Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана
27 авг 2023 16:45, Нели Христова
423
Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин
Снимка: БГНЕС

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като "умерени" и 50% сред "либералите".

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка.

"Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността", казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от "Специалната военна операция" в Украйна.

"По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция", казва Гниздовски. "Можете да го сравните с "Нощта на дългите ножове" от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на "Вагнер" се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
4
 
4
 
! Отговори
това е НАТО преди 9 месеца
Целият свят го видя. Тотално фиаско, грандиозен провал в Украйна. И като стратегия и като оръжия и военна техника. Руските оръжия от 70те години се оказаха по-добри от прехвалените високотехнологичните натовски системи. А тактиката им която водят в Украйна по натовските военни учебници се оказа напълно безполезна.
252
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германия е слязла от руската газова игла, с цената на разбиване на собствените си икономика и индустриален сектор, но сега зависи от Москва дали Берлин ще може да изхрани своите съграждани.
251
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страните от БРИКС са във възход, а Западът потъва.
250
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най силното оръжие на кравофилите е мученето на умряло
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става със Зелената сделка? Икономиката на ЕС мина ли на зелени енергии от вятърни мелници и слънчеви панели?
248
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важно е, че изравняват гробовете на вагнеровците.
247
0
 
2
 
! Отговори
Путин преди 9 месеца
Ну Зеленски, ну погоди!
246
0
 
0
 
! Отговори
Вагнер преди 9 месеца
подожди нас, собака
245
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението, какво става с контранастъплението, я тука сега някой да докладва за последните пробиви, пробиха ли в Работино, пробиха ли в Работино, защо никой тук не докладва за контранастъплението?
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 254 Ти вярваш ли си?
243
1
 
2
 
! Отговори
Вече преди 9 месеца
Бойците на Вагнер трябва да се кълват във вярност в родината Русия и държавата Русия!
242
2
 
2
 
! Отговори
газета преди 9 месеца
Антон Елизаров официално стана лидер на ЧВК Вагнер. "Не хочу говорить лишнего, поэтому буду краток. ЧВК ВАГНЕР официально приведен к присяге казнить виновника, мы уже знаем, кто вы, и сегодня собираемся прорваться из Беларуси в Россию. подожди нас, собака."
241
0
 
2
 
! Отговори
Зеленски ей сега преди 9 месеца
Е на плажа в Крим..в сърцето си!
240
4
 
5
 
! Отговори
Духайте супата преди 9 месеца
Русия е първа икономика в Европа и на пето място в света по БВП за покупателна способност на населението. Германия вече е втора в Европа след Русия. Пред Русия са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Засега. А България гони 80то място ха ха ха! Нещаcтна, мизepна, презряна държавичка и винаги ще си остане такава. България с всеки изминал ден се затрива и отива в нищото. Жалки палячовци и марионетки на задокеанските кукловоди.
239
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Свалнето на правителства е американски патент
238
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВАГНЕР. "Не искам да казвам прекалено много, затова ще кажа накратко. ЧВК ВАГНЕР официално дава клетва да екзекутира виновника, ние вече знаем кой си ти, и днес ще пробием от Беларус в Русия, чакай ни, куче."
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Странджата му мирише манджата май вечеря в обора
236
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението? Освободиха ли вече Крим и 4те области?
235
4
 
2
 
! Отговори
батак обама преди 9 месеца
Напред кравофили мой , активизирайте в мученето
234
3
 
3
 
! Отговори
Путин каза преди 9 месеца
Че ако Зеленски иска да почива това лято на Крим, ще му резервира една стая в на руския Крим :)