Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите
20 апр 2023 19:33, Нели Христова
147
Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента
Снимка: Twitter

Твърди се, че руските войски в Украйна са получили религиозни икони с образа на президента Путин за православния Великден.

Иконите изобразяват Путин в син костюм с червена вратовръзка и думите: "Всемогъщият Владимир Путин". Твърди се, че те са били изпратени от неговата управляваща партия "Единна Русия" до мобилизирани войски, служещи в Южна Украйна, според видео, публикувано в услугата за съобщения Telegram. "За молитви", гласи бележка, прикрепена към иконите.

Пакетът съдържал също светена вода и консерви. "Колкото и голям патриот да съм, това е скапано", казва един войник. Видеото предизвика подигравки в социалните мрежи. Православните християни отбелязаха Великден в неделя.

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите. "Това е евтин трик на враговете на нашата родина", твърди партийният служител Вячеслав Григориев.

 

Новината за иконите с образа на Путин дойде след като руският президент подари на военни командири в Южна Украйна копие на вековна икона по време на, както каза Кремъл, пътуване до окупираната територия.

Въпреки че някога е бил офицер от КГБ в Съветския съюз, официално атеистична държава, Путин е сключил съюз с могъщата Руска православна църква, откакто дойде на власт преди 23 години. През 2011 г. главата на църквата патриарх Кирил описа управлението на Путин като "Божие чудо". Кирил също нарече войната в Украйна битка срещу "тъмните сили", като същевременно твърди, че руските войски, които умрат в битка, ще бъдат "опростени".

Срещу войната обаче се обявиха десетки обикновени свещеници. Повече от 170 подписаха отворено писмо, призоваващо за изтегляне на руските войски миналата година, докато други използваха своите проповеди, за да настояват за прекратяване на конфликта.

През февруари на Йоан Ковал, свещеник в църква близо до Москва, му беше забранено да провежда богослужения, след като замени думата "победа" с "мир", докато четеше "Молитва за Света Русия" на своето паство. Молитвата в подкрепа на "защитниците на отечеството" на Русия беше прочетена за първи път от Кирил през септември.

Въпреки молитвите на Кирил, силите на Путин претърпяха серия от унизителни поражения на бойните полета в Украйна и войната се върна у дома в Русия. Серия от удари с украински дронове дълбоко в Русия и убийствата на двама видни провоенни фигури доведоха до отмяната на годишното събитие за Деня на победата следващия месец.

Маршовете на Безсмъртния полк, където руснаците държат портрети на членове на семействата, загинали през Втората световна война, се провеждат от 2012 г. Организаторите казаха тази седмица, че те няма да се проведат тази година поради съображения за сигурност.

Някои критици казаха, че истинската причина за отмяната е, че Кремъл се притеснява, че хората ще излязат по улиците с портрети на роднини, загинали в Украйна. "Мащабът на военните загуби ще бъде видим", пише Елвира Вихарева, опозиционен активист, цитирана от The Times. "И безсмъртният полк щеше да се окаже наистина много смъртен."

Парадите за Деня на победата, включващи войски и военна техника, също бяха отменени в градовете близо до границата на Русия с Украйна. Главният парад на Червения площад все още трябва да продължи, както е планирано на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
12
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Ми не е ли психиатрия рашата, ай кажете де, философи?!
78
1
 
7
 
! Отговори
Разединена нация преди 1 година
Някои нашенци носят в сърцата си нещо като икони с образа на бай Тошо. Други носят като икона в душата си лозунга "Времето е наше, СДС!" и продължават да се чудят как така хем спечелиха изборите през 1997, хем Ваньо Костов бе признат за най-успешен български премиер, хем БСП успя да им измъкне властта от ръцете като използва за инструмент не нещо друго, а Царя! Трети пък си имат друга икона - бат Бойко. Четвърти лековерно си избраха за икона ПП. Пети казват "Всички са маскари!" Ха сега, де!
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
KoSSтадинов е под- човек.
76
1
 
1
 
! Отговори
гудериан преди 1 година
До Няма, как един дъртАми п.р.ъ.ц не пиши тук ами отивай да се биеш! Отиваш ли П.р.ъ.ц? надали.....нямаш топки....
75
2
 
11
 
! Отговори
алооо преди 1 година
До Край Нищо не разбираш бе шаран, искали са да нарисуват Лавров ама иконописеца толкоз е бил пиян че се е получил Путин та затова прилича на кон.Голям шаран си ейййй.. на гола кукичка ще те извадя.
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече щели да превземат Бахмут на пълните 367%
73
3
 
8
 
! Отговори
до ком. 57 преди 1 година
До Хе хе....................."путин най известен..." , зависи с какво е известен , те и сер ийните уб ий ци са също много известни...
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и кога ще порасните !!!!!!!!!!!!!!
71
5
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Поредна порция нелихристовизми.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъзгат на! Туй некролог!
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чиста детска градина!!! така се пише когато вече е изчезнало сивото в-во главите на тези кото и пишът
68
10
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 година
Каракудите на гола кука ги ловят. Кой е тоя привърженик на Путин дето ще му издължи главата като на кон. А дръжте се за реалността. Мечтите ви надминават тези на Мъск.
67
12
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
От кое помощно училище трябва да си за да вярваш че от партията на Путин ще раздават е такива икони... и светена вода.Преди време имаше едни колажи как при мобилизацията пращат войночета с ... винтовки... и Един русофоб се върза ...
66
4
 
17
 
! Отговори
Няма, как един дърт преди 1 година
, плешив, къс рептил с пaмперс да бъде всемогъщ... Раята му има робски манталитет, затова това джудже прави каквото си иска.
65
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелката да даде от тия икони и на нашите русофили и копейки. Сектата на сатан така де Путинската.
64
4
 
19
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
И Господ няма да ги спаси от контранастъплението.
63
3
 
15
 
! Отговори
Слуги на Антихриста преди 1 година
По-добре икона с образа на мумията на Ленин! И без това и се кланят!
62
7
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
*** лъжа е това.
61
2
 
8
 
! Отговори
Жужу преди 1 година
Квот било, било! Гасете лампата, да си лягаме!
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всемогьщия жужи.