вижда на уеб камерите.Редно нашите евроджендъри ,натовци ,атлантици и краваролюбци веднага да тръгнат към фронта ,вместо да ни набутват във война със страната ,която ни е освободила от Турция.
138
9
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Укрофашагите в долна и подла Оссрайнина трябва да бъдат изтребени като хлеб.арки!Въпрос на време е.Навлеците по курортите ни трябва да бъдат прогонени.Вън бандеровската зараза от земите ни!Над 1 милиард ни струват тези пара.зити.Войната на ФАЩ срещу Русия на подарената от Хрушчов територия ,не е наша война.Всеки роден укропитек или краварофил ,може да тръгне към Бахмут!Веднага!
137
5
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Те тия бетер ислямска държава станаха. Всеки олигарх с армия.
136
3
 
5
 
! Отговори
Путларах - всеки мой преди 1 година
Бивш мъж с частна армия ! Иначе каква императрицата ще съм ! Е някои скоро ще дадат фира, но любовта иска жертви , все пак .!.
135
7
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Още атакуващо месо. Руснаците имат 3 пъти повече жертви от украинците.
134
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааааа, то за стария Вагнер няма хора, те нов правят?!? Пак ще има мобилизация, няма как :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
133
4
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
И днес ще ви кажа същото: Бахмут ще падне утре.
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредните терористи, но и те ще се срещнат със създателя скоро. М/у другото Бахмута падна ли вече или аха, аха, ама утре?
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми то се видя че редовната армия за никакъв не става...
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако не беше любимец нямаше да е новина! И точно пък БНТ ни напомня. А това за любимеца вече го четох пет пъти в чужди издания!
129
4
 
14
 
! Отговори
българка преди 1 година
Какъв дълг, какви пет лева ?!? Щом им плащат, това е работа - работата им е да убиват хора. Това е ! НЯМА ДЪЛГ ! Дългът се изпълнява БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ !
128
14
 
12
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
До укритеПолша ако ги превземе влиза на своя глава в конфликта и НАТО не играе. Те руснаците май това се опитват да направят - да вкарат поляците в играта и да ги изпарят, с което НАТО да приключи...