Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия

Митрофанова: Положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо"
5 фев 2024 19:00, Елка Василева
505
Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", добави тя.

Още по темата
Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който съгласно Закона за държавната собственост управлява имота - частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. "В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник", посочи руският посланик в София.

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо".

В началото на годината общински съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще ги преместят ако първо ги купят.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 12 Е щото плана е деморализиризация на Урколандия и се си се справят добре руснаците ,че даже и Европа подкараха
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неможе! Съветските паметници може да символизират съветската окупация, за което следва да бъдат преместени в музей на соца, но са строени с парите и труда на българите. Те са българска собственост и Русия неможе да разполага с тях.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България дори и всички руски паметници да бутне, това не представлява никаква заплаха за Русия. Това е обидно за Русия, но не е никаква заплаха за националната сигурност. Нито разполагането на американски войски, ако ще и 1 милион американски войски да разположи, това не е никаква заплаха за националната сигурност на Русия. Но ако започне да разполага ракетни установки на територията си, тогава няма та има никаква специална военна операция, тогава България просто ще бъде унищожена.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ги взимат и заедно с тях да вървят на ... Сега и завинаги и вовеки веков. Амин!!!!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тез угромни туловища паметници как се прибират Мутрофанова, щракаш с пръсти и преместени в матушката си :)))
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не им трябва желязо за претопяване? Тия паметници са собственост на България, ние ще си ги рециклираме. ;)
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С паметниците и всички рашки, разбиха света, со-ци-али..., това са те.
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Bиенето на KpaBapopo6uте е музика за моите уши
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3 дена минаха. Путчик, водителя на най мощната армия в света, все още не в Киев.
10
12
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
До Анонимен5 - Като гледам как върви "промяната" след няколко години Левски и Ботев ще бъдат премахнати от учебниците. Поне в Русия няма да ги препикават и боядисват както прави *** Невежи
9
8
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАР 1 И 4 :D ОЩЕ ПО-ДОБРЕ Е ДА НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ СССР ИЗВРАЩЕНИЯ :D
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щели да си вземат и Копейката в Русия. Така или иначе вече са си го купили.
7
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укрофили, я кажете тука сега бе, какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
6
9
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Това не са паметници по смисъла на закона и са изцяло българска собственост.Тази нещо не разбра ... свърши се тая със сталиновите изцепки
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво. Да им направим и дадем по един 30 метров паметник на Ботев и Левски също. Да ги разположат на центръра на Масква...
4
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урааааааааааааааааааааааааа.
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То как се прибират тези огромни паметници рашки, при мавзолея с мумията на Ленин ли ще ги преместите :)))
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Джамията в центъра на пловдив какъв паметник е
1
6
 
14
 
! Отговори
Яна преди 3 месеца
Ааалелуя!