Скок на жп трафика по границата на Русия и Северна Корея

Предполага се, че това са доставки на боеприпаси за Русия
9 окт 2023 12:18, Елка Василева
129
Скок на жп трафика по границата на Русия и Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Неотдавнашни сателитни снимки показват рязко увеличение на железопътния трафик по границата между Русия и Северна Корея, което предполага, че Северът доставя боеприпаси на Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски мозъчен тръст.

Още по темата
Спекулациите за възможен севернокорейски план за попълване на руските запаси от боеприпаси, изразходвани по време на войната с Украйна, се разпалиха миналия месец, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун пътува до Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин и да посети ключови военни обекти. Чуждестранни служители подозират, че Ким търси усъвършенствани руски оръжейни технологии в замяна на боеприпаси, за да продължи ядрената си програма.

"Като се има предвид, че на неотдавнашната си среща Ким и Путин обсъдиха обмен в областта на отбраната, както и военно сътрудничество, значителното увеличение на железопътния трафик вероятно сочи, че Северна Корея доставя оръжия и боеприпаси на Русия", се казва в доклад, публикуван в петък на уебсайта Beyond Parallel, управляван от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни проучвания.

"Въпреки това широкото използване на брезент за покриване на транспортните контейнери и оборудване прави невъзможно окончателното идентифициране на това, което се вижда на железопътното съоръжение Туманган" на границата, се казва в доклада.

В него се казва още, че на сателитните снимки от 5 октомври се вижда "значително и безпрецедентно движение на товарни вагони" в железопътното съоръжение Туманган. Според доклада изображенията показват приблизително 73 вагона, докато прегледът на предишни сателитни изображения от последните пет години показва, че на това съоръжение има най-много около 20 вагона.

Представители на САЩ и Южна Корея предупредиха, че за Северна Корея и Русия ще има последици, ако продължат със сделката за трансфер на оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия с участието на Северна Корея.

От миналата година САЩ обвиняват Северна Корея, че предоставя на Русия боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети, голяма част от които вероятно са копия на боеприпаси от съветската епоха. Южнокорейски официални лица заявиха, че севернокорейски оръжия, предоставени на Русия, вече са били използвани в Украйна.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия, Иран и Китай си подписаха смъртните присъди
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глей ти
114
4
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
Могучая плаче за оръжие. До къде я докараха. Но и това няма да я спаси. СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
113
3
 
10
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 7 месеца
ФАЩ и цяла Европа заливат Уркия с оръжия а те милите се затръшкали за пушкалата на Северна Корея...де е Киро за кирия....СЛОН за КОКОШКА !!!!
112
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Препоръчвам на русофилчетата да прочетат съдържанието на Санстефанския договор, как Русия бе против независима Бг църква 1870, съединението и изтегли свойте офицери, когато Сърбия ни нападна.Как подкрепи Румъния през 1913 да ни превземе Южна Добруджа, нападението през 1 световна в в Северна Бг, атентата в църква Света София и т.н. и т.н.
111
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Северна корея ще се бие със запада до последния руски войник. Нали така беше ментрата, рашистите? Че НАТО воювал в Украйна. Е, сега Сев. Корея воюва в русия.
110
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
Хорица всеки произведен боеприпас има срок на годност. Като свърши се правят контролни тестове и се назначава допълнителен сок. След това - "ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ". Всеки министър на отбраната се стреми преди да свърши срока на годност ако може да продаде боеприпасите дори за стотинки както се казва защото иначе ще трябва да плаща за утилизация - а това вече е скъпо и опасно действие. СКорея има милиони артилерийски изстрели с изтичащ срок на годност Русия има Зърнени храни и други неща за размяна...
109
2
 
20
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
САЩ, ЕС, Канада и много държави подържат фашисткият режим на Украйна, а който снабдява Русия го грози санкция. Двоен стандарт. Явно светът отива към фашизъм.
108
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е за пресата, иначе американците много добре знаят какво се превозва. Сателите им може да видят карафица на земята камо ли товаренето на вагоните.Цяла Корея, до кв. см. се наблюдава от американците, допускам и от японците.
107
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
,,Втората армия" я докара до помощи от Северна Корея? И то война която тя почна?
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 111. а на теб какво ти е общото с цивилизацията ?
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много са изпълнени с подозрения тия от мозъчния галоп. Подозрителни екземпляри ей. И си нямат друга работа и броят вагони.
104
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Майка Русия Русия е някаква пародия на държава, не знам каква "майка" е това, но със сигурност няма нищо общо с цивилизована държава.
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В района на Авдеевка , укросилите търпят значителни загуби от "умните" бомби. В тази връзка блогерът Виталий Барабаш разказва, "преди две седмици имаше 20 мощни обстрела на ден, сега са по 30, а понякога и повече. Позиции около града-200 обстрела". По негова информация ВС на РФ са концентрирали в района на Авдеевка над 200 батальона. "Доста голяма концентрация на руснаци", оплака се той в предаването "Фабрика за новини"
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До W. Проблемът е в твоята логика. Мисли, ако можеш, но, едва ли.
101
4
 
10
 
! Отговори
Майка Русия преди 7 месеца
Няма кой да спре майката на славянските народи. Майка Русия ще гази наред капиталягите!
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СТИГНА ЛИ СПЕЦОБОСРАЦИЯТА НА ПУТИН ДО ЛАМАНША? ДО ЛАМАНША СТИГНА ЛИ?
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да почва 3тата, че да видим, кой, кого. Така мразя руския модел, че чак ми се заминава за Украйна, пък ми беше и професия. Пък, кво пък и без това е тъпня
98
4
 
19
 
! Отговори
W преди 7 месеца
САЩ дава оръжие и боеприпаси на Украйна. Северна Корея дава същото на Русия. Къде е проблема?
97
3
 
3
 
! Отговори
Смех преди 7 месеца
До Христо Христов "преди набложаващата битка за освобождаване на окупираната южна Корея и обединението на разделения народ." Хахахаха. Тва верно е заболяване.