Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?

Литва: Кремъл разширява военния си потенциал на запад
9 мар 2024 18:27, Анисия Иванова
203
Реална ли е заплахата от сблъсък Русия - НАТО в Балтийско море?
Снимка: БГНЕС

Руските военни се подготвят за продължително противопоставяне с държавите членки на НАТО в региона на Балтийско море, тъй като Кремъл разширява военния си потенциал на запад, съобщиха шпионските служби на Литва.

Според съвместен доклад на военните и вътрешните разузнавателни служби на балтийските държави военните на президента Владимир Путин все повече използват въздушни, морски и ядрени сили, за да проектират руския потенциал в Балтийско море. Развитието е част от мащабна реорганизация на въоръжените сили на Русия в западните ѝ региони, се казва в доклада.

Все пак изграждането на необходимата инфраструктура и оборудването на частите с личен състав и въоръжение ще отнеме „поне няколко години“.

„Тя едновременно компенсира загубите си в Украйна и създава нови способности за дългосрочна конфронтация със Запада“, се казва в доклада на литовското разузнаване.

Тъй като кампанията на Русия в Украйна навлиза в третата си година, членовете на НАТО от източния фланг на алианса все по-често повдигат въпроса за потенциалната пряка заплаха за Запада. В неотдавнашен доклад естонското разузнаване прогнозира, че Русия ще се нуждае от три до пет години, за да възстанови военната си машина дотолкова, че да представлява пряка заплаха за военния алианс.

Позовавайки се на още една заплаха в региона, докладът посочва, че Беларус е постигнала напредък в създаването на „надежден ядрен потенциал“ на своя територия, след като миналата година Русия обяви, че ще разположи нестратегически ядрени оръжия в страната.

Оттогава насам правителството в Минск поднови инфраструктурата за съхранение на ядрени материали, а военният персонал беше обучен да работи с ядрени системи. Белоруските сили разполагат с две потенциални средства за доставка на ядрено оръжие - ударните самолети Su-25, базирани във военновъздушната база Лида, близо до литовската граница, и мобилните ракетни системи „Искандер-М“ в Осиповичи в централен Беларус.

„Русия все по-често прибягва до изнудване и заплахи, включително използване на ядрена реторика, за да принуди Запада да намали подкрепата си за Украйна“, се казва в доклада.

В знак на неодобрение на присъединяването на Финландия към НАТО миналата година Русия разположи кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр“, на Ладожкото езеро - воден басейн в региона Карелия близо до югоизточната граница на Финландия.

Кремъл също така нареди на тежките бомбардировачи Tu-22M3 да извършат пет полета над Балтийско море през 2023 г., в сравнение с нито един през предходната година.

Разузнавателните служби както в Русия, така и в Беларус стават все по-агресивни в търсенето на цели за вербуване, като нарастващата белоруска диаспора е изложена на най-голям риск да бъде преследвана от агенти, твърдят литовските агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: НАТОРусияBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако на гущерите им се яде бой, може.
116
16
 
13
 
! Отговори
дедо Груйо преди 2 месеца
Аре да нападат Нато, да ги убият за 3 дни. Вече ми писна от тея рашки. Всеки ден новини за тях. Аман.
115
15
 
13
 
! Отговори
Бункера ми е в лайна преди 2 месеца
Нато е организация с 20 пъти по-голям бюдет и ракети от БВП на Русия. Директен сблъсък е самоубийство. Русия ще е ядрена пепел. Тея са чисто луди.
114
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия са луди да отидат срещу 50 държави. Не само бой ще ядат, ами кой ще им купува стоките?
113
14
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Нато ще ги размаже. Нека воюват, ако им стиска. После да не развеят бял памперс.
112
7
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 2 месеца
Е вярно е че НАТО мразят Русия , но чак такива балъци не са че да воюват с нея!
111
15
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Отиваме към сценария от времето на Роналд Рейгън! Ако Запада продължи с истинската си сила да помага на Украйна, а не колебливо както до сега то Русия много бързо ще клекне! И до няколко години ще се случи един голям разпад! Зависи от много неща, но това е верояния сценарий, Русия вече е неуправляема и агресива страна разбираща само то силата!
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ Може и да го направят на газирана вода, ама ще им трябва огромни количества вкиснат фасул да погълнат преди газировката.
109
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ То пък щото на руснаците половете им са много читави. Руската армия е бъкана с гейове.
108
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такава заплаха вече е нереална. Балтийско море е вътрешно езеро на НАТО след влизането на Финландия и Швеция в алианса. Руснаците са поставени в поза задна прашка и са безсилни. То Украйна сама им смачка флота а какво остава ако НАТО се включи пърноценно в смазването на руския агресор.
107
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
И за какво е всичко това, всичко е безсмислено тези войни, кой ще има повече суровини ,пазари и територии, кой ще бъде господар и кой роб, и на кой децата ще живеят като господари, а на други ще бачкат от сутрин до вечер за жълти стотинки!???Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости евроатлантически телета!Агент Рейчъл Бернадет!ЦРУ!!!
106
0
 
6
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 месеца
Превеждайте грамотно, шефовете са ви казали откъде, но го правете умно няма самолети Тu, има Ту
105
1
 
2
 
! Отговори
пръц преди 2 месеца
Това е пропаганда .
104
2
 
2
 
! Отговори
ИГРАДЖИИТЕ преди 2 месеца
МИСИРКИТЕ ОТ ДНЕС, БНР И БНТ ДА ПИТАТ ТЕЗИ ОТ русия и ТРАНСПОРТНАТА И ОРГАНИЗАЦИЯ. Мен ме интересува повече дали г-н РУСИНОВ, ВАЛЕРКАТА ще им подари футболна топка на служителките си. ЗА ДА СИ ИГРАЕМ С НЕГО, а те к тя, на тази ЛЮБИМАТА НИ. МОЖЕ И И СЯХ ДА Я ИГРАЕМ, АКО ИСКАТ. НО ПЪК, зао да са честнинещаат, загубилите ще черпят. Ние с ВАЛЕРКААТ ДВАМА СРЕЩУ ТРИ.
103
12
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Да се изгради нова желязна завеса за русия,Китай и останалите терористични режими. Това е пътят и е неизбежно.....
102
6
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Очевидно с войници с бръснати крака няма да стане.Руските космати врати пият водка,пушат кофти тютюн ама където отидат децата на тях приличат.Да се знае.
101
6
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 2 месеца
Реална заплаха ли е Възраждане за принцеса Урсула фон дер Лайен и нейните придворни?
100
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Путин няма да отстъпи и крачка назад, може още малко маневрира, но вкарат ли натовски войници в Украйна ша фърчат ракетите!Гаранция Франция!!!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
99
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Чакаме Макарон да нападне руснаците на бял кон с шапка с перо,и да им покаже величието на французките въоръжени сили.
98
7
 
8
 
! Отговори
Буммм преди 2 месеца
Русия показа унищожение с ОРТК"Искандер"на три ЗРК "Patriot" близо до село Покровска, ДНР.