Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?

Литва: Кремъл разширява военния си потенциал на запад
9 мар 2024 18:27, Анисия Иванова
203
Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?
Снимка: БГНЕС

Руските военни се подготвят за продължително противопоставяне с държавите членки на НАТО в региона на Балтийско море, тъй като Кремъл разширява военния си потенциал на запад, съобщиха шпионските служби на Литва.

Според съвместен доклад на военните и вътрешните разузнавателни служби на балтийските държави военните на президента Владимир Путин все повече използват въздушни, морски и ядрени сили, за да проектират руския потенциал в Балтийско море. Развитието е част от мащабна реорганизация на въоръжените сили на Русия в западните ѝ региони, се казва в доклада.

Все пак изграждането на необходимата инфраструктура и оборудването на частите с личен състав и въоръжение ще отнеме „поне няколко години“.

„Тя едновременно компенсира загубите си в Украйна и създава нови способности за дългосрочна конфронтация със Запада“, се казва в доклада на литовското разузнаване.

Тъй като кампанията на Русия в Украйна навлиза в третата си година, членовете на НАТО от източния фланг на алианса все по-често повдигат въпроса за потенциалната пряка заплаха за Запада. В неотдавнашен доклад естонското разузнаване прогнозира, че Русия ще се нуждае от три до пет години, за да възстанови военната си машина дотолкова, че да представлява пряка заплаха за военния алианс.

Позовавайки се на още една заплаха в региона, докладът посочва, че Беларус е постигнала напредък в създаването на „надежден ядрен потенциал“ на своя територия, след като миналата година Русия обяви, че ще разположи нестратегически ядрени оръжия в страната.

Оттогава насам правителството в Минск поднови инфраструктурата за съхранение на ядрени материали, а военният персонал беше обучен да работи с ядрени системи. Белоруските сили разполагат с две потенциални средства за доставка на ядрено оръжие - ударните самолети Su-25, базирани във военновъздушната база Лида, близо до литовската граница, и мобилните ракетни системи „Искандер-М“ в Осиповичи в централен Беларус.

„Русия все по-често прибягва до изнудване и заплахи, включително използване на ядрена реторика, за да принуди Запада да намали подкрепата си за Украйна“, се казва в доклада.

В знак на неодобрение на присъединяването на Финландия към НАТО миналата година Русия разположи кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр“, на Ладожкото езеро - воден басейн в региона Карелия близо до югоизточната граница на Финландия.

Кремъл също така нареди на тежките бомбардировачи Tu-22M3 да извършат пет полета над Балтийско море през 2023 г., в сравнение с нито един през предходната година.

Разузнавателните служби както в Русия, така и в Беларус стават все по-агресивни в търсенето на цели за вербуване, като нарастващата белоруска диаспора е изложена на най-голям риск да бъде преследвана от агенти, твърдят литовските агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: натоРусияBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да почват, че да ни освободят отново!!
136
7
 
11
 
! Отговори
Цифронатора преди 2 месеца
"САЩ е пред гражданска война и му предстои колапс на 5 части" - написа в американската платформа Туитър, на английски, от своя айфон Дмитри Медведев, докато синът му е с частната си яхта в Малта.
135
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време СССР е бил 25% от световната икономика. Днес Русия има абсолютно същия икономически модел, какъвто имат африканските и арабските държави - изнася природни богатства за държави, които имат истинска индустрия. Е и да не забравяме световната хегемония в областта на порноактрисите, която Русия има. В крайна сметка, когато разведен пенсионер е считан за върховен защитник на семейните ценности не виждам как може да се получи нещо различно.
134
5
 
6
 
! Отговори
До 160 преди 2 месеца
Много наблягаш на военен екшън филмите хамериканско производство!
133
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
разполагат се подводници в международни води и се удрят рашки рафинерии, военни заводи и фабрики, предприятия в тила, които произвеждат военни стоки, диверсия и хибридка - както рашките 0рки правят от години! Какво не е ясно?!? Нека ония да се чудят кой ги е ударил, факти и доказателства няма. Трябва да се удари паричния поток на самозабравилото се джудж3 и олигарсите около него.
132
4
 
12
 
! Отговори
Хмм... преди 2 месеца
Сблъсъкът Русия-НАТО е налице и в момента! Кой въоръжава зеления в Киев? Не са ли държавите от НАТО? Чии оръжия гният по украинските полета, не са на страните от НАТО? При кого ходи на просия Зеленко за още и още оръжия, не ходи в страните от НАТО?
131
4
 
8
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
С такъв нерешителен човек като Путин и обкръжението му чиито деца живеят на Запад, едва ли! Дъщерята и внуците на Лавров живеят в Щатите!
130
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Натовците са страхливци.Руснаците са най смелите и добри войници.
129
18
 
13
 
! Отговори
Слава Расии преди 2 месеца
Путин ще ги направи луди натовците.Ще играят ядрените глави над 6000 глави на брой.
128
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1 Ако имаш деца ,би ли се поколебал дори за миг ако живота им е засрашен от някои ...2 кво значи коалиция от 50 държави -ти да не си пил газ ,Русия е атакувана от 10 на държави ,Франция-реваншизъм,Германия -реваншизъм,Австрия -реваншизъм ,Полша -реваншизъм,Англия стара вражда-на балканите не може да има голяма държава,САЩ тия са световните дилъри прехранващи се от воина .Та колко станаха
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запада никога няма да влезе в тотална война, който мисли, че това ще стане е луд, никога няма да рискуват да унищожът това което са постигнали, нито Русия.
126
19
 
12
 
! Отговори
Съвет за мир преди 2 месеца
Моля НАТО да спре с глупостите, за да не се вее втори път руско знаме над Райхстага. Че, този път може и на Лувъра да се вее.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки има какво да губи. Там в Русия нямат ли деца?
124
17
 
3
 
! Отговори
реалистично преди 2 месеца
РФ неможе да надделее срещу 50 от най-богатите държави в света, конвенционално. Но може да го направи не конвенционално, нали така. Преобладаващата част от руснаците са решени, затова са спокойни понеже няма какво да губят. Гражданите на златния милиард има какво да губят и затова очевидно са притеснени. Вече се вижда, нали така.. С изключение на ***,каквито винаги е имало.
123
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя път Рашките направиха грешка да воюват с Нато. Афганистан ще е като почивка на Сл Бряг. Голям бой иде.
122
8
 
14
 
! Отговори
путик недораслии преди 2 месеца
ще мобилизира вдовиците този път.
121
3
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
До др0гаре плоскоземи ...........Ами има много флагмани! Но всичките са от серията ТУ-95мс
120
3
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Такаааа, та стана въпрос за руските диаспори в чужбина. Явно Запада започва да вдява, че огромна част от избягалите руснаци са отишли на запад с конкретни задачи!
119
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сблъсък може да има ако става въпрос за две огромни сили, когато Русия е размазана може да говорите за както е по английско му massacre!
118
0
 
11
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 2 месеца
кой ви е "флагманЪ" в Балтийско море?