Патриарх Кирил изпрати съболезнования за митрополит Йоаникий, но пренебрегна Неофит

Той адресира писмото си до членовете на Св. Синод
Обновена: 14 яну 2024 15:54 | 14 яну 2024 15:38, Нели Христова
84
Патриарх Кирил изпрати съболезнования за митрополит Йоаникий, но пренебрегна Неофит
Снимка: БГНЕС

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на Сливенския митрополит Йоаникий.

Писмото обаче е адресирано не до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а общо "до членовете на Св. Синод“, което е грубо нарушение на църковния протокол в такива случаи. Съболезнователните писма, заради съдържанието си, имат донякъде личен характер, затова се изпращат до личности, в случая – до предстоятеля на съответната църква, а не до институцията, припомня "Двери".

В писмото си Руският патриарх пише: "Скъпи братя! Със скръб научих новината за смъртта на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, когото имах честта да познавам лично. Изказвам ви искреното си съчувствие във връзка с тази загуба“. Несъмнено не става дума за протоколна грешка, а за съзнателно пренебрегване на Негово Светейшество патриарх Неофит като предстоятел на Българската православна църква.

В Богоявленското си послание миналата седмица патриарх Неофит открито осъди агресията срещу Украйна, пишат от БГНЕС.

"Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава. Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници", се казваше още в Богоявленското послание българския патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
9
 
! Отговори
Неофит преди 3 месеца
Заповядайте, на опелото за Альоша!
19
9
 
6
 
! Отговори
История преди 3 месеца
Приятно ми е! - Копейка!
18
8
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 3 месеца
До всички русофили мразещи България. В момента при Росен Петров тече предаване за Плиска. Погледнете и се учете,аз настръхвам целия като си представя,че това е люлката на християнството и славянската писменост ,а сега базиликата тъне в храсти и тръни. И всичко е заради *** които казват: Ето наше!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешници!
16
3
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 3 месеца
***, 900 хил не могат нахранят 100 души за 1 година
15
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това обращение може да не е написал патриарх Неофит. Русия точно това прави, отбранява си териториите. А който не е съгласен с това, да се запознае с историята.
14
7
 
12
 
! Отговори
Реплика преди 3 месеца
В заглавието пише "пренебрегна Неофит". Написано е все едно авторката и потенциалните читатели всеки ден си пият кафето с българския патриарх и софийски митрополит. Човек не може да не се сети за една реплика от един френски филм: въпрос на поколение, а може би и на възпитание. Отделен въпрос е, че патриарх Кирил може да е изпратил и лично писмо до патриарх Неофит, и тъкмо по тази причина това да не се съобщава.
13
11
 
21
 
! Отговори
смърт путлерфашизмъ преди 3 месеца
руската църква е секта с икони на Сталин, Путин.... това им са боговете на руските "християни" които избиват християни като използват такива ислямисти като Кадиров. Тези хора са порив целия християнски свят- ФАКТ!!
12
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А полковник Гундяев, ще изпрати съболезнования на Альоша....
11
4
 
15
 
! Отговори
тук вече работят по? преди 3 месеца
Както казва Тагарев - Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва "да се проследяват", за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.Това посочи в свое интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ военният министър Тодор Тагарев.
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко Неофит още е жив като хвърли петалата и за него ще прати съболезнования
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Попадии сър забавляват се :)))
8
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешните ни медии имат да усвоят едни 900 000 долара отпуснати от държавния департамент на САЩ за поднасяне на "правилни новини" в България, затова дори тази новина оцапаха със сапунена драма.
7
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писмо от сатанинската секта на Гундяев не ни трябва.
6
13
 
5
 
! Отговори
Soli Invicto преди 3 месеца
О, Непобедимо Слънце Кокорчо! Ще сложим твоя статуя от стиропор със светещи очи, под златна арка от пластмаса във всяка църква! Приветствайте новата религия на Чалгария - Кокорицизъм!
5
12
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Явно неофит е бил агент на сащ през комунизма , като някакви други за които се говореше , че били на русияЗатова го е пренебрегнал
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е от благодарност за кдето БПЦ не осъди руската агреси в Украйна.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сталинославните пратили нещо....
2
10
 
19
 
! Отговори
мдааа... преди 3 месеца
По публикацията работи:"Козяк".РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ !
1
11
 
16
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 3 месеца
ПОСОЛСТВОТО пак се опитва да бълбука АЛАБАЛА...