Деца стрелят с автомати в руски училища

Отново провеждат военно обучение
24 май 2024 15:26, Александър Попов
100
Деца стрелят с автомати в руски училища
Снимка: БГНЕС

В руските училища отново се провежда военно обучение след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс. То стана част от учебната програма за първи път в пост-съветската епоха, след като беше отпаднало от нея.  

В южния град Владикавказ този месец тийнейджъри в камуфлажни униформи се редуваха да стрелят с оръжия и се упражняваха в оказване на първа помощ под наблюдението на инструктори.

"По-лесно е да се стреля с пистолет. А с автомат е по-трудно да се прицелиш", каза 14-годишният Давид, слабичко момче с черна коса и очила. Той смята, че тренировките с огнестрелно оръжие "ще улеснят живота му" в бъдеще.

Военната служба е задължителна за младите мъже в Русия, която води война срещу Украйна вече трета година.

Сергей Меняйло, пенсиониран вицеадмирал, който сега е лидер на руския регион Северна Осетия, спомена конфликта в изказването си пред младежите, като им каза, че обучението ще им помогне "да изпълнят военния си дълг в екип", ако един ден им се наложи да се бият.

В края на 2022 г. Министерството на образованието издаде постановление, с което въведе базово военно обучение в учебната програма като част от предмет, наречен "основи на безопасността на живота". Критиците виждат в това част от нарастващата милитаризация на руското общество от началото на войната.

Борис Кантемиров, местен ръководител на доброволческа организация, която подкрепя въоръжените сили, заяви, че обучението предоставя умения, от които би имал нужда всеки войник.

"Всеки трябва да умее да спасява човешки живот, да борави с оръжие и да е физически здрав", каза той пред Ройтерс на фона на изстрели от полигона./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Краваротопският лизунгер не обича да е наясно , че във всеки един момен има кой да го разчeкне. Е , ИМА !!!
34
4
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 месеца
Ясно. Готвят се за 100 годишна война.Как да харесваш такива п-ри-***-ти ?
33
3
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 4 месеца
До преди известно време и в България е имало военно дело в горните класове в училище. Сега всички бази, на които са провеждани обучения за 10 дена или 2 седмици са съсипани и разграбени (типично за БГ-тото). Учили са ги да бягат 400 м, лицеви опори, физ. упражнения, използване, презареждане и разглобяване на оръжие, ставане сутрин (не в 11 часа). Какво лошо има в това? Такива обучения се провеждат независимо дали има военна операция или не!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
е кво, и ние стреляхме. След 9ти клас ходехме на военно обучение от училище.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 22 "Какво общо има едното с това че в русия ги карат да стрелят с калашници вместо да си живеят детството" ------------------- жееендьо, знам, че соевите мекоотела като теб няма да ме разберете, но за едно нормално момче е напълно нормално да иска да стреля.. било то с "въображаеми оръжия", било то с фунийки, било то с прашки, а най-големите късметлии бяха, чийто родители ги водеха по стрелбищата да стрелят с иситнски оръжия! Така, че някой може да "кара" момче да стрелят, само ако са женд
30
1
 
9
 
! Отговори
-- преди 4 месеца
Заглавието е манджа с грозде.Стрелят по празните ви чутури.В. аМерика стрелят в училища по хора.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рендето, може би не цялата, но южно от Стара планина е твърде вероятно.
28
2
 
8
 
! Отговори
Рендето преди 4 месеца
А, нашите на 18 годишна възраст не могат маратонки с връзки да завържат, та затова си купуват маратонки с лепенки!!! После се чудим защо за нищо не стават и те са бъдещето на тази държава?! Абсурд!!! до началото на 2050 г Бг в днешните си граници ще е изчезнала!!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Утопия, буквално преди седмица руснаците изпитаха екзоскелет, предназначен за бойни действия.
26
9
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 4 месеца
Аутистките размишления на рашистите, кое дете си е сменил пола бе мухъл, ти деца имаш ли че да говориш? Какво общо има едното с това че в русия ги карат да стрелят с калашници вместо да си живеят детството като всичко нормални деца по света. Нема толкова жалки същества като рашистите.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
""По-лесно е да се стреля с пистолет. А с автомат е по-трудно да се прицелиш"" - Точно наобратно. Най-лесно уцелваш с Манлихер, но силно рита.
24
1
 
4
 
! Отговори
Утопия преди 4 месеца
Е как така ще стреляш срещу "врага", ще участваш в бойни действия и... ще бъдеш физически здрав? Руснаците да не са робокооп?!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СМЕХ.... "СКОРО ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ СТРЕЛЯТ ПО УЛИЦИТЕ ЗА АВТОРИТЕТ И МЪЖЕСТВО.." ---------- демек ще вземат да настигнат американците?
22
3
 
13
 
! Отговори
ефролиберал преди 4 месеца
Еааси неанндерталците.. карат децата да стрелят вместо да ги оставят на спокойствие да си сменят пола и играят на жееендаризм.
21
7
 
7
 
! Отговори
Х преди 4 месеца
пропаднала държава. Все едно някой иска да ги напада...
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво! Така се става мъж!
19
5
 
8
 
! Отговори
УЖАС преди 4 месеца
Вместо да ги учат сами да си определят пола каквито са европейските ценности,че и да го сменят когато им хрумне както спечелелият Евровизията,те учили момчетата да са мъже.УЖАС!
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"По-лесно е да се стреля с пистолет. А с автомат е по-трудно да се прицелиш", каза 14-годишният Давид, слабичко момче с черна коса и очила. - И африканските терористи не са такива иззроди като руските.
17
1
 
8
 
! Отговори
ароматния пръч преди 4 месеца
От заглавието си помислих,че е станало както в САЩ,където за стрелящи тинейджъри по съучениците им и учителите им има новини всеки месец,а то новината е както тази за превземането на Крим от Украйна.
16
10
 
3
 
! Отговори
ДОБРЕ Е.... преди 4 месеца
НЕКА ПОЧНАТ ДА СЕ ИЗБИВАТ ВЗАИМНО, ТОВА Е КРАЙНАТА ЦЕЛ....ХАХАХАААА.....И ТЯ Е БЛИЗО!!