Руснак и италианец "стъпиха" на Марс

Спускаемият модул от експеримента Марс-500 "кацна" на Червената планета
Обновена: 14 фев 2011 21:03 | 14 фев 2011 13:00,
14
Руснак и италианец "стъпиха" на Марс
Снимка: IBMP/ Oleg Voloshin

Участниците в експеримента "Марс-500" – руснакът Александър Смолеевски и италианецът Диего Урбина, облечени в скафандри "Орлан", стъпиха на повърхността, имитираща релеф на Марс, съобщава кореспондент на РИА Новости от Центъра за управление на полети, където се контролира "излизането на марсонавтите".

"Марсонавтите" ще изнесат руско и китайско знаме, както и флага на Европейската космическа агенция, след което Смолеевски и Урбина ще ги поставят в техните гнезда.

Още по темата
След тази символична операция "марсонавтите" трябва да прочетат приветствието на земляните на руски и английски език.

След като на 12 февруари затвориха люка между жилищния ("орбиталния") и спускаемия модул, участниците в експеримента се разделиха на две групи. Едната остана в "космическия кораб" на "орбита" около Марс, другата поетапно ще осъществи три излизания на повърхността на планетата от спускаемия модул.

Международната "експедиция на Марс" се оглавява от руснака Алексей Ситев, лекар на мисията също е руснак – Сухолюб Камолов; на борда в качеството на космонавт-изследовател им помага Смолеевски. Борд инженер е Ромен Шершел от Франция, а Урбина и китаецът Ван Юе са изследователи.

"Първото излизане на марсианска повърхност ще продължи половин час", уточняват от ИМБП. За това време руснакът и италианецът, облечени в скафандри "Орлан-Э", с помощта на магнитометър трябва да намерят източниците на положителни и отрицателни магнитни полета, да вземат проби грунт, да ги сложат в специални контейнери и да ги поставят в спускаемия модул, който "кацна" на Марс на 12 февруари.

От този модул китайският марсонавт Ван Юе ще помага на колегите си по време на извънкорабната им дейност и ще поддържа постоянна връзка с тях.

"Полетът" на Марс в специалния медико-биологичен комплекс на ИМБХ, който започна на 3 юни миналата година, включва три етапа: 240-дневен полет от Земята до Марс, 30-дневно пребиваване на "марсианската повърхност" и 240-дневно връщане (плюс 10 дни за адаптация в околоземна орбита).

За времето на 520-дневната изолация екипажът трябва да проведе 105 научни експеримента, една трета от които са с международно участие.

Реална експедиция към Марс може да стартира след 20 години от новия руски космодрум "Восточный" в Амурска област, заяви пред журналисти зам.-шефът на Роскосмос Виталий Давидов.

"Сега строим новия космодрум "Восточный" и разчитаме, че експедицията до Марс ще бъде изпратена оттук", каза Давидов.

Очаква се реалният полет до Червената планета да е многонационален, тъй като нито една страна в света не може сама да осъществи такъв сложен и скъпоструващ проект.

"Безспорно в експедицията до Марс ще вземат участие Русия, САЩ, европейски държави. Освен това вратите са отворени за всички други страни, включително Китай", каза в заключение Виталий Давидов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
каква овтерка за 80$ бе ти добре ли си...видяхме голямата технология на руснаците 1 и 2 война в залива нали иракчаните бяха с последна дума руска технология(танкове,самолети,противовъздушна отбрана) и какво стана смляха ги за часове 3000 танка Т-72 бяха унищожени или пленени а загубата на американците се броят на пръсти...мн примери има още за подобни срещи американска и руска технология
11
0
 
2
 
! Отговори
до Уточнител преди 13 години
как няма да е голям военния бюджет НА САЩ една отверка за нуждите на армията струва 85(осемдесет и пет)$ не е грешка.По е интересно ,че не могат да произведат ракетни двигатели произвеждани в СССР още 70-те години на миналия век.Въпреки ,че са закупили цялата документация и технология.Така,че пак се произвеждат в Русия.
10
0
 
2
 
! Отговори
уточнител-ка преди 13 години
От толкова всезнаещи "уточнители" сме на тоя хал , уточнявам- на дъното, а май има още да потъваме. Уточнителя няма ли да уточни?
9
1
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
За твое съжаление УТОЧНИТЕЛ, физиката и космонавтиката и и счетоводната статистика са съвсем различни неща.
8
0
 
7
 
! Отговори
До Уточненителя преди 13 години
Доколкото помня, първият човек в Космоса бе холандецът Ван Гаген, а преди него летяха няколко пудела порода "Недерлаандс Превъзходна".
7
10
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Преди години един агитатор ни разправяше, че било голяма глупост това, дето американците отишли на Луната. Руснаците, вика, са по-хитри. Защо да рискуват с хора? И пратили Луноход. Сега какво ли ще измислят тия смешници за вое оправдание, лед като Щатите вече имат работещ Марсоход, а руския такъв даже не се вижда на хоризонта...
6
12
 
2
 
! Отговори
Уточнител преди 13 години
Изглежда руснаците се вземат твърде насериозно!След като брутният им продукт(GDP) е колкото на 1.5 (едно и половина) Холандия за 2009 (съответно около 1 232 000 и 800 000 млн. $) би следвалои Холандия, заедно с Ю. Корея(832 500 млн. $) също да изпратят експедиция до Марс ... някога. Изобщо научната фантастика е едно , а реалността - друго, колкото и да ни се иска Русия да е велика и могъща..За справка GDP на САЩ 2009 е ок.14 119 000 млн.$ Военният бюджет на Русия е ок. 4.5% от американския
5
1
 
4
 
! Отговори
отвратена преди 13 години
Още колко време им бе забранено на руснаци и американци да стъпват на Луната , та се прехвърлиха да изследват Марс ? Минаха 40 год. ще има ли още 10 год. ако извънземните благоволят да ги поканят .
4
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
Абе това хубаво ама ... гледах видеоклип току що - репортаж от спускаемия модул. Бе той много луксозен бе! Не знам колко квадрата площ, или колко кубически метра обем има, ама бая просторен. Чудя се, какви ли пари ще трябват за такова чудо! Иначе ако след 20 години кацне човек на Марс ще бъде супер. Дано само да стане дотогава че малко ме съмнява.
3
10
 
1
 
! Отговори
ицо преди 13 години
и кво от тва
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво. А сега да седнат да полеят успешната игра.
1
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Лелей, защо италиянец а не македонец бе. Нали и Марс е тяхна.