Японци пускат робот със собствена индивидуалност

С височина един метър Wakamaru е способен да разпознава до 10 човека и да ги вика по малко име
15 сеп 2005 17:02,
Японци пускат робот със собствена индивидуалност

Японската компания Mitsubishi представи новия си робот, наречен "Wakamaru". Той е свързан с интернет и има собствена индивидуалност, което го превръща в истинска част от семейството, според производителя.

"Искахме да създадем робот, с който можете да създадете топли взаимоотношения, точно както при хората", съобщи Кен Ониши, отговарящ за техническия екип, уточнявайки, че нито една от техническите характеристики на робота не е революционна, но че обединяването им в едно цяло е било къртовски труд.

С височина един метър Wakamaru е способен да разпознава до 10 човека и да ги вика по малко име. С нежния си женски глас роботът може да чете на висок глас е-мейли и да рецитира телефонните съобщения.

Сутрин Wakamaru се вмъква в стаята, за да събуди стопанина си с основната информация за деня, прогнозата за времето, напомня за срещите за деня и евентуално прави компания по време на сутрешната гимнастика.

Wakamaru също така е оборудван с камера и позволява да се наблюдава дома от мобилния телефон с едно обаждане. Безценният домашен помощник струва 1,575 млн. йени (11 700 евро).

Mitsubishi Heavy Industries е обявил за продажба в Токио лимитирана серия от 100 робота.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание