В рамките на часове Украйна уби двама съюзници на Путин

Единият е бил взривен, другият - застрелян
7 дек 2023 15:38, Нели Христова
355
В рамките на часове Украйна уби двама съюзници на Путин
Снимка: БГНЕС

Двама съюзници на руския президент Владимир Путин бяха убити в рамките на часове един от друг в сряда.

Властите в Киев поеха отговорност за убийството на бившия украински политик Иля Кива, 46-годишен проруски политик, чието тяло беше открито в предградие близо до Москва. Според доклад на Agence France-Presse служител от сектора на отбраната на Украйна каза, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е организирала убийството. Руският следствен комитет също каза, че "неизвестно лице е стреляло" по бившия депутат и че е образувано дело за смъртта му.

Кива беше изгонен от парламента на Украйна няколко седмици след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и се премести в Русия, съобщи The New York Times. Украински съд осъди Кива задочно през ноември на 14 години затвор по обвинения в държавна измяна и опит за насилствено сваляне на правителството.

Говорейки с национални медии в сряда, говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна за участието на Киев в смъртта на Кива.

"Можем да потвърдим, че с Кива е приключено", каза Юсов. "Такава съдба ще сполети и други предатели на Украйна, както и поддръжниците на режима на Путин."

Юсов също така нарече Кива "един от най-големите мръсници, предатели и колаборационисти", според репортаж на агенция Франс прес.

Руски медии съобщиха също, че Олег Попов, бивш заместник-депутат на окупираната от Русия Луганска народна република (ЛНР), е бил убит при експлозия на автомобил в сряда. ЛНР беше създадена, след като Путин незаконно анексира четири украински региона през есента на 2022 г.

Органите на реда съобщиха на руската държавна медия ТАСС, че Попов е бил убит близо до стадион "Авангард" в град Луганск. Юрий Юров, депутат от парламента на ЛНР, също потвърди смъртта на Попов в канала си в Telegram.

"В резултат на експлозия на автомобил близо до стадион "Авангард" в Луганск наш колега, депутат от Народния съвет на ЛНР... член на народното опълчение на Донбас, който се застъпи за защита на републиката от първия път дни, загина Олег Николаевич Попов", пише Юров.

Според публикацията на Юров през септември 2022 г. е задържано лице, наето от украинската СБУ, обвинено в опит за убийство на Попов. Украинските власти засега не са поели отговорност за смъртта на Попов.

Преди това Киев си приписа отговорността за убийството на няколко проруски служители от началото на войната в Украйна. Подкрепяни от Москва служители също многократно са били мишена на украински партизани в окупираните от Русия райони на Украйна.

Миналия месец депутатът от LPR Михаил Филипоненко беше убит при атентат с кола бомба в град Луганск. По-късно говорител на военното разузнаване на Киев каза пред Politico по телефона, че убийството е организирано от Украйна.

"Да, това беше наша операция", каза Андрий Черняк, представител на Военното разузнавателно управление на Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ОТО СКОРЦЕНИ НАЦИСТ!!! В ЗАТВОРА!!!
236
12
 
9
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
Браво. Двама комуниста по-малко.
235
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ОТО СКОРЦЕНИНАЦИСТ!!!
234
8
 
4
 
! Отговори
ОТО СКОРЦЕНИ преди 5 месеца
ГУТ,ГУТ ХАЙЛ ХИТЛЕР, МАЙН УКРАИНИШЕ ФРОЙНДЕ, ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ ПРЕДАТЕЛСКИТЕ КУЧЕТА И НИЩО ДОРИ И ТОВА, ЧЕ СЪДЪТ ГИ Е ОСЪДИЛ НА 14 ГОДИНИ ЗАТВОР НЕ ТРЯБВА ДА НИ СПИРА ДА ГИ ИЗБИЕМ!!...
233
6
 
4
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 5 месеца
Съдия Макаров се е произнесъл окончателно, обжалването приключи!
232
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато яде ппрдах по бойните полета и хленчи за пари и оръжия, Украйна си повдига бойния дух единствено с атентати и то към граждански лица. И колкото повече го правят, все по-лошо ще става положението на сгромолясаната им държава.
231
10
 
6
 
! Отговори
Истина и филми преди 5 месеца
Аууууу...комунистите се възмущават от убити високостоящи...А те също убиваха,като Черните ангели....преди 1944гг в България.Аууууууууу!
230
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 248 Кой ти е назначил премиери и депутати от Русия на теб не Бохо ,назначава ти ги посолството и посолствата
229
9
 
4
 
! Отговори
Zеленски преди 5 месеца
Даже и да задържи русия окупираните територии ей това ги чака там всички руски гаддове - атентати, убийства, партизанска борба. И така с десетилетия занапред.
228
7
 
1
 
! Отговори
Ha преди 5 месеца
Интересен факт. От Украйна бягат президенти депутати бягат в Русия.В България обратно от Русия ни назначават депутати и премиери президенти някой дори руснаци. Кой е колонията кой бялата държава не знам.
227
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо не ги убиха на фронта в Донбас защото са страхливци и убиват в гръб.
226
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не стига че убили двама души в гърба като страхливци ами се хвалят с това. Тези хора са на светлинни години от манталитета на европейците. Европа ще бере ядове с украинците. Те така може да започнат да убиват и в Европа.
225
2
 
13
 
! Отговори
Говедо преди 5 месеца
Имаше някакъв си Скрипал,дето уж се опитваха да го убиват,стана световен проблем!Тук укрите откровено се хвалят,че убиват неудобни цивилни хора,а нашите укрофили цвилят от кеф.Айдиъти!
224
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези убийства са извършени на територията на друга страна следователно освен че са тероризъм те са държавен тероризъм. Но Украйна ще си плати.
223
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Демек ако смяташ че украинците действат професионално значи са професионални убийци , обаче това си е чиста проба тероризъм.
222
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците се излагат с това си действие! Избиват Свои " Инако мислещи Украинци"! И сега Русия ли трябва да избие още Висши във властта Украинци? Не че Не го могат! Украйна скоро ще и се наложи да се сниши! Няма причини,да се " ежи",сякаш ще " дефилира" на Червения площад! Това Русия Няма как да го допусне!!!!!!!
221
7
 
4
 
! Отговори
Сещам се за.... преди 5 месеца
Атентатът на Хайнрих в Чехословакия от времето на Хитлер....Но тук украинците действат професионално, а не като героите на Прага...
220
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лайковете ми или не ми се хващат или се хващат на обратно. Това не е случайно. Поредицата от случайности не е случайност. Писна ми. Гадно е.
219
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Диана Русия не е останала без специални служби нали, имената са сменени но съдържанието задачите, целите и пр. са едни и същи както навсякъде по света - САЩ, Англия, Франция и пр.
218
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Правилно ....получи плюс по нечия друга воля не по мойта но всичко се връща. Само убийци могат да убиват така. Защо не ги убиха на фронта. Защото ги е страх. Лесно се убива с нож в гърба но се връща страхливци.