Близо до най-лошото: Мощни взривове счупиха прозорците на Хмелницката АЕЦ

Целта на атаката може и да е била самата централа
26 окт 2023 08:40, Нели Христова
99
Близо до най-лошото: Мощни взривове счупиха прозорците на Хмелницката АЕЦ
Снимка: Twitter

Мощни взривове в района на Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна счупиха снощи част от прозорците на съоръжението, но не засегнаха функционирането на централата и връзките ѝ с електропреносната мрежа, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Експлозиите временно прекъснаха електрозахранването на някои станции за измерване на радиацията, разположени извън съоръжението, допълни МААЕ, цитирана от БТА.

"Фактът, че много от прозорците на съоръжението бяха изпочупени показва колко близо сме били (до най-лошото). Следващия път може да нямаме същия късмет", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че руска атака с дронове срещу западната украинска Хмелницка област вероятно е имала за цел района около съоръженията на атомна електроцентрала, което, по думите му показва, необходимостта от по-строги санкции срещу Русия.

"Много вероятно е цел на тази атака да е била Хмелницката АЕЦ.

Ударната вълна от взрива е разтърсила прозорците, включително на самата атомна централа", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент каза, че всеки руски удар, "особено онези, които са насочени срещу атомни електроцентрали и друга ключова инфраструктура, е аргумент за това, че натискът върху терористичната държава е недостатъчен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 6 месеца
Долна рашунгерска Сг Ан.
35
1
 
19
 
! Отговори
ля ля преди 6 месеца
А измислената терористична държава я водите вие госин зеленски! И да допълня че ако целта на руснаците беше централата, то тя сега вече щеше да е у въздуха!
34
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
според радио ереван, това е провокация на украинските сили, които целенасочено и вероломно са изкопали с взрив 200 метра траншея, за да потърсят на залужни смъртния акт. вместо това, са открили косвени доказателства, че шойгу е ходил войник
33
2
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
До Анонимен33 поразен с високоточно оръжие е бил склад на биолабобратория на цру, пълен с 5г и кемтрейлс. налудничаво ще е някой да си помисли, че изискани и интелигентни изобретатели като руснаците ще обстрелват с крилати ракети атомна електроцентрала
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ...32. Взривили са ти мозъка. Личи си.
31
3
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
не виждам повод за притеснение, зелените казаха че ядрената енергия е най чиста и най на далавера. ето, братушките даже правят ядрени двигатели. те не са глупави и едва ли щяха да се занимават, ако подобно начинание е потенциално опасно
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поне да бяхте изгледали клиповете качени от украинци. Огненото кълбо наистина беше голямо и доста високо, което предполага, че ударът е бил по оръжеен склад.
29
17
 
7
 
! Отговори
... преди 6 месеца
мдаа, путинофилията тука продължава да ЛЪЖЕ! но путинофли ще в икажа, че ние помним 1986г преживяхме го това! Искам да ви кажа, че и тогава рашистан си мълчаха като шумкар на разпит! Тука в БГ дори година след инцидента се каза, чзе някъде нещо било гръмнало! така го правят в рашистан взривяват атомна електроцентрала и после аа то не бяхме ние! играли сме го това веке путинофили!! знаем ви ЛЪЖИТЕ!
28
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 месеца
Май и там искат нов Чернобил
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ех, че не са успели да я нацелят!
26
7
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
То и в САЩ са англоговорящи,но претенци към Британия нямат!
25
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 24.Надявам се че си добре с очите и правиш разлика в написаното...Русия....Украйна....И ние знаем че РСМ е населена с българи,...при това ги репресират но не сме отишли да ги анексираме...нали така...
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поне 50-100 хиляди Атлантика трябва да им пратим! Предимно 20-30 годишните!
23
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хубавото е, че Русия напредва на фронта и скоро ще трябва нашите евроатлантици да заместят нато-вците и японците в Украйна. Ще!
22
13
 
7
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Руските п.о.лу.човеци като произведът още 200-300 танка,и толко бронетранспортьори им остава само да намерят 5000 отписани можици и могат пак да се пробват в Авдеевка
21
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 20:Всички в Украйна до един са рускоговорящи.Просто упраеляващите са им психари с промит мозък от разни посолства и виждат собствените си граждани като руснаци.Виж,че и при нас в България като промият мозъка на управляващите после започват несвързано да говорят за истински българи,че били "терористи","руснаци от Кремъл" и т.н.Кой знае каква дрога им дават,за да получават такива халюцинации...После се държат враждебно към собствения си народ.
20
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна търси внимание поради загубите си, но няма да стане. Всички вече са б Близкия Изток.
19
13
 
17
 
! Отговори
Запада умира от кеф преди 6 месеца
Руснаци се бият срещу руснаци които се мислят за американци.
18
18
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
Путлерчето пак се прояви като престъпна фашага.
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До БПФ...Когато падна СССР...и се обособиха отделни независими държави..като се видя че рускоговорящите остават в Украйна да си бяха взели пранки и непранки и да бяха се изнесли към Рая наречен ...Алкашия...Ама как да стане тогава когато сега имат възможност да заграбят територии...крадците...