Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?

Литва: Кремъл разширява военния си потенциал на запад
9 мар 2024 18:27, Анисия Иванова
203
Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?
Снимка: БГНЕС

Руските военни се подготвят за продължително противопоставяне с държавите членки на НАТО в региона на Балтийско море, тъй като Кремъл разширява военния си потенциал на запад, съобщиха шпионските служби на Литва.

Според съвместен доклад на военните и вътрешните разузнавателни служби на балтийските държави военните на президента Владимир Путин все повече използват въздушни, морски и ядрени сили, за да проектират руския потенциал в Балтийско море. Развитието е част от мащабна реорганизация на въоръжените сили на Русия в западните ѝ региони, се казва в доклада.

Все пак изграждането на необходимата инфраструктура и оборудването на частите с личен състав и въоръжение ще отнеме „поне няколко години“.

„Тя едновременно компенсира загубите си в Украйна и създава нови способности за дългосрочна конфронтация със Запада“, се казва в доклада на литовското разузнаване.

Тъй като кампанията на Русия в Украйна навлиза в третата си година, членовете на НАТО от източния фланг на алианса все по-често повдигат въпроса за потенциалната пряка заплаха за Запада. В неотдавнашен доклад естонското разузнаване прогнозира, че Русия ще се нуждае от три до пет години, за да възстанови военната си машина дотолкова, че да представлява пряка заплаха за военния алианс.

Позовавайки се на още една заплаха в региона, докладът посочва, че Беларус е постигнала напредък в създаването на „надежден ядрен потенциал“ на своя територия, след като миналата година Русия обяви, че ще разположи нестратегически ядрени оръжия в страната.

Оттогава насам правителството в Минск поднови инфраструктурата за съхранение на ядрени материали, а военният персонал беше обучен да работи с ядрени системи. Белоруските сили разполагат с две потенциални средства за доставка на ядрено оръжие - ударните самолети Su-25, базирани във военновъздушната база Лида, близо до литовската граница, и мобилните ракетни системи „Искандер-М“ в Осиповичи в централен Беларус.

„Русия все по-често прибягва до изнудване и заплахи, включително използване на ядрена реторика, за да принуди Запада да намали подкрепата си за Украйна“, се казва в доклада.

В знак на неодобрение на присъединяването на Финландия към НАТО миналата година Русия разположи кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр“, на Ладожкото езеро - воден басейн в региона Карелия близо до югоизточната граница на Финландия.

Кремъл също така нареди на тежките бомбардировачи Tu-22M3 да извършат пет полета над Балтийско море през 2023 г., в сравнение с нито един през предходната година.

Разузнавателните служби както в Русия, така и в Беларус стават все по-агресивни в търсенето на цели за вербуване, като нарастващата белоруска диаспора е изложена на най-голям риск да бъде преследвана от агенти, твърдят литовските агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: натоРусияBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
3
 
! Отговори
СССР преди 2 месеца
СССР разруши колониалните империи и Великобритания, но СССР не можеше да разруши нео-колониалните империи на САЩ и на финансовия капитал. За това СССР си отиде и на сцената дойде Русия която за разлика от СССР познава и разбира механизмите на нео-колониализма и финансовия капитал. СССР не го пускаха вътре, а Русия влезе в този нео-колониален свят и започва да го разрушава.
96
6
 
8
 
! Отговори
СССР преди 2 месеца
сичко си е същото. Руски МиГове сваляха американски самолети и унищожаваха американски цели, руски ПВО сваляха американски цели. СССР снабдяваше Виетнам с оръжия, боеприпаси, военни специалисти, продоволствия, обурдване, военна техника и всичко, беше абсолютно същото както сега САЩ и ЕС в Украйна. И Виетнам победи САЩ, САЩ ядоха бой, бяха унизени и се изнесоха позорно. А какво става сега с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
95
10
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Путин ги разцепи американците и англичаните, 500 години банкери ,масони,еврейски фамилии работиха денонощно да създадат Новият Световен Ред, и той за 20 години изправи единствената сила, която реално застрашава господството на великите и всемогъщи англосаксонски корпорации и банки!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Бен Уйлкшър!ЦРУ!!!
94
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Ами на кой са унищожените в Украйна,танкове,пво системи,галбици,и тн.тн.нали са на страни от НАТО,значи и сега има сблъска Русия-НАТО
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123.112. И това с какво ти помага на тебе ? Ти нямаш думата в собствената си държава къде мигрантите са по-важи от тебе седнал да мисли вътрешно ли външно било морето..
92
3
 
3
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
"Украинците вече пускат наземни дронове" - а руснаците пускат преоборудвани на дронове МТЛБ-та с по няколко тона експлозив.
91
8
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Балтийско море вече е вътрешно море на НАТО.
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименВярно е. Ниските мъже имат хормонален дисбаланс. Дребното кръвожадно еврейско наркоманче Зеленски е доказателство.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Василев 108. Въри ги питай
88
3
 
12
 
! Отговори
РЕАЛНА ЗАПЛАХА Е преди 2 месеца
САЩ да напусне алианса - и тогава ЕС ЕС пуделчетата ще застинат в доста странни и смешни пози! :):):)
87
9
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Не ли им е малко в повече територията и суровините на руснаците???Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците вече пускат наземни дронове - кашици , върви напред няма спиране, картечницата му работи безотказно .
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен - ти като нисък сигурно си добре запознат с проблема?
84
5
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 2 месеца
Не е реална, но е неизбежна, ако мишлетата от Прибалтика и облъчените финладци продължат да гъделичкат Русия. Не мисля, че НАТО ще се включи, защото няма кой да воюва в западните полигавени ЛГТБ общества.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 103. Пак ли застъпи ? Хаповете пи ли ?
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ниските мъже имат хормонален дисбаланс
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Jimmy Stone. Пак ни пузна въпреки старанието в увъртанията.
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Херсон падна. Сега ще се преекспонират събитията, за да отпуснат от САЩ помощ, която Конгреса не иска да гласува.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Фют 96. То само ти участвуваш. Кога пък тебе те е заплашвала Русия ? Кому си нужен ти бе ?
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Василев 97. Я погледни себе си че за нищо не ставаш и тогава плювай по другите. Човек, който лепи етикети на цели държави въобще не е добре с психиката.