Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия

Митрофанова: Положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо"
5 фев 2024 19:00, Елка Василева
505
Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", добави тя.

Още по темата
Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който съгласно Закона за държавната собственост управлява имота - частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. "В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник", посочи руският посланик в София.

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо".

В началото на годината общински съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
3
 
14
 
! Отговори
дано го сторят преди 3 месеца
Да си товарят каманаците и към Сибир. Ще изпратим влаковите композиции с песни и танци и хвърляне на камъни по тях.
359
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека ги съхранят, че сегашните безбожници само рушат. За 35 г. къде и какво направиха, колко паметника има за този период.
358
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако и това направят, ще сме им още по-признателни!
357
14
 
3
 
! Отговори
Божил Божилов преди 3 месеца
И земята под паметника да и изгонят и бронзовите фигури да излапат наследниците на фашистките копои няма да променят този неповторим знак в човешката история.Победа на Червената Армия над мракобесните фашизъм и нацизъм ,спасени милиони хора от геноцид и смърт.Спасена цялата Човешка цивилизация включително и ние,които допускаме гавра с паметта на милионите червени бойци.Стига АлаБала Долу капитала!Смърт на фашизма Свобода на Народа!
356
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щяла била да мести. Аз вече го преместих в другия крачол.
355
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Халал да ви е.И не се връщайте.
354
1
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Добре, имаме сделка, струва 560 млн долара и доставката е до румъния.
353
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само членството ши ва опрай . Вервайте ми швейцарците са про.сти и вие затова живеете по добре от тях . Щото те не са у члество апък вие сте . То членството не заличава българия . То ши я опрай . Само членство да има за усвояване без конкурси . САМО ЧЛЕНСТВОТО ШИ ВА ОПЕАЙ . Без членство няма живот на планетата .
352
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бре какви са тези коментиращи като Радослав където тук пишат и не ги триете?!Баси пропадналите наркомани има тук!Честно!Някакви комунисти все им се привиждат и само искат да рушат.Да се лекуват вместо да обиждат хората!
351
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За тези паметници са събирали пари от българските граждани както сега капачки събират.Нали знаете?Като ги бутнете после какво?Грозно ще е и все едно бомба е паднала.Едва ли в РФ ще ги закарат...мирише на лъжа.
350
1
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
Да си вземат тия цуKAла и да си ги слагат във масква
349
15
 
3
 
! Отговори
Слава Россий преди 3 месеца
Паметници да събарят но Българския народ е със братска Русия! Във украйнските нацисти от България.
348
3
 
12
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
тая още ли не са я изгонили от България ?!
347
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идеално, даже да платим превоза. Така всички са доволни.
346
0
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Да, да, идеално предложение на Мyтpафонова! Да си взимат кирливитe символи на окупацията и да си ги закарват в Мордор, че зомбираните алкохолици да им се кланят :)))
345
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
И режеш и режеш и рееежеш... Наздраве другари!!! :))))))))))))))))))))))))))
344
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Паметници може да съборат но едва ли ще ликидират половината бг народ който е с Русия.
343
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и радев да си вземат, че ни изпи кръвта този.
342
6
 
17
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Барабар с паметниците да взимат и Митрофанова, и тя е една мумия вече.
341
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 355. Ама обещааш ли да дой светлуту бъдищи ?