Близо до най-лошото: Мощни взривове счупиха прозорците на Хмелницката АЕЦ

Целта на атаката може и да е била самата централа
26 окт 2023 08:40, Нели Христова
99
Близо до най-лошото: Мощни взривове счупиха прозорците на Хмелницката АЕЦ
Снимка: Twitter

Мощни взривове в района на Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна счупиха снощи част от прозорците на съоръжението, но не засегнаха функционирането на централата и връзките ѝ с електропреносната мрежа, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Експлозиите временно прекъснаха електрозахранването на някои станции за измерване на радиацията, разположени извън съоръжението, допълни МААЕ, цитирана от БТА.

"Фактът, че много от прозорците на съоръжението бяха изпочупени показва колко близо сме били (до най-лошото). Следващия път може да нямаме същия късмет", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че руска атака с дронове срещу западната украинска Хмелницка област вероятно е имала за цел района около съоръженията на атомна електроцентрала, което, по думите му показва, необходимостта от по-строги санкции срещу Русия.

"Много вероятно е цел на тази атака да е била Хмелницката АЕЦ.

Ударната вълна от взрива е разтърсила прозорците, включително на самата атомна централа", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент каза, че всеки руски удар, "особено онези, които са насочени срещу атомни електроцентрали и друга ключова инфраструктура, е аргумент за това, че натискът върху терористичната държава е недостатъчен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като е бил толкова мощен взрива следователно са ударили склад с оръжия.Зеленият Гаргамел веднага е почнал да грачи,че било стещу атомната централа...Не е хубаво да лъже.От лъжи му стана троен носа.За година и половина разликата във външността му е очевидна.Това е интригант,който настройва укти срещу роднините от Москва,за да разчисти територията за такива гаргамели като него.
15
6
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Браво! Поредният прецизен удар на Русия! При това от стотици километри. Холандските про'с'таци в подобна ситуация пуснаха две бомби над мястото от самолет и убиха 75 цивилни, въпреки предупрежденията от сащ да не го правят, защото може да има граждански жертви.
14
5
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Русия има сведения че хунтата в Киев,готви нова кървава провокация като тази в Буча за да върне вниманието на света към Украйна.
13
5
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 6 месеца
7 - а ти осъзнаваш ли, че една държава са най-вече хората в нея? Населението в източна и Южна Украйна е руско и иска в Русия !!!
12
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Целта на атаката може и да е била самата централа" --------------- може, може... ако военните складове на 20 километра от централата се наричат "аец", то наистина може целта да е била АЕЦ.
11
9
 
24
 
! Отговори
В кома преди 6 месеца
Абе,къде изчезна Зеленски?!
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя дрон колко мегатона взрив е носил, че са изпочупени стъкла на цялата централа? Тия пак са ни писнали по пързалката.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Тишина. Те за много неща вече си трайкат.
8
8
 
26
 
! Отговори
Тишина преди 6 месеца
Странно защо се мълчи за пораженията и огромните жертви на ВСУ на фронта,за само 7 дни украйнците са загубили 24 самолета.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Опичайте си акъла! ами ти къде ще си бе бай...х...
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Алкохолик. Ква италианска бе образ ?
5
5
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
Споко Русия си знае работата.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С колко висока степен на вероятност ? То и Челябинския метеорит начупи прозорците без да се е целил в нещо конкретно.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 6 месеца
А България преди 681?Тук е италианска територия оставена от римската империя. Каква ти е логиката копейка? Спираш на определен период от време. Върни се по назад. Русия е на територията на Стара България
2
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целта на атаката е голям склад за оръжия на украинската армия. Още снощи украинци качиха клипове. Айде стига сте си изсмуквали сензации от пръстите!
1
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е само тренировка! Истинските цели са ядрените блокове в САЩ и Европа! И ние имаме две потенциални ядрени бомби на наша територия! Два кинджала и чернобила ни е готов и при това на квадрат!