Започна международно разследване за катастрофата "Каховка"

Представители на МНС са посетили Херсонска област
12 юни 2023 06:45, Александър Попов
148
Започна международно разследване за катастрофата "Каховка"
Снимка: БГНЕС/EPA

Вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир „Каховка“ и огромното наводнение, което това предизвика, каза вчера президентът украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски обяви, че през последните дни "представители на МНС са посетили Херсонска област".

"Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", обяви Зеленски.

Президентът посочи, че е важно експерти от МНС да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони. Украинските власти казаха, че трима души са били убити вчера при руски обстрел на лодки с евакуирани хора.

Зеленски съобщи, че украинските спасителни екипи са се евакуирали около 4000 жители от засегнатите зони – включително от райони на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър.

Бедствието в Каховка превърна Черно море в сметище и животинско гробище

Наводненията се оттеглят след разрушаването на язовир Каховка, но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и животинско гробище", предупредиха украинските власти.

"Много мини, боеприпаси и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", заяви през уикенда на уебсайта си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните служители са наблюдавали "мор от риба" в района.

"Река Днепър се влива в Черно море, носейки много следи от разрушенията, последствията от екоцида са ужасяващи", допълват властите.

Още по темата
Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Катастрофата разруши цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе огромни екологични щети.

Но все още е невъзможно да се каже дали тя се е срутила, защото е била умишлено атакувана като част от войната на Русия в Украйна, или пробивът може да е бил причинен от структурна повреда. Няколко западни официални лица обвиниха Москва за рухването на окупирания от Русия язовир.

В региона е забранено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият само бутилирана вода. Концентрацията на вредни вещества във водните проби е десет пъти по-висока от допустимата норма, заяви в публикация в Telegram украинският ръководител на регионалната военна администрация Олександър Прокудин.

Той заяви, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра.

Въпреки това, "32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3 784 жилищни сгради са под вода", каза той.

"Русия не оказва никаква реална помощ на хората в наводнените райони", които са под нейна окупация, заяви Зеленски във вечерното си обръщение в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: ЗеленскиКаховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 месеца
Ако се окаже, че украинските спец.служби са взривили язовирната стена...............какво правим????Ако това е по нареждане на хора от Англия и САЩ????
18
11
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 11 месеца
Крим нама вода от 2014 когато Порошенко я спря!
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако на бункерния рептил му пукаше за руснаците, нямаше да погуби десетки хиляди от тях във войната . Толкова му пука и за тези в Крим, че няма да имат вода при положение, че на карта е заложено съществуването на Мордор.
16
9
 
12
 
! Отговори
До 27 преди 11 месеца
Манипулирането на лайкове е признак на безсилие и отчаяние! Колкото повече работи тук ВПН а, толкова повече Украйна затъва и губи!
15
15
 
11
 
! Отговори
Дрънканиците преди 11 месеца
на русофилите по-долу са показателни за тоталното изтрещяване, което руската пропаганда прудизвиква у хората. Стават зомбита - нелюди!
14
12
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 11 месеца
И от какво става ясно че Крим ще бъде превзет от Украйна?!
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя ли безпристастен самопровъзгласил се съд, който вече уж осъди Путин, разпореждайки ареста му ? Смях в залата. Циркаджийските номера на Зеля клоуна.
12
11
 
18
 
! Отговори
Аха преди 11 месеца
А когато Русия предложи резолюция в ООН за международно разследване на взривяването на СП, САЩ, Англия, Франция и сателитите им гласуваха против!!
11
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Вчера показаха записи от Мариупол от 9-ти май 2014 г." ------------------------------------- Тези записи не ги показват за първи път. Гледал съм ги още тогава, веднага след 9-ти май 2014 г. Бандерлогите от "Азов" стреляха по мирното население с автомати и с тежки бойни машини.
10
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чебурашките нарочно я взривиха и сега пренасочват башибозука си от Херсонска област към други места където им е напечено... Изобщо не им пука, че Крим остава без вода, защото е ясно, че той също ще бъде превзет от Украйна...
9
12
 
10
 
! Отговори
Като разследването преди 11 месеца
На МНС за взрива на СП 1 и 2 ...о чакай! Не тово разследване от 8 месеца е СПРЯНО! Защо ли?
8
11
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 11 месеца
Щеше да е яко ако е истина - нема такова нещо. Вагнер отдавна е извън играта - изнасят се към Африка там е парата. Тия са на самотек , неква борба върви по върховете - Путин го няма от седмици
7
3
 
16
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
Какви долни нацисти ! Взривиха стената ,сега щели да разследва за да лепнат вина на Русия която е собственик на язовира и праща вода на Крим! Проблема на укронацистите е че Путин знае кои сте и ще търси отмъщение
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоро целият този цирк ще приключи. В момента в Украйна воюват не 2 ЧВК на Путин, а само една + 7,6% (приблизително) от Червената Армия. ЧВК Вагнер в момента се окомплектоват и почиват. Не воюват. И тая 1 ЧВК + 7,6% редовна армия умножиха по нула цялата военна помощ от НАТО и най- добрите части на ВСУ. До 2-3 седмици ще им стопят резерва, и Вагнер, с пресни сили ще влязат или в Одеса, или в Харков. Бой по тия със свастиките и кръстовете по танковете. Бой по укро фашистите!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир Каховка и огромното наводнение, което то предизвика, е по искане на Руската Федерация.
4
2
 
19
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
Зе-ленчука ли ще съблюдава дали разследването е правилно..доообре. Клипа с "окраинските спасители", които носят гащеризони Отряд Чрезвичайни ситуации Росии е в Тубата /поне беше до вчера/.
3
4
 
22
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 11 месеца
Да си взривиш язовирната стена сам и да обвиняваш съседите.........това е върха на БЕЗУМИЕТО!
2
3
 
20
 
! Отговори
Шефрет преди 11 месеца
АЕЦа си обстрелват сами руснаците ,язовира си гръмнаха,стрелят по спасителите там,които също са руснаци,преди това гръмнаха трактор в Полша и Наркомана пак искаше да има разследване ,че руснаците гърмели по Полша. После хъката ,мъката ПВОто. По Кримският мост не бяха стреляли,газопровод не бяха гърмели.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като рзследването за Северен поток нали