Обещават Магадан за руснаците, напускащи Русия и подкрепящи Украйна

За руснаците Магадан е синоним на ГУЛАГ - лагерите за принудителен труд
11 окт 2023 07:03, Елка Василева
288
Обещават Магадан за руснаците, напускащи Русия и подкрепящи Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците, напускащи Русия и подкрепящи Украйна, трябва да бъдат изпращани в далекоизточен регион, известен със сталинските затворническите лагери ГУЛАГ, ако някога се завърнат в родината, заяви председателят на долната камара на руския парламент Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.

Пред депутатите Володин заяви, че тези, които са напуснали Русия и се радват на украинските безпилотни и ракетни удари по собствената си страна, трябва да знаят, че вече не са добре дошли в родината.

Още по темата
"Тези, които напуснаха страната и постъпиха подло, радвайки се на стрелбата по територията на Русия, пожелавайки победа на кървавия нацистки режим в Киев, трябва да разберат, че тук не само никой повече не ги чака, но и че ако се върнат, ще им бъде осигурен Магадан", каза председателят на Думата.

За руснаците Магадан е синоним на ГУЛАГ - лагерите за принудителен труд, където руснаците са използвани за робски труд при управлението на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Според оценките по въпроса през трудовите лагери в Магадан между 1932 г. - седем години преди официалното основаване на града - и средата на 50-те години са минали около 800 000 души.

Общо през системата на съветските изправителни учреждения ГУЛАГ са преминали около 18 милиона души. Споменът за тези лагери е обезсмъртен от руския писател Александър Солженицин - самият той оцелял от такъв лагер - в "Архипелаг ГУЛАГ". След като излиза на Запад през 1973 г., книгата е забранена в Съветския съюз.

Руското нахлуване в Украйна през 2022 г. и последвалата мобилизация накараха поне няколкостотин хиляди руснаци да напуснат родината си, като точният им брой е неизвестен.

Цялото изказване на Володин беше качено в канала на Думата в социалната мрежа "Телеграм" от парламентарната пресслужба.

Публикацията съдържаше смесица от сарказъм, призиви към руските политици да изпълнят думите си на дело и известна доза хумор.

Анонимен потребител отговори под публикацията в "Телеграм", че Магаданска област, обширен и рядко населен район, може да не успее да поеме подобен наплив, затова новопристигналите ще трябва да бъдат впрегнати на работа да построят нов град.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
1
 
! Отговори
Историка преди 4 месеца
Всичко живо бяга от Русия.
219
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
А ние тук в България къде да изпращаме русофилите? В Белене да трошат камъни може би?
218
0
 
2
 
! Отговори
Вячеслав Болотин преди 6 месеца
от ГОЛЯМОТОблато има да чака умните руснаци да се завърнат
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много посредствен форум от барни ръбъл включително надолу. До там как да е но от там надолу е много много зле. Наближавате дъното дерзайте...
216
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички национални предатели ако бъдат разстреляни в България хора няма да останат, може би трябва да им се даде втори шанс да се поправят и те ...
215
1
 
5
 
! Отговори
курБГ преди 6 месеца
Всички национални предатели, не магадан, а директен разсрел на място!
214
6
 
5
 
! Отговори
Инж+ преди 6 месеца
И нашите путинисти да ги изпраят на "екскурзия" до Магадан!!! Да видят каква е убавиня!!!
213
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 6 месеца
Тези пък *** защо си мислят че са вечни ?Продължавайте в същия дух за да се види хубаво какви сте фашаги всичките
212
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
альоша от пловдив изобщо не прилича на кремълските фашисти с картофени носове като този свиреп чиляк.
211
4
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 6 месеца
Под слънцето другарю Магадански, пардон Володин.Вие и Вашето обкръжение все още живеете във времето на другаря Сталин, на лагерите, на страха, на онази зла система за която човешкия живот е едно нищо.......Събудете се, 21 век сме!
210
4
 
6
 
! Отговори
wee преди 6 месеца
Пичеове гледахте ли клипа в в Ю Туб, където 30 руски агресора и нашественици на чужда земя седят в окопа и си говоря и дрончето ги скива отгоре и ги направи на парчета от 1 см. Загубите са огромни на ***, но те крият от света пък и за тях човешкия живот е едно нищо.
209
1
 
1
 
! Отговори
Магадан преди 6 месеца
Пуснете си Еду в Магадан на Саша Обломов.
208
6
 
15
 
! Отговори
Вчера капейките преди 6 месеца
Ми надуха главата че Плейбой изгонил п.ор.но актриса че заела позиция за Палестина ... Къде било свободата на словото на запад ? В плейбой баце ?!? А днес върли привърженици на концлагерите в Русия и репресиите ! Пълни палячовци ама не смешни ами некадърни
207
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бях на почивка в Магадан.
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До222. И сега съм на свободния пазар . Тока ми е по скъп от твоя. Но не съм роб на партиен активист .
205
4
 
15
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
Магадан е предполагам затвор по задължение. В разпадащата се съветска армия в Югославия 1947-1950г/дезертьори/ Тито им предлага да станат свободни граждани на СФРЮ като се откажат от СССР паспортите. Тези които не желаят им дава безплатен билет за връщане . Имало е и такива които се връщат. Но от вагоните на гара Москва е забранено да слизат и направо за Магадан . Сталин ги приема за предатели.
204
19
 
14
 
! Отговори
Аспарух преди 6 месеца
И защо ще спираме да произвеждаме ток? За да купуваме чуждият ли? Те да стават по богати,а ни по бедни. По коя заповед се случва това? И като ви поскъпне тока пак ще започнете да мрънкате. Ами вие сте си виновни. Ще плащате.
203
18
 
6
 
! Отговори
Самуил преди 6 месеца
Бъркате двете неща. Примерно,ако сме към БРИКС това не значи,че трябва да се ходи в някоя от тези държави, разбира се който иска може да ги посети. Изтока имат повече ресурси. С визи пак може да се посещават държави.
202
14
 
6
 
! Отговори
Кибик кибиков преди 6 месеца
Тука освен стандартната русофобска пропаганда си има и съвсем естествени причини. Доста известни руски граждани избягаха в Израел и Армения миналата година. Сега обаче вкупом те се връщат сякаш нищо не се е случило. Но г-н Володин ,по принципа куче което лае не хапе, си прави ефтин ПР на техен гръб.
201
9
 
31
 
! Отговори
Русия си отива преди 6 месеца
До като руснаците се ужасяват от Сибир,китайците тихо и непрекъснато градят своите градчета!И чистят всичко наоколо,което напомня на руска постройка!На въпроса,защо не вземат на работа руснаци отговарят,че ги мързи да работят!