Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив

Държавната Дума с декларация осъди инициавата за демонтиране
22 яну 2024 18:24, Елка Василева
517
Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

Още по темата
"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на воините освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

"Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН. Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно", заявява още руският представител.

На 16 януари на първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Токмаков: А сега западняците изобщо не ни грабят богатствата, ама хич даже. Златото къде е? Медта къде е? Хората къде са?Работниците къде са? Жените ни къде са? Доходите ни къде са? Инфраструктурата ни къде е? Западния ни стандарт къде е? Медиците ни къде са? Да живее демокрацията! Да живее бедността на българския народ, времето неумолимо тече, 35 години минаха. Индустрията ни къде е? Производството ни къде е? Колко американски завода има в България? Колко съветски завода все още има тук?
357
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гнусни колхозници, стойте си в Русия.
356
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е български паметник, построен от българи и по българска инициатива. Доколкото са българи хората, които хадуват за подобни обелиски. В тази връзка си е българска работа какво ще правим с него. Колкото до ЮНЕСКО - той не е обект към тази организация, както и Царевец във Велико Търново не е, впреки, че би трябвало.
355
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е паметна плоча .Ще стане ли Ганччо по - европеец ,като събори паметника..
354
6
 
17
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До срамота - По-добре страната ни да се управлява от краварски прислужници, отколкото от Кремълски мекеррета. Никой нормален човек не иска и да чуе за Русский Мир. Ние сме НАТО и Европа, а не *** с външен кеннефф!
353
4
 
12
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен54 държави няма да събарят Русия с оръжия. Ще я задушат икономически и това стига. До края на годината няма да се говори за санкции, а за пълно ЕМБАРГО. Ще ги сварят в собствен сос. Корупцията и мърлящината ще ги довърши, без да е необходимо оръжие. Както се спихна сесесере-то, същото, но много по-мащабно е на път да стане с Русийката. Ще се вдигнат и народите, въпреки терора срещу тях.
352
5
 
16
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До евро-атлантическото По-скоро Руското безродие е на път да се изкорени. *** сте русофилите. На Русия нищо не дължим. Ние сме НАТО, ние сме Европа. На който не му харесва, да върви в Евразийските степи. Не ви искаме Руската демагогия, лицемерие, лъжи и ретроградност.
351
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оказва се, че за този паметник няма никави строителни документи.Единствените документи са разписка в която се казва, че през 1948 г. община Пловдив дарява 10 млн. лева за строеж на савецки паметник.Както тетрадките записки на някакъв бригадир на строежа.Освен това разбира ме, че първоначалната идея е била да се направи на Сталин. Сега БСП щеше да бъде единствената социалистическа европейска партия почитателка на Сталин.
350
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Думкай.
349
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
54 държави със тяхно въоръжение ,не могат да съборят Русия..
348
9
 
25
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 месеца
да си го прибират и да го издигнат в Москва ! Ей там на червения площад да пази сянка на оня ниския Mep3aBe Ц
347
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си го вземат.Цял или на парчета.
346
6
 
14
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
На галоша му тре'ат 3-400 кила циклотол в основата, та да останат само дребни гранитни камъчета кат' гръмне, и цял Пловдив + околности да видят, а после и чуят, че се взривява :).
345
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема.Бутаме.
344
12
 
10
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Путин сега се моли в църквата и пали свещи Русия да спечели войната в Украйна. Не го интересуват паметници, иска да завладее Европа като започне от Украйна и Полша.
343
23
 
11
 
! Отговори
срамота преди 3 месеца
Страната ни се управлява от краварски прислужници и продажници.Войната срещу паметниците се води от пара.зити ,които никога нищо не са създали.Паситата ,Плювналиев и Тагаренко не са българи.Скоро ще се наложи да ни освобождават от краварската окупация и тирания.
342
9
 
2
 
! Отговори
Овчар преди 3 месеца
До Токмаковднес в Авдеевка, утре в Киев, а в другиден на гости при Тъпаков на раздумка за злото и доброто
341
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ако си го искат да си го взимат в чемозан, следва вокзал, масква, ари двшжиншие
340
8
 
25
 
! Отговори
Токмаков преди 3 месеца
взривяване не преместване . 77 години стигат. Каква наглост. Да поробиш 45 години една страна да ограбиш богатствата и да избиеш интелигенцията и и .........Не само Пловдив . Стара Загора и така до последния паметник на злото.
339
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вечна слава на Червената армия