Потокът на пари към Русия пресъхва, енергийните приходи намаляват

Влошаването на външните финанси държи руската валута под напрежениe
13 юли 2023 21:45, Анисия Иванова
335
Потокът на пари към Русия пресъхва, енергийните приходи намаляват
Снимка: БГНЕС/EPA

Излишъкът по текущата сметка на Русия спадна през второто тримесечие от пика си година по-рано, отразявайки бързо влошаващата се търговска ситуация, която поставя рублата под натиск.

Излишъкът по текущата сметка - грубо разликата между износа и вноса - е намалял до 5,4 милиарда долара през последното тримесечие от 76,7 милиарда долара през същия период на 2022 г., според предварителните данни на централната банка, публикувани във вторник. Това е най-малкият излишък от третото тримесечие на 2020 г.

Стремително намаляващите приходи от износа на енергия намаляват приходите, които осигуряват на Кремъл критичен източник на твърда валута след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. С икономиката под безпрецедентни санкции в отговор на войната, по-ниските цени на суровия петрол и ограничените газови потоци към Европа се комбинират с възстановяването на вноса, за да намалят неочакваните приходи, които достигнаха рекордните 233 милиарда долара през 2022 г.

Централната банка все още очаква излишък по текущата сметка от 47 милиарда долара тази година и 38 милиарда долара през 2024 г. Във вторник тя каза в изявление, че влошаването на търговския баланс на Русия е причинено от намаляване на обема на износа, както и от спада на цените главно на износ на енергия.

Балансът по текущата сметка стана отрицателен през юни поради сезонни фактори и изплащане на дивиденти от руски компании на фона на неблагоприятна пазарна среда, казаха от банката.

Goldman Sachs Group Inc. изчисли, че по-ниската цена на петрола е допринесла с 25 милиарда долара за спада на излишъка през второто тримесечие на годишна база, докато нарастващият внос вероятно го е намалил с подобен марж. Голяма част от останалата част се дължи на спада в обемите и цените на износа на газ, според доклад.

„Смятаме, че основните двигатели на текущата сметка ще продължат да бъдат растежът на вътрешното търсене, нарастващ бързо поради значително разхлабване на фискалната политика и цените на петрола“, казаха анализатори на Goldman.

 "Външният баланс на Русия продължава да се влошава, тъй като енергийните санкции хапят и разхлабената вътрешна политика тласка търсенето на внос нагоре. По-слабият търговски баланс означава, че руската рубла също ще остане слаба, според нашите оценки, повишавайки инфлацията близо до 5% тази година. Очакваме излишъкът по текущата сметка през 2023 г. да се свие до по-малко от една пета от миналогодишните 233 милиарда долара. По-тесният външен баланс ще означава, че способността на Русия да насочва капитали към придобиване на активи и инфраструктура, от която се нуждае, за да избегне санкциите, също ще намалее", коментира Александър Исаков, икономист за Русия на Bloomberg Economics.

Влошаването на външните финанси държи руската валута под напрежение и подклажда нейната нестабилност.

Рублата загуби 13% спрямо долара през второто тримесечие, най-лошото представяне в развиващите се пазари след аржентинското песо и турската лира. Едномесечната подразбираща се волатилност, мярка за турбуленция във валутата, е най-високата в света.

"Поради санкциите обменният курс на рублата сега отразява само потоците по текущата сметка“, каза в доклад Улрих Лойхтман, ръководител на валутната стратегия в Commerzbank AG. „Следователно рублата вероятно ще се обезцени в средносрочен план поради намаляващия излишък по текущата сметка.“

Приходите на ОПЕК от износ на петрол се повишиха до най-високото си ниво от почти десетилетие миналата година, тъй като войната на Русия срещу Украйна повиши цените на суровината и ключови членове увеличиха производството.

13-те държави от Организацията на страните износителки на петрол са спечелили 873,6 милиарда долара през 2022 г., което е с 54% повече от предходната година, според доклад на секретариата на групата във вторник. Това беше най-добрата им година от 2014 г., когато шистовият бум в САЩ сложи край на период на исторически високи цени на петрола.

Суровият петрол скочи миналата година, тъй като енергийните потоци от Русия, която се присъедини към картела през 2016 г. в по-широка мрежа, известна като ОПЕК+, бяха прекъснати от международната реакция срещу нейната военна агресия. Фючърсите за Brent бяха средно около 99 долара за барел, най-високото ниво от 2014 г.

Междувременно държави от ОПЕК като Саудитска Арабия и ОАЕ отвориха крановете, за да задоволят възстановяването на търсенето на гориво след пандемията. Комбинацията от растящи цени и повишена продукция увеличи приходите за цялата група.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пресъхва ви мозъка.
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повече от 80% от разплащанията между Русия и Китай става в националните им валути. Индия и Бразилия се присъединиха. Доларът се изпарява в търговските взаимоотношения между страните на изток. Трябват още година-две и всичко ще си дойде на мястото.
275
0
 
0
 
! Отговори
Фактите говорят преди 9 месеца
За Русия не знам как е, ама в САЩ тази година фалираха 4 банки и то големи, да не говорим ,че едвам избегна фалита, след като увеличи тавана си на дълг.
274
0
 
4
 
! Отговори
Атанас Филипов преди 9 месеца
Те затова опростиха 20 милиарда африкански дълг, 'щото нямат пари 😂
273
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Внимавайте като погребвате Русия преждевременно - и други са го правили и не свърши добре за тях.
272
1
 
6
 
! Отговори
Да да преди 9 месеца
Както им свършиха ракетите 627282 пъти и още толкова пъти Путин умря и Русия се разпадна
271
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 9 месеца
До паф 204 Русия още не са успели да откраднат технологията за оръжие с обеднен уран.
270
7
 
3
 
! Отговори
Джо преди 9 месеца
Путин имаше 1 приятел - Вагнер. И сега и Вагнер го предаде! Досвидания Путин! Тьь умер!
269
8
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Каквото си надробиха роснаците друг не може да им го направи. Ако искат да се оплакват - да се оплакват на себе си.
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голи куки !
267
2
 
2
 
! Отговори
до 774 преди 9 месеца
Брикс Мрикс... по-спокойно...много си се ожесточил на амбразурата на тролнето. Споко
266
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Русия ще изпревари Саудитска Арабия като най-големият производител на петрол от ОПЕК+." Все така д пресъхва буахахахах.
265
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Боби РФ има дял в 86% от всички производствени линии в света,смятай какъв таппир трябва да си да измислиш подобно опорка. Абе троби, как става така, че 86% от производството в света има около 1/1000 от БВП на света? Във водка ли им се плаща на ваттенките?
264
1
 
17
 
! Отговори
Големия памперс преди 9 месеца
Това го слушаме от година и половина -аха, аха и Русия ще фалира. Само дето междувременно САЩ приеха увеличение на дефицита за да не изпаднат в дефолт (т.е. пуснаха печатницата на долари). Страните от БРИКС (а и много други ги подкрепиха) приеха връщането на златния стандарт- кофти новина за САЩ, щото произволната печатница спира. Още по-кофти новина е, че БРИКС отхвърлят долара като резервна валута, т.е. САЩ спират да изнасят дълга си на своите "приятели и партньори".
263
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ГОРКАТА " РУСИЯ,ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ПАРИЧКИ,А ЛАКОМИТЕКРАВАРИ ЩЕ КРАДАТ,ДАЖЕ И ОТ "БОГАТАШИ"КАТО БЪЛГАРИЯ
262
4
 
14
 
! Отговори
Дора преди 9 месеца
"Горят си сиромасите свещите да смятат на богатите парите" - българска народна пословица. Българи и други "европейци" не виждат жалкото си икономическо положение, ами смятат на Русия парите.
261
9
 
15
 
! Отговори
. преди 9 месеца
Мечтайте си! Това е поредната антируска пропаганда. Държавите от БРИКС скоро щя покажат на кръвожадното нато къде зимуват раците.
260
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 268 Нещо си назад с новините. РФ каза че няма да подновява никакви договори с Ъкрайна 2024г. В момента Целокупна Европа е в СТУПОР. След началото на Санкциите РФ пренасочи търговските си потоци към Азия и Африка а Европа да си намира ресурси от където си иска и на каквато цена намери.
259
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Боби___всъщност това което казваш важи с пълна сила за руснака!
258
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предлагам референдум за депортиране на африканските бежанци от ЕС в Росия. В Европа е лошо, не е за тях, а в Росия е хорошо ама те просто не знаят и са се объркали като да дошли в ЕС.