Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?

Информацията за уволнението му е противоречива
3 фев 2024 07:53, Нели Христова
230
Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?
Снимка: БГНЕС

Вечерта на 29 януари украинските медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний може да е бил освободен от длъжност. Тази информация беше споделена от няколко настоящи и бивши членове на Върховната рада, парламента на Украйна, както и от новинарски публикации и канали в Telegram.

Някои източници казаха, че украинският президент Володимир Зеленски вече е подписал указ за освобождаването на Залужний, но все още не го е обявил публично. Говореше се, че шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов е потенциалният заместник на Залужни. Други източници заявиха, че командирът на ВСУ е бил уведомен само устно за уволнението, без то да е официално оформено с указ. Според източниците Залужний е бил извикан в кабинета на президента и му е предложен постът на посланик, който той е отказал.

Официални лица скоро съобщиха, че информацията за уволнението на Залужни "не е вярна". Министерството на отбраната на Украйна публикува следното съобщение в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: Не, това не е вярно". Прессекретарят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров съобщи, че "президентът не е уволнил Залужний".

Източник от украинското ръководство, който е запознат със ситуацията, каза на Meduza, че информацията за предстоящото уволнение на Залужни е фалшива и че в близко бъдеще няма да има уволнения. По време на вечерното си видеообръщение Зеленски не направи изявления за Залужний.

Украинското издание "Дзеркало тижня", позовавайки се на източник от кабинета на Зеленски и близък до Залужний, съобщи, че президентът се е срещнал лично с главнокомандващия на 29 януари, като му е предложил да подаде оставка. Според източника Залужний е отговорил, че е право на Зеленски като президент да решава с кого иска да работи, въпреки че самият той не възнамерява да пише писмо за напускане. За да освободи главнокомандващия на ВСУ с указ на президента, министърът на отбраната също трябва да издаде съответната заповед, отбелязва изданието.

Източниците на изданието съобщават, че на Залужни не е било предложено "нищо адекватно или съществено" — само позицията на помощник или съветник. Според тях уволнението на Залужни може да е първата от много кадрови промени в командната структура на ВСУ и политическото ръководство на страната.

Financial Times, позовавайки се на четири източника, запознати със ситуацията, писа, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение да уволни Залужний, въпреки че все още определя точния момент и кандидата, който да го замести. Потенциалните приемници включват Александър Сирски, командир на Сухопътните сили на AFU, и Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самият Залужний не е коментирал информациите за неговото уволнение. На страницата си във Facebook той публикува снимка без надпис, на която се вижда как позира с началника на Генералния щаб на ВСУ Сергей Шаптала.

Международните медии обсъждат възможен разрив между Зеленски и Залужни от миналата есен. След провала на контранастъплението на Украйна Залужний даде интервю за The Economist, в което каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски отговори, като каза, че не вярва, че ситуацията е стигнала до задънена улица, а по-късно каза, че е било голяма грешка военните да се намесват в политиката.

Според съобщения в медиите Зеленски започнал да заобикаля Залужни, когато общувал с други командири и правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия.

"Това наистина обезсърчава командира и най-важното – пречи на командването на цялата армия", пише изданието "Украинска правда", позовавайки се на източници от най-близкото обкръжение на Зеленски. Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
СПАС преди 2 месеца
ПОСЛАНИК ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!!! ВЕЧЕ Е РЕШЕНО!:)))
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия" -- това си му личи от пет килпметра, освен да прави злобни шеги за друго не става.
124
0
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
До Анонимен Нашите Кокорчовци в това отношение много приличат на Фредо!
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Залужни (очертава се за кандидат президент )критикува сегашният президент дори му изтече в разговор кодовото име на Зеленски -Фродо (Властелина на пръстена).
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Четох в украински вестник че Зеленски дал интервю за германската телевизия ARD казал : "Дайте ми парите за социални помощи на избягалите украинци в Европа. Ние да решим кой колко да получава от тях, другото да отива в бюджета. Радвам се че Европа помага на бежанците обаче така не помагате на Украйна защото парите си остават при вашата икономика ! " Четох после коментари , нито един украинец не е съгласен ЕС да пренасочи социалните помощи към Украйна .Дори наричат Зеленски и партията му крадци!Залужни (очертава се за кандидат президент )критикува сегашният президент дори му изтече в разг
121
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бай Путин меката мушмула, получи дебела папка с имената на предателите и враговете на Русия и извършените от тях престъпления, връчиха му я, а сега следва плащане на сметката от русофобите! Честито!
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе този нали писаха , че е убит? Жив ли е или мъртъв изобщо? Ако е мъртъв, тези с мъртъвци ли си разговарят?
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
доналд туск - президент на полша - вчера - крим е руска земя-защо не атакувате тоя руски шпионин-ами защото трябва да публикувате какво е казал-а то не изнася на евроатлантиците
118
4
 
9
 
! Отговори
Карлсон в Москва преди 2 месеца
Знаменитият американски екс-водещ на Fox News Тейкър Карлсон, който обяви, че иска да вземе интервю с Путина, прибра в Москва и вече се появи в Большой театър. Напомняме, че по-рано телеканалът Fox News прекрати договора с журналиста, въпреки че той беше основен политически коментатор, а предаването му имаше огромен рейтинг. Неотдавна Доналд Трамп предложи на журналиста място на вицепрезидент на САЩ при победа на изборите.
117
13
 
2
 
! Отговори
руски пидеразчики преди 2 месеца
руските св ини в шок ...Украйна разработила биобомби заредена с африканска чува да прасетата. ха ха хаха ха
116
4
 
9
 
! Отговори
Божил Божилов преди 2 месеца
Дребни човечета по ръст и морал от двете страни унищожила огромен брой здрави и млади мъже.Замърсиха земя и вода и само една цел да изглеждат в очите на "слепите"велики.
115
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укрите измряха на фронта, парите се похарчиха, резултат никакъв.Н́якой трябва да опере пешкира, дали генерала или президента не е толкова съществено.На края Путин ще им даде каквото са заслужили.
114
4
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Няма да бъде обесен като Зеленски. Ще оглави поствоенното правителство!
113
4
 
2
 
! Отговори
дебил преди 2 месеца
според перви канал и самия цар гасудар божествения ни гнон ВВП ...оволнен е за 9 път слет като е убит 7 пъти вярваме само на руската версия
112
5
 
16
 
! Отговори
Полша: Крим е руски преди 2 месеца
Полският президент Анджей Дуда нарече Крим исторически руска територия. В ефира на телевизионния канал Kanal Zero той също изрази съмнение, че Киев ще успее да върне полуострова. Не знам дали Украйна ще върне Крим. Защото всъщност, ако погледнем в историята, Крим е бил в ръцете на Русия дълго време, каза Дуда. В Украйна вече има гневен изблик заради изказването на полския президент.
111
3
 
20
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Алоооо: Досадна или не, истината си остава истина. От Киев се опитват чрез пропаганда да прикрият това, че на фронта нямат никави успехи, но това вече и западите медии го пишат.
110
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 109Копейките са ти в урколандия,а пък ние спираме украинската простотия тук
109
4
 
20
 
! Отговори
Слава за какво? преди 2 месеца
До Алоооо: Украйна е фалирала държава. Полша вече се надява да си върне Лвов и принадлежащата му западна част, Румъния се надява да си прибере Бесарабия, Унгария - Задкарпатието. И най вероятно през следващата година ще могат и да си ги получат без дълговете. Тогава ще имаме удоволствието да видим как същите тези евроатлантици, които сега с пяна на уста доказват, че не може да се анексира територия от суверенна държава (и Косово естествено) ще започнат да разправят, че тези анексии са правилни.
108
21
 
8
 
! Отговори
Алоооо преди 2 месеца
Лилипутинистите, абе вие нямате почивка бре!!!! Намалете темпото, то човек ще си помисли, че на копейките им пада цената! Не че е лъжа но ставате предосадни! Слава на Украйна!
107
2
 
6
 
! Отговори
От Вашингтон пост преди 2 месеца
Украинските власти са уведомили Съединените щати за решението на президента Владимир Зеленски да освободи от длъжност главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, пишат The Washington Post и Reuters, позовавайки се на източници. Белият дом, според WP, не е подкрепил това решение, нито е възразил срещу него, признавайки избора на Киев като суверенно решение. Зеленски все още не е подписал указ за уволнението на Залужни, не е известно кога това може да стане, отбелязва WP.