Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?

Информацията за уволнението му е противоречива
3 фев 2024 07:53, Нели Христова
230
Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?
Снимка: БГНЕС

Вечерта на 29 януари украинските медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний може да е бил освободен от длъжност. Тази информация беше споделена от няколко настоящи и бивши членове на Върховната рада, парламента на Украйна, както и от новинарски публикации и канали в Telegram.

Някои източници казаха, че украинският президент Володимир Зеленски вече е подписал указ за освобождаването на Залужний, но все още не го е обявил публично. Говореше се, че шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов е потенциалният заместник на Залужни. Други източници заявиха, че командирът на ВСУ е бил уведомен само устно за уволнението, без то да е официално оформено с указ. Според източниците Залужний е бил извикан в кабинета на президента и му е предложен постът на посланик, който той е отказал.

Официални лица скоро съобщиха, че информацията за уволнението на Залужни "не е вярна". Министерството на отбраната на Украйна публикува следното съобщение в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: Не, това не е вярно". Прессекретарят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров съобщи, че "президентът не е уволнил Залужний".

Източник от украинското ръководство, който е запознат със ситуацията, каза на Meduza, че информацията за предстоящото уволнение на Залужни е фалшива и че в близко бъдеще няма да има уволнения. По време на вечерното си видеообръщение Зеленски не направи изявления за Залужний.

Украинското издание "Дзеркало тижня", позовавайки се на източник от кабинета на Зеленски и близък до Залужний, съобщи, че президентът се е срещнал лично с главнокомандващия на 29 януари, като му е предложил да подаде оставка. Според източника Залужний е отговорил, че е право на Зеленски като президент да решава с кого иска да работи, въпреки че самият той не възнамерява да пише писмо за напускане. За да освободи главнокомандващия на ВСУ с указ на президента, министърът на отбраната също трябва да издаде съответната заповед, отбелязва изданието.

Източниците на изданието съобщават, че на Залужни не е било предложено "нищо адекватно или съществено" — само позицията на помощник или съветник. Според тях уволнението на Залужни може да е първата от много кадрови промени в командната структура на ВСУ и политическото ръководство на страната.

Financial Times, позовавайки се на четири източника, запознати със ситуацията, писа, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение да уволни Залужний, въпреки че все още определя точния момент и кандидата, който да го замести. Потенциалните приемници включват Александър Сирски, командир на Сухопътните сили на AFU, и Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самият Залужний не е коментирал информациите за неговото уволнение. На страницата си във Facebook той публикува снимка без надпис, на която се вижда как позира с началника на Генералния щаб на ВСУ Сергей Шаптала.

Международните медии обсъждат възможен разрив между Зеленски и Залужни от миналата есен. След провала на контранастъплението на Украйна Залужний даде интервю за The Economist, в което каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски отговори, като каза, че не вярва, че ситуацията е стигнала до задънена улица, а по-късно каза, че е било голяма грешка военните да се намесват в политиката.

Според съобщения в медиите Зеленски започнал да заобикаля Залужни, когато общувал с други командири и правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия.

"Това наистина обезсърчава командира и най-важното – пречи на командването на цялата армия", пише изданието "Украинска правда", позовавайки се на източници от най-близкото обкръжение на Зеленски. Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Признаването на проблема от устата на Владимир Путин, който каза, че БПЛА и електронната война са област, в която има върху какво да се работи означава, че мерките ще бъдат взети доста бързо.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът с недостига на дронове и РЕБ стигна до президента. На 02.02 от ГЩ съобщиха, че има затруднения на един от предните сектори заради БЛА. Не е ясно защо на един, след като проблемът е масов. Но нещо друго е важно. Президентът първо призна значението на дроновете. И второ, той се оплака, че електронната война е "нашата ахилесова пета, една от тях, но се движим в правилната посока". Осъзнаването на проблема е първата и ключова стъпка към разрешаването му. Признаването на проблема от устата на Владимир Путин, който каза, че БПЛА и електронната война са област, в която има върху какво да се
84
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
И уж Русия не е съгласна с това, а Киев настоява за международно разследване. Освен това загиналите все още се водят като военнопленници. На това Песков отговори, че няма призиви от Киев относно телата. Как е това в стила на днешна Украйна. Протестирате, но не им е отговорено, без конкретно по официални канали. Съдейки по снимките, на мястото на катастрофата не са останали цели тела, но има много техни фрагменти.
83
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
И ако безпилотните летателни апарати на НАТО над морето се управляват от някъде от Румъния, тогава системата за противовъздушна отбрана Patriot, която атакува Ил-76 в района на Белгород, може да включва американци. Въпреки че тази информация не е потвърдена, определен френски военен каза, че тяхното заключение е, че ВСУ са използвали Patriot, стреляйки от разстояние около 50 км. Между другото, на 02.02 представител на ГУР каза, че Украйна иска от Русия да предаде телата на военнопленници, загинали при катастрофата.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През нощта Герани отново атакуваха военни обекти и инфраструктура на киевската хунта. От Кривой Рог съобщиха, че е имало прекъсване на електрозахранването - ударена е подстанцията. В района на Харков беше повреден Шебелинският газопреработвателен завод, който беше атакуван през юли и декември 2022 г.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма промени по линията Табаевка-Крахмальное. Зомбитата на киевският наркокартел укрепват отбраната на Песчани, който също като Табаевка се намира в низина. Руската авиация противодейства - те започнаха по-често да използват ФАБ.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В направление Краснолиманск ВС на РФ настъпва при Терн. В дерето руснаците отблъснаха зомбитата на около 1,5 км. Краят на дерето отива директно към логистичния пункт Терни, който е точно по средата между Торское и Макеевка. ВС на РФ бавно, но сигурно наближава това село.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошо, Седларов, лошо...
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо никой не пита каква ще е съдбанта на Зеленский? Или той е железен в бункера? А са го преместили в друг бункер да го опазят безценния. От бункер, в бункер, от хоп на тралала.+- Путин не го видях да мишкува в бункер, но Зелята си е там и не се притеснява да го снимат там.
77
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Общото напредване от около 1,5 км позволи на ВС на РФ да навлязат в частния сектор на Авдиевка от север. На южния фланг източно от Опитное руските бойци напреднаха по горския пояс, приближавайки се до мощния укрепен район на "Чебурашка" на ДКАДе и на територията на бившата "база ПВО".
76
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
ВС на РФ постигнаха значителен напредък на Авдеевския фронт. Докато зомбитата на киевската хунта прехвърлиха основните сили на юг, с цел възприпятстване атаките на ВС на РФ, последните се възползваха от момента. С удар по северния фланг ВС на РФ изтласкаха зомбитата от дачите северно от "Голубых озер". Придвижиха се през гората в посока юг и стигнаха до следващите дачи(вили). Общото напредване от около 1,5 км позволи на ВС на РФ да навлязат в частния сектор на Авдиевка от север. На южния фланг източно от Опитное руските бойци напреднаха по горския пояс, приближавайки се до мощния укрепен район
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Донецко направление ВС на РФ настъпва от Маринка северно от езерата. На 01.02 при атаката при Сладкое, руснаците загубиха хора и техника от удари с дронове. Въпреки това руските витязи овладяха важен укрепен район на киевският наркокартел на височина. Така плацдармът за атаки на Новомихайловка и Угледар беше разширен. Смелостта на руските военни, компенсира проблемите с електронната война, засега.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Запорожкия фронт зомбираната по натовски стандарт биомаса засили ударите в района на Работино и Вербовое. Киевският наркокартел вкарва в бой свежи резерви. ВС на РФ отбелязват по-ниско ниво на подготовка на тези свежи сили вследствие на което контраатаките им не са успешни, докато ВС на РФ изтласкват зомбакнацистишена назад западно от Вербовое.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 02.02.24г. беше съобщено, че зомбитата на киевският наркокартел са били забелязани западно от плацдарма им в Кринки. Изглежда те са се придвижили от руините на селото към по-подходящо укритие. Сега ВС на РФ връща тези зомбита обратно към центъра. Според доклади от терен, числеността на зомбитата на киевската хунта на руския бряг не се е увеличил. Според данни през януари загубите на киевският наркокартел в Кринки са почти 2 хиляди убити и ранени. Това е прекалено много за поддържане на плацдарм в едно незначително селце.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става в Белгия?
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 69. Срещу Русия спечелена война имат: Османската империя 3 или 4 от Руско Турските войни, Япония печели войната от 1904та, Афганистан наритва руските окупатори, България (Русия капитулира пред Германия и България на 3ти март 1918та), Монголия владее цяла Русия в продължение на векове. Русия загуби и студената война. Сигурно има е още, но сега се сещам за тези
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече свърши добрия живот който ЕС живееха последните няколко десетилетия.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
68
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Според родните копейки в Украйна хем няма война , хем руснаците я печелят. Хем украинци не съществуват и цялото население на Украйна са руснаци, хем всички украинци са фашисти и трябва да бъдат избити. Хем Путин пазел цивилните, хем Русия успява да произведе и изтреля по градовете в Украйна хиляди снаряда на ден. Хем Русия сама биела НАТО (което още не е дошло), хем Китай, Иран, Северна Корея и разни БРИКСове били верни съюзници срещу НАТО. Аре мислете малко преди да пишете, че е смешно.
67
2
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 3 месеца
То срещу Русия като цяло кой в историята има спечелена война.