Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Шмайзер преди 4 месеца
И това ако не е цинизъм...
202
0
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 4 месеца
ДОБРЕ ЧЕ НАД БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ ЧАДЪРЪТ НА НАТО.ИНАЧЕ ОТДАВНА ДА СМЕ СТАНАЛИ ГУБЕРНИЯ
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
''По добре под силата на Закона , отколкото под силата на диктатурата '' Но от къде да ги знае тези стари мъдрости дъртака лавров Той е умрял от страх пред путин и плещи каквото са му написали
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия действа освен палката и огромна корупция Това е разликата
199
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лавров е изкуфял дъртак Вижте само изкривената му физиономия
198
2
 
1
 
! Отговори
Ц преди 4 месеца
Не е на палката а на пачката. Корупция до ушите. На палката по-скоро е в Русия. Но резултата е един. Разпадащи се общества.
197
2
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 4 месеца
голяма държава се държи със строг ред и дисциплина - хаоса у нас харесва ли ви ?
196
3
 
9
 
! Отговори
Ххаха преди 4 месеца
А в Русия вместо палка - куршум, Новичок или Гулаг !
195
10
 
5
 
! Отговори
Прав е преди 4 месеца
Истината и справедливостта са на страната на Русия. НАТО е шит. Гледайте Скот Ритър при Карбовски - човекът е горд америкянец, който не се прекланя пред глобалистката ***
194
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЧИБА, очилатСМЕШНИК !
193
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като наблюдавам коментарите НАпутинопитеците и действията на кремълския катун, обзет съм от вътрешно спокойствие: никога досега не са били толкова далеч от реалностите и успеха
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КОГА КОНЯ КАЗА НЕЩО ПРОТИВ ГЪРЦИЯ? КОГАТО ИМАШЕ СПОР С МАКЕДОНИЯ? НЕЕЕЕ!ТЕ СИПЯТ ОГЪН И ЖУПЕЛ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ КОГАТО СЕ ИЗВЪКВАМЕ ОТ РУСКОТО НАХАЛСТВО И ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ДАЛЕЧЕ ОТ МОСКВА! БЯХМЕ МНОГО ДОБРИ КОГАТО РЕШЕТНИКОВ НИ НАТРЕСЕ РАДЕВ! ПАТРИАРХ КИРИЛ ДОЙДЕ ДА СТЕГНЕ РЕДИЦИТЕ! РАДЕВ СВИ УШИ КАТО ДВОЙКАДЖИЯ ПЕГИ ЛЕГНА В КРАКАТА МУ!ПАТРИАХА НАШ СВИТ НА ДВЕ !***! СЕГА МУ КАЗАХА -ТЕРОРИСТ далече от нас!ГАДНО СЕ ЧУВСТВА ГОСПОДАРЯ !ВАШЕТО.........
191
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истината е, че истинска демокрация няма никъде по света, но в Русия със сигурност има по-малко демокрация, отколкото в ЕС, така че Лавров да погледне първо собствената си къщичка, вместо да критикува тази на съседа.
190
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
За платените про-руски тро лчета тука ще споделя само един факт- Въzzраждане няма кмет в нито един български град. Това показва какво е отношението на българите към Рассия.
189
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоз що реве?
188
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демокрацията значи, че народа ( простолюдието) избира кой да управлява .. На нашия народ , интелектуалното равнище не е особено високо и то се вижда - мутрите ни управляват 34г. ..И си мислят някой хора ,че като не гласуват, протестират по някакъв начин, и ще променят нещо като не правят нищо..?!! Еми за такива *** си трябва диктатура!! По- добре един да взима всички решения ,стига да са за благото на народа - като КИМ, Путин, СИ ит.н.
187
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ко значи демокрация, а?
186
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно как в демократична и независима България някой друг налага решенията си? Защо Гърция не се съобрази със забраната на ЕС за полети на руски самолети и политици мад територията й? А ни по-големи католици от папата!
185
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За България най-добре е да се създаде вътрешно-европейска политическа ос Виена-Будапеща-Белград-София. Това ще реши всички проблеми на Балканите!
184
10
 
11
 
! Отговори
ссс преди 4 месеца
Народа в раша живее в пълна мизерия от край време с нечоввшки и робски условия на труд и война... тоя лудия и шепа тарикати използват необятнкте богатства на таз територия... за каква демокрация и свобода говори... нагли са много