Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?

Информацията за уволнението му е противоречива
3 фев 2024 07:53, Нели Христова
230
Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?
Снимка: БГНЕС

Вечерта на 29 януари украинските медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний може да е бил освободен от длъжност. Тази информация беше споделена от няколко настоящи и бивши членове на Върховната рада, парламента на Украйна, както и от новинарски публикации и канали в Telegram.

Някои източници казаха, че украинският президент Володимир Зеленски вече е подписал указ за освобождаването на Залужний, но все още не го е обявил публично. Говореше се, че шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов е потенциалният заместник на Залужни. Други източници заявиха, че командирът на ВСУ е бил уведомен само устно за уволнението, без то да е официално оформено с указ. Според източниците Залужний е бил извикан в кабинета на президента и му е предложен постът на посланик, който той е отказал.

Официални лица скоро съобщиха, че информацията за уволнението на Залужни "не е вярна". Министерството на отбраната на Украйна публикува следното съобщение в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: Не, това не е вярно". Прессекретарят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров съобщи, че "президентът не е уволнил Залужний".

Източник от украинското ръководство, който е запознат със ситуацията, каза на Meduza, че информацията за предстоящото уволнение на Залужни е фалшива и че в близко бъдеще няма да има уволнения. По време на вечерното си видеообръщение Зеленски не направи изявления за Залужний.

Украинското издание "Дзеркало тижня", позовавайки се на източник от кабинета на Зеленски и близък до Залужний, съобщи, че президентът се е срещнал лично с главнокомандващия на 29 януари, като му е предложил да подаде оставка. Според източника Залужний е отговорил, че е право на Зеленски като президент да решава с кого иска да работи, въпреки че самият той не възнамерява да пише писмо за напускане. За да освободи главнокомандващия на ВСУ с указ на президента, министърът на отбраната също трябва да издаде съответната заповед, отбелязва изданието.

Източниците на изданието съобщават, че на Залужни не е било предложено "нищо адекватно или съществено" — само позицията на помощник или съветник. Според тях уволнението на Залужни може да е първата от много кадрови промени в командната структура на ВСУ и политическото ръководство на страната.

Financial Times, позовавайки се на четири източника, запознати със ситуацията, писа, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение да уволни Залужний, въпреки че все още определя точния момент и кандидата, който да го замести. Потенциалните приемници включват Александър Сирски, командир на Сухопътните сили на AFU, и Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самият Залужний не е коментирал информациите за неговото уволнение. На страницата си във Facebook той публикува снимка без надпис, на която се вижда как позира с началника на Генералния щаб на ВСУ Сергей Шаптала.

Международните медии обсъждат възможен разрив между Зеленски и Залужни от миналата есен. След провала на контранастъплението на Украйна Залужний даде интервю за The Economist, в което каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски отговори, като каза, че не вярва, че ситуацията е стигнала до задънена улица, а по-късно каза, че е било голяма грешка военните да се намесват в политиката.

Според съобщения в медиите Зеленски започнал да заобикаля Залужни, когато общувал с други командири и правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия.

"Това наистина обезсърчава командира и най-важното – пречи на командването на цялата армия", пише изданието "Украинска правда", позовавайки се на източници от най-близкото обкръжение на Зеленски. Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
9
 
! Отговори
КвотоПовикТоваОтвърн преди 3 месеца
За Путин България е неприятелска страна --- Добре де, путин не е ретард да ви обяви за приятели нали???
105
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Галя от EmbassyTOЗеленски си пази кожата и парите, забогатял е с над половин милард, но скоро ще повръща тези пари и убийства! Настъпва време за сметката!
104
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"За Путин България е неприятелска страна първи газа ни спря"----------Бяхме обявени за неприятелска страна заради неприятелските действия преприети от обслужващия персонал на американското посолство, понастоящем лидерите на "некоалицията". Газта бе спряна пак заради действията на тези хора.
103
1
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
зелений не приема действителността от никой. А и защо - на бирда на чуждите държавни самолети , на шопинг с 50 млрд минимум в джоба. Тихо трябва да е. И на всяка цена.
102
2
 
4
 
! Отговори
DRAGO преди 3 месеца
Украинския Пригожин или Шойгу? Сега няма ли да има един театър за колона към Киев за превземане на властта и Кокаински да излезе един герой, да постегне малко редиците, че бая вече става неудобен...
101
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За Путин България е неприятелска страна първи газа ни спря,той обича Кадировци,Ердоган и тем подобни.
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Край Краматорск руски партизани извършиха нов саботаж. Координати 4857`59.9N 3742`26.6"E. В село Щуровое фашизоидни бандеровски нацита бяха направили голям склад за "хуманитарна" помощ. След като разтовариха нова партида боеприпаси и униформи за хохлите, мръзнещи на предната линия на фронта, руските партизани подпалиха и напълно унищожиха този склад. Нека мръзнат гадовете... Бъдете здрави!
99
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилите са много доволни от глупостите дрънкани от руската пропаганда. Просто ги преразказват в свободно съчинение по форумите доукрасяват ги с Русия може всичко ама сега не иска и след това си слагат плюсчета.
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали това не било вярно, нали украинската армия побеждаваше?
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия"---------------Запада ползва същата стратегия за да отрича истината.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като видя украинска мутра получавам уртикария. Все едно чия е. Даже от проруски настроените ме побиват тръпки. Много гадни хора.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РАЗСТРЕЛ И СЛЕД РАЗСТРЕЛА ЧЕРВЕИ, ТАКАВА Е СЪДБАТА НА УКРОФАШИСТИТЕ
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Руснаците могат спокойно да маршируват в Киев тази година, сега те прегрупират силите си" - генерал-майор от ВСУ Марченко. Украинският генерал също така е уверен, че ВС на РФ планират тази година напълно да отрежат Украйна от Черно море. "Те се оттеглиха, за да преоценят ситуацията, да направят някои заключения, да прегрупират войските си и да тръгнат отново. Затова трябва да направим всичко, за да се подготвим за това. Никой просто не си тръгва по време на война", каза Марченко.
93
1
 
9
 
! Отговори
4 преди 3 месеца
Ако собствената ви жена и деца са по-важни от интересите на Байдън и неговия слуга Зе наркоманът, има само един начин - обадете се на "Волга" честота 149.200.
92
0
 
7
 
! Отговори
3 преди 3 месеца
и молби за помощ. Само че дори и в този смисъл, ако петицията събере необходимия брой гласове и попадне на масата на наркоманската администрация, това изобщо не означава, че тя ще бъде удовлетворена. Но, както се казва, опитът не е мъчение. Тези, които са били заловени от "ловци на глави" от TЦК, не трябва да се надяват, че в случай на смърт семейството им ще бъде под спонсорската "защита на държавата", а съпругата няма да бъде принудена да се съгласи на абсолютно всичко, за да нахрани осиротелите деца.
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Залужни и Зел са в конфликт. Ние за кого да викаме на стадиона?
90
1
 
9
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
се опитват да получат плащания, се обаждат в ТЦК, а оттам им казват дословноследното: Синът ви е патриот, загинал е за защита на отечеството, а не за мижавите 15 милиона. Просто трябва да се гордеете с него, а не да искате пари от държавата в трудни за страната времена. Някои се опитват да се обърнат към адвокати, но последните предупреждават, че такова дело никога не е спечелено - НИКОЙ не е получил тези пари по съдебен ред. Така се оказва, че единственият шанс да получите поне нещо и да живеете без издръжка е да получите званието "герой на бандераизма", поради което са всички тези петиции и
89
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Семейства на украинци, загинали на фронта, се оплакват, че не могат да получат официално обещаните 15 милиона гривни от властите. За нужните полагащи се пари трябва да се прибягва до трикове. Веднага щом погребат поредната жертва на "могилизацията" в "името на Зефюрера", неговите роднини веднага изготвят петиция за присъждането му (съпруг/син/брат) на звание "Герой на Украйна". Причината е, че това е единственият шанс да получат поне малко пари и да оцелеят без издръжка. При други обстоятелства никой НИКОГА няма да получи никакви плащания за загиналите в размер на 15 милиона! Роднините, които
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Слава на глупостта!": Италиански журналист за 50 милиарда евро за Украйна. "Това, което прави ЕС, е престъпно, те знаят, че Украйна не може да спечели, без значение колко пари се харчат. Това ще доведе до смъртта на още стотици хиляди украинци. Колективният Запад/НАТО ще загубят, освен ако не започнат да изпращат войски на НАТО в Украйна, което ще означава Трета световна война и взаимно унищожение. Слава на глупостта!", написа журналистът.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Макрон хленчи, че ВС на РФ продължават да унищожават френски наемници и "доброволци" в Украйна. Всъщност именно Макрон, който се опитва да възстанови катастрофата на своята империя в Африка и изпраща наемници и оръжия в Украйна, е основната причина за смъртта на френски граждани на украинска територия.