Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия

Митрофанова: Положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо"
5 фев 2024 19:00, Елка Василева
505
Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", добави тя.

Още по темата
Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който съгласно Закона за държавната собственост управлява имота - частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. "В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник", посочи руският посланик в София.

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо".

В началото на годината общински съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
1
 
! Отговори
До Атанасов преди 2 месеца
Амфитеатрите не са паметници на римската армия, много си далеч от истината и здравия разум ! Но... то е типично за такива като теб !
459
0
 
1
 
! Отговори
До Николова преди 2 месеца
Много точно !
458
0
 
1
 
! Отговори
Ето преди 2 месеца
Мислителят го е казал много точно - само България има право да решава какво да прави с тия паметници, а не Русия, и още по-малко пък Митрофанова !
457
0
 
2
 
! Отговори
Николова преди 2 месеца
Русия трябва преди да вземе паметниците от България да направи много паметници в Руските градове на светите братя Кирил и Методи. Защото благодарение на тях те имат писменост. Защото лъжеха хората че Ленин им е написал азбуката.
456
0
 
2
 
! Отговори
Роберт преди 2 месеца
Русия трябва да си плати скъпо за да получи паметниците на окупационната армия. Защото са направени с труда и парите на Българите.
455
0
 
1
 
! Отговори
Николова преди 2 месеца
Белоглавия старец вместо да прахосва пари за разрушаването на паметниците, трябваше да повиши заплати и пенсии на населението.
454
1
 
1
 
! Отговори
Атанасов преди 2 месеца
Римската империя е била окупатор. Затова ще трябва в София и Пловдив да разрушат амфитеатрите. Държава която разрушава историята си не трябва да съществува. Голяма глупост е разрушаването на ***. Сега искат и Альоша в Пловдив да премахнат. С прахосаните пари за премахването, трябваше да се построят много детски градини, както да се помогне земеделието, животновъдството и здравеопазването.
453
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Митрофана иска да ни вземе винкело :) Не става:)
452
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
М о ча ако се претопи с тия пари ще се построй една детска градина нищо не дължим и не даваме на Русия
451
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази лелка е никой да се разпорежда какво да правим в държавата си паметници са наши и ще правим каквото решим с тях
450
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха руския цирк продължава тия паметници са на Бкп-то товарете ги на вагоните заедно с партизаните русофили Копейки путинофили шпиони и пътувайте за Москва
449
0
 
4
 
! Отговори
хубаво го пишеш преди 2 месеца
До Учете история Ама няма кой да чете!Червените другари си искат текезетата и партийните секретарства!
448
0
 
8
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
447
0
 
3
 
! Отговори
В двора на преди 2 месеца
Посолството в София
446
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Мутрофанова може да премести в Мордор само дебелият си Г/*/З. От България едно камъче няма право да изнесе. Ай сиктир!!!
445
0
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 2 месеца
Да не са техни, че да взимат квото и да било? Ае стига фантасмагории.
444
0
 
9
 
! Отговори
мислител преди 2 месеца
Няма как г-жа Митрофанова да ,вземе в Москва, нещо, което е направено в България с български пари. Вероятно мястото му един ден така или иначе ще бъде в музея на комунизма, някъде по България.
443
1
 
10
 
! Отговори
СУПЕР преди 2 месеца
НАРЕДЕТЕ ГИ ОКОЛО МУМИЯТА НА ЛЕНИН И ЩЕ СЕ ИМ КЛАНЯТЕ ЗАВИНАГИ НА ТЕЗИ КАПИЩА
442
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да се готвят и краварите, ние сме продажна раса и ще се продадем на следващия който дава повече. тва е отличителна черта на предателя всеки го мрази защото никой не може да му вярва.
441
5
 
2
 
! Отговори
Професия дупетат? преди 2 месеца
Се дупи на всеки който му даде трохички за златни рудници,козирува *** и ръце на простака?Да го галят по кухата тиква,пудела на свински образи без образование затриха цяла държава едни нещастни ***.