Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив

Държавната Дума с декларация осъди инициавата за демонтиране
22 яну 2024 18:24, Елка Василева
517
Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

Още по темата
"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на воините освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

"Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН. Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно", заявява още руският представител.

На 16 януари на първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
4
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Тук обаче упорито коментира някакъв *** с име "Германец". Май страда и от раздвоение на личността. Ту пише против Русия, ту пише с любов за нея.
337
4
 
27
 
! Отговори
Реципрочно преди 3 месеца
ЮНЕСКО моли Русия да се маха от Украйна.
336
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви "Асвабадители" са тия?! Натрисат ни 45 години тоталитарен режим и искат да сме им благодарни. Да се взриви, не да се премести.
335
5
 
29
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Русофилите много обичат Русия и много я възхваляват, обаче не можеш по никой начин да ги накараш например да си купят руска кола , или да си пратят детето в Москва !!!!!!!!!?
334
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте писали. Четете малко. Знаете ли защо Венера Милоска и другите скулптори от древността са без ръце. Защото варварите са ги бастисвали....
333
4
 
0
 
! Отговори
Бай Оня преди 3 месеца
До Анонимен, тъй ли, като и опрат пищова в челото, а да видим и тебе ще изтрахат в жопата, дурак!
332
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изнасилвал бил жени. Като жена ще ти кажа че това не е вярно. Никой що годе нормален човек не може да изнасили жена ако тя не му разреши сори.
331
3
 
8
 
! Отговори
О.з. поручик от БА преди 3 месеца
До Анонимен Здрав, здрав, ама няколко шашки динамит в основите и толкова ще му е на тоя камънак.
330
7
 
13
 
! Отговори
О.з. поручик от БА преди 3 месеца
Хитлер заслужава да има паметник в България, защото ни осигури национално обединение 1941-44 г. почти в границите от Сан Стефано и ни върна Южна Добруджа. Рашките харизаха Македония на сръбските га до ве и изтърваха Беломорието от собствената си глупост! Не заслужават никакви паметници)
329
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Събарянето на Альоша ще бъде сага. Бая зор ще видят. Здрав и як паметник
328
6
 
17
 
! Отговори
О.з. поручик от БА преди 3 месеца
В интерес на истината, тази грозна статуя няма място в България. Символ на окупатора. Съжалявам, но трябва да се разруши! Пияният Альоша който крадеше, убиваше за кеф,ако някой му каже нещо, и изнасилваше жени из България през 1944 г. не заслужава никакъв паметник.
327
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добре ще е да се махнат всички некадърници по постовете от тях страдат всички, а Альоша не вреди на никого.
326
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С0С поръчали на П0С или да събарят паметника или ги дават на комшиите . Да не се хванете ей ! Дезинформация , шегичка !
325
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не е човек да го думнеш с Хаймърс. Ти наред ли си. Това е як гранит бе. Този паметник ще ви озори сорроси голи. Вие сте жалки и малки. Смехории.
324
8
 
11
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Защо в България няма паметник на американския и британския войник, а само на руския войник !!!
323
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама на колене ли го ли Русия тоя ЮНЕСКО да ви раса масата неграмотна.
322
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Паметника нямал никаква стойност. Ами тогава защо се страхувате от него и защо искате да го съборите. Като няма стойност какъв е проблема. Страх.
321
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 355 Ако продължаващ да се дезинформираш от руските медии, дори няма да разбереш кога Русия е капитулирала.
320
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как е д ж е д.ъ.рчета,Плачкате ли че любимата ви Украйна губи по всички фронтове и жестоко закъсва за пушечно месо.плачкате ли?
319
3
 
4
 
! Отговори
Овчар преди 3 месеца
Ааааааааау ....кака Зе.лка пак пръднаи р.аята как се разквича тука