Близо до най-лошото: Мощни взривове счупиха прозорците на Хмелницката АЕЦ

Целта на атаката може и да е била самата централа
26 окт 2023 08:40, Нели Христова
99
Близо до най-лошото: Мощни взривове счупиха прозорците на Хмелницката АЕЦ
Снимка: Twitter

Мощни взривове в района на Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна счупиха снощи част от прозорците на съоръжението, но не засегнаха функционирането на централата и връзките ѝ с електропреносната мрежа, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Експлозиите временно прекъснаха електрозахранването на някои станции за измерване на радиацията, разположени извън съоръжението, допълни МААЕ, цитирана от БТА.

"Фактът, че много от прозорците на съоръжението бяха изпочупени показва колко близо сме били (до най-лошото). Следващия път може да нямаме същия късмет", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че руска атака с дронове срещу западната украинска Хмелницка област вероятно е имала за цел района около съоръженията на атомна електроцентрала, което, по думите му показва, необходимостта от по-строги санкции срещу Русия.

"Много вероятно е цел на тази атака да е била Хмелницката АЕЦ.

Ударната вълна от взрива е разтърсила прозорците, включително на самата атомна централа", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент каза, че всеки руски удар, "особено онези, които са насочени срещу атомни електроцентрали и друга ключова инфраструктура, е аргумент за това, че натискът върху терористичната държава е недостатъчен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Ами вижте сега. Ток преди години се взриви камион с нитроглицерин и на 10км имаше счупени прозорци по сгради. Та колко близко сме били, не разбрах.
55
16
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Русия дали малко се срамува,че 2г. не само,че не може да наделе е,но и отстъпва от просеща армия,а?
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Форумните уркофили пак жънат победи от дивана..... Мачкат ли мачкат Руската икономика от панелки намиращи се в държавата, която е на 80то място след Русия.......
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо пак наскачахте бе уркофили?!? Продължавайте с победите....
52
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
До Христо Христовтенекиени кутии, киндер. с печати на ба. без етикети. червени таблетки, 4мм диаметър. отивай да си лягаш. а гъби набери на деда си от дивия.
51
12
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Имам наследствен двустаен апартамент,койтто не обитавам,и стои празен. Ще си направя брутална гавра с рублата! Ще облепя двете стай,кухнята и коридора с различни копюри рубли и ще пусна клип в ютуб
50
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
До Аааааа освен източник от страната на милионите аборти, нещо друго по меродавно ще посочиш ли, ицня? а помниш ли как даваха йодни таблетки в училище, що по "время" казаха че запада лъже, че е гръмнал чернобил? не. ти си набор 2к+ и днеска ше сипваш тор с лопатата да има за ганджа и пвц славянка
49
10
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Ама много ги разбираш ти локациите на складовете бря! Путин се нуждае от такива разбирачи,ще те наеме веднага! Кандидатствай,айде.
48
3
 
19
 
! Отговори
Аааааа преди 6 месеца
Нанесен е удар по склад за боеприпаси на 20 км от централата.За това риве зеленото.https://***/ramzayiegokomanda/5439
47
6
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 6 месеца
До Христо Христов татарин, деда ти не е жив да те варди, сещаш ли се?
46
4
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
До Христо Христов ицня, а помниш ли си репликите, когато оня склад до софия дето беше пълен с термобарични ракети се "самозапали"? или това е друго
45
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Искам да чета и за нато-вски жертви при удара! Колкото повече - толкова по-близо е денят в който ще дойде ред и на нашите европеидни про'с'таци да заминават за фронта! Ще!
44
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
щом като филите вече са на амбразурите с готови щикове, ясно е че некой усро омазан е стрелял на пияна глава за да се натегне на началниците. сега складове с боеприпаси, щаб на блекуотър, провокации... митрофанките си знаят ганкиното.
43
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Браво! Поредният прецизен удар на Русия! При това от стотици километри. Холандските про'с'таци в подобна ситуация пуснаха две бомби над мястото от самолет и убиха 75 цивилни, въпреки предупрежденията от сащ да не го правят, защото може да има граждански жертви.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Га ми донесоа де путин са nykнaл, мноо плакаф и риваф, та останаф без сълзи! И отвреме навреме от уважение към човечеца пак са напъвам да ривъ, амa нищу не излява и нище и нище! Само отзад излява, мaa му стара! Завинаги с путин! Шъ го препарирами!
41
3
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 6 месеца
Те руснаците ако искаха да я думнат, досега щяха да я думнат. Нямаше да се се целят в складовете с боеприпаси до нея.
40
1
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
както е казал караибрахим 1944 : сега мрънкате, но след 50 години унуците ви ще са по големи русофили от самия султан
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зелето е изпаднало в отчаяние, че му спират потока от кинти и вече е готово да взриви Киев, за да привлече вниманието обратно към себе си.
38
3
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 6 месеца
До ля ля съвременен бyлгаpистан няма общо нито с държавата на тюрка исперих нито с власите асан и пешко. не знам коя държава е измислена
37
2
 
0
 
! Отговори
В. Зеленски преди 6 месеца
До ля ля що с грубото, татарин? руснака вика че левски и ботев са гиви и моторола и нема как да станат светци, а ти се гледаш у чужда паница