Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив

Държавната Дума с декларация осъди инициавата за демонтиране
22 яну 2024 18:24, Елка Василева
517
Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

Още по темата
"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на воините освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

"Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН. Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно", заявява още руският представител.

На 16 януари на първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
1
 
17
 
! Отговори
Никой преди 3 месеца
не закача паметника -Цар Освободител и Руски паметник в София. Единствената дейност е само -поднасяне на цветя. Всички Българи са против окупаторите от съветската червена армия. В България няма нито един загинал войник от от окупационната червена армия - но има безброй паметници. По време на войната около 25 000 Български войни са загинали в битка срещу хитлеризма и няма такива паметници в тяхна чест .
397
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това ми е любимо: "Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. (БТА)" Русофилите дефакто защитават украинец. :D
396
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не им давайте на русофашистите да командват в България. Русофашистите да напуснат заграбените територии от Грузия, Молдова, Украйна.
395
1
 
19
 
! Отговори
Как преди 3 месеца
Да се маха Альошата, а на негово място да сложим паметник на Васил Левски!
394
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се сложи паметник на българин в центъра на Москва или Санкт Петербург тогава ще оставим техните.
393
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Клоуни, ми те комунистите и ДС агентите завладяха държавата. Те ви правят промените. Никаква демокрация не се случи тук в резервата. Тва си беше преврат на комунисти. Достатъчно е да се види миналото на повечето "депутати" и "бизнесмени". Полицията ги пазеше и ги направи мутри. Кво се пените толкова като са едни и същи бо..уции. Само не си мислете, че тия ще ги направят Сингапур, Швейцария и т.н. бухахаххаххахха. Целта е само да вземат още държавни пари кр..ении :))))
392
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво, не им давайте на укропитеците да бутат паметници на нашите национални спасители!
391
3
 
17
 
! Отговори
Неизбежно е преди 3 месеца
Паметниците на окупатора да бъдат премахнати най-накрая,не знам защо копейките продължават да се пенят!Не е патриотично да защитаваш тотеми на държава,която е спряла за 45 години естественото ни европейско развитие,което още не можем да наваксаме!
390
14
 
5
 
! Отговори
Аврам преди 3 месеца
Махайте альошките в Пловдив и Бургас че да се свършва тоя цирк. Да ама не! Като се свърши с тоя цирк ще започне следващия. Паметника на цар Освободител и храма А. Невски ще са следващите. А накрая ще дойде и реда на Шипка. И в учебниците по история ще пише че евроатлантите на берлинския конгрес са ни освободили от руската Сан стефанска окупация. Тогава Радан Кънев и Иво Инджев ще обявят официално независимостта на България.
389
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си запазим облика на Пловдив ! Хората от София, да си бутат всичките паметници , като толкова искат !!!
388
19
 
5
 
! Отговори
Анти Тяло преди 3 месеца
Общо двама мразители пишат всичките коментари против паметника и Русия. Личи си по нерамотния "демократичен' стил на коментарите!
387
18
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 3 месеца
Да се маха Альошата, а на негово място да сложим паметник на английските пилоти бомбандирали София. Да сменим името България с Северна Анадола на пример!
386
1
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
на мястото на руснаците бих задал въпрос що продължават да строят "тежки есминци" с ф35б като основно въоръжение, и що японците са поръчали 400 "томахавки", а не коня да ролплейва хрушчов в оон и да сезират уницеф че в българските училища вече не пеят преди часовете "Слънце е нашата партия"
385
0
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
До Анонимен423 само гледай как резко всички продукти на социалистическия реализъм и възхвала на ча, ще станат паметници на културата до 2 месеца, и ще палите свещи да се срутят върху майка с количка, за да има повод да се демонтират
384
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
да сменят альоша с каравелов. не че е по различно, ама ше е една идея по възрожденничко.
383
0
 
0
 
! Отговори
шик преди 3 месеца
До f16Аз ще събирам ПАРИТЕ.
382
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия да моли арменския поп за спасяването на окупатора Альошко вместо ЮНЕСКО, ще хване повече дикиш.
381
3
 
2
 
! Отговори
ЕДИН ЧОВЕК преди 3 месеца
АБЕ, АЛАНКОЛУ, КОЙ ТЕ БИЕ ПО ГЪ*ЗА ДА СЕ ИЗКАЗВАШ ВИСОКО?!? ВСИЧКИ ТИЯ БЪЛГАРСКИ МЪЖЕСТВЕНИ МЪЖЕ, ЩЕ ИМАТ СЪВСЕМ СКОРО ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ПОКАЖАТ МЪЖЕСТВОТО!
380
8
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Той не моли ,а ДАВА ИНФОРМАЦИЯ на ЮНЕСКО да обърнат внимание на вандалите-УПРАВЛЯВАЩИ в България ,които искат да разрушат всички паметници свързани с Съветската армия която воюваше срещу нацистите ..а това означава ,че нашето правителство сваляйки паметниците на борците срещу нацизма ,тя косвено признава нацизма..нищо чудно ,щом Тагаренко и академичето искат да изпращат помощи на Укровермахта в Украйна!
379
7
 
21
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
Един факт е безспорен,рашките ни освободиха от златния резерв,пенсиония фонд и държавния резерв след това дадоха власта на най прос...те и резултатите не закъсняха-изтребване на 30-40 хиляди българи без съд и присъда и лагери,лагери колкото искаш!