Путин дава гражданство на чужденци, които се сражават за Русия

Те трябва да имат договор поне за година
4 яну 2024 17:07, Стела Стоянова
125
Путин дава гражданство на чужденци, които се сражават за Русия
Снимка БГНЕС, архив

Владимир Путин издаде указ, с който се дава разрешение на чуждестранни граждани, които се сражават за Русия в Украйна, да получат руско гражданство за себе си за своите роднини, предават Ройтерс и БТА.

В нормативния акт се казва, че хората, които са подписали договори по време на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна, имат право да подадат молба за получаване на руски паспорт за себе си и за своите съпрузи, деца и родители. Те трябва да предоставят документи, които доказват, че са подписали договор за минимум една година.

Право на това имат хора, които са подписали договори с редовните въоръжени сили или други "военни формирования" - описание, което може да се отнася за групи като наемническата организация "Вагнер", отбелязва Ройтерс. Мярката изглежда има за цел да създаде допълнителни стимули за чужденци с военен опит за присъединяване към руските сили.

Москва не публикува информация за броя на чужденците, които се сражават на нейна страна в Украйна. Агенция Ройтерс обаче припомня, че е информирала за кубинци, сключили договори за военна служба в замяна за бонуси, равностойни на повече от 100 средни месечни заплати в Куба, както и за трима африканци, вербувани от "Вагнер", двама от които са били убити в бой.

Русия извика на служба 300 000 мъже през септември 2022 година в първата си мобилизация след края на Втората световна война. Непрекъснато се спекулира, че тя може да повтори този непопулярен ход, може би след следващите президентски избори през март, на които Путин ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат, коментира Ройтерс.

Кремъл обаче многократно е заявявал, че няма нужда от допълнителна мобилизация, тъй като миналата година стотици хиляди мъже доброволно са сключили договори за професионална служба.

Както Русия, така и Украйна не огласяват загубите си през продължаващата вече от 22 месеца война. Украинският президент Володимир Зеленски миналия месец заяви, че въоръжените сили са предложили да бъдат мобилизирани 450 000-500 000 души и парламентът в Киев днес започна да разглежда спорен законопроект за затягане и разширяване на обхвата на правилата за мобилизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
7
 
! Отговори
Крико преди 4 месеца
Франция също , казва се чуждестраннен легион , сащ също най-вече на мексиканциДе е новината не разбрах ?
67
6
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ТРЯБВА ДА СИ НЯКАКЪВ СИРИЕЦ ИЛИ ГРАЖДАНИН НА ДЖИБУТИ ЗА ДА СЕ БЛАЗНИШ ОТ ГРАЖДАНСТВО НА ПУТИНСРАНИЯ :D
66
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Най после нещо умно!
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рузия трябва да я браните с диаманти, а вие искате както винаги да хващате маймуни с трици! Изваждайте диамантите и тогава някои може да се излъже да си даде живота!
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ааа, затова значи беше дъъългата опашка пред пасольство. Муахахахаа. Русофилите, какво чакате ве, бягайте в матушката си
63
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам пред американското посолство опашка! Питам аз да не дават маслини, викат не. Щели да ходят при Зеленски, ама с американското знаме сгънато на триъгълник! Голям наплив има за армията на САЩ! Заминават за Червено море, щото да пазят българските кораби. Гумени лодки осигурява каучуковия завод в Измир. Като тези на бежанците! Гуд лук, както казват старите българи!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това упрек ли е?
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ееееех, какво ли не прочетохме през тези две години - добрият гений Адолф Хитлер като разбрал колко са лоши руснаците тръгнал да отърве света от тях, ама след 5 години война американците му унищожили армията за два месеца и така Сталин превзел света! И сега пак същото - Зеленски и целия свят искат да затрият Русия, ама американците не им дават ракети и пари. И ко стана ся- за всичко са виновни американците!? Ай сиктир!
60
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Болгарский намник-нацист, воевавший на стороне ВСУ, был уничтожен на фронте нашими бойцами.ru vesna колко е Българин не се знае може да е родопският край там знаем българите какви са. А може и да са пратени тайно от България като натовски офицери от България.
59
0
 
12
 
! Отговори
G.I. Joe преди 4 месеца
По този начин иска да привлече отчаяни севернокорейци хаха
58
9
 
5
 
! Отговори
рПг-7 преди 4 месеца
В Щатите също Раздават Гражданство на онези, които воюват за Щатите или редакцията не го знае!? -)))))) Знаете, знаетее...
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МНого точно тази държава е наречена Империя на злото , ето сега набира пройдохи имангасари от целия свят да се бият уж за тяхната кауза , която е завоевателна и убийствена. Руснашки ффа'изъм в действие това . Вината обаче е на Запада , който просто не е трябвало да им помага 1944 г. и сега просто нямаше да ги има !
56
2
 
19
 
! Отговори
BG Zрашисти - бол преди 4 месеца
Копейкаджиите да не се ослушват !!! Тия дето са за Русия - да си хващат влака за фронта, че на любимия им Путин не му стигат балъци за наторяване на украинската земя. С кеф ще им платим еднопосочните билети и за подарък - по един черен чувал .
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А то освен каторги има ли.нещо друго в Рашистан?
54
2
 
14
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
ПУТИН РАЗДАВА ПАСПОРТИ ЗА АДА...ХАХАХА...ДАЖЕ НАШИТЕ РУСОФИЛЧЕТА, НЕ СЕ ВРЪЗВАТ НА ТИЯ РУСКИ ПРОСТОТИИ....ХАХАХА......!!!!
53
1
 
18
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 месеца
Хайде родни русофили,няма ли да стягате куфарите,вашата Родина ви зове...?
52
1
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 месеца
Освен с гражданство,може да си вземат и открадната пералня ,микровълнова печка и телевизор Филипс,от трофеите на руските окупатори...като гледам няма желаещи за живот в Раша!!!
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шанс за родните русофилчета. Сега е момента да станете пълноправни граждани на родината си
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това гражданство нито се яде, нито се пие!
49
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 32 смех,а твоя зелевски изобщо не е закъсал,но търси 500000 войника,ха сега мисли с мозъка си,естествено,ако го имаш,кой е закъсал.