Оne-way ticket до мечтания Марс

Това бил начинът за колонизиране на Червената планета
Обновена: 18 ное 2010 07:31 | 17 ное 2010 22:10,
45
Оne-way ticket до мечтания Марс
Снимка: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Texas A&M University

Двама професори от университетите във Вашингтон и Аризона взривиха научната общност в Съединените щати с твърдението, че най-бързият и лесен начин за установяване на човешка база на Марс е, ако там се пратят астронавти, които да не се завърнат обратно. Дирк Шулце-Макух и Пол Дейвис предлагат доброволците да са хора на възраст около 60-те, които да се жертват за прогреса и бъдещето на човечеството, съобщава Daily mail.

Според учените е нужно поведение, сходно с това на първите заселници в Северна Америка – хора, които идват, без да очакват да се върнат у дома. В труда си двамата подчертават, че не предлагат самоубийствена мисия. Астронавтите ще отидат на Марс с намерението да останат там до края на живота си в ролята на пионери на бъдещата постоянна човешка колония на Червената планета.

Шулце-Макух и Дейвис защитават идеята за изпращане на по-възрастни хора с довода, че евентуална такава мисия безспорно ще намали продължителността на живота на австронавтите най-вече заради липсата на адекватно медицинско обслужване и излагането на радиация.

„Радиацията може да увреди сериозно репродуктивните органи, така че първоначално изпращане на хора във възраст, в която могат да се размножават, не е особено добра идея”, смятат учените.

Те считат, че технологиите са достатъчно развити, за да се реализира планът им в рамките на следващите 20 години. „Като не се взимат допълнително гориво и провизии за връщане на Земята, разходите за мисията ще паднат с цели 80%”, убедени са професорите.

А това ще даде възможност за интензивно „заселване” на Марс, на който се гледа като на „спасителна лодка” за човечеството в случай на глобална катастрофа.

Шулце-Макух и Дейвис признават, че планът им е малко краен за разбиранията на НАСА, където залагат преди всичко на сигурността на астронавтите. Затова хвърлят поглед към частния сектор. „Това, от което се нуждаем, е някой милионер ексцентрик, готов да вложи част от парите си в този проект за гарантиране бъдещето на човешката раса. Доброволци за мисията със сигурност ще се намерят”, директно заявяват учените.

Публикацията им едва само месец, след като от НАСА обявиха, че стартират проект с име Hundred Years Starship, който ще има за цел проучване на възможностите за човешка колонизация на други светове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: МарсНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 13 години
nqma da mogat da sazdatat pokolenie tam :)))))))) trqbva da sa na po 20-25 godini:)))))
36
0
 
1
 
! Отговори
ирс1ч00 преди 13 години
Ако ми свирнат си събирам чукалата и тръгвам към Марс. То с тая криза само Марс е спасението!!! След време българите на Марс ще са повече от тези в България, където ще са останали само турци и ***.
35
0
 
1
 
! Отговори
Феликс преди 13 години
"Това, от което се нуждаем, е някой милионер ексцентрик" - по скоро имат нужда от трилионер ексцентрик.Тези са много дефицитни обаче.
34
2
 
1
 
! Отговори
ВИНОВЕН Е преди 13 години
КОСТОВ ДА ОТИДЕ НА МАРС!!
33
0
 
7
 
! Отговори
кол преди 13 години
а не, хич не е самоубийство. Да умреш от рак (заради радиацията) и да нямаш дори лекарства за обезболяване...Не само е самоубийство, но е и мъчително самоубийство. От космическите нации само китайците са способни на подобно нещо
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека запишем нашите *** съграждани като доброволци в програмата :) Ако ги изпратят, после има да се чудят защо нищо не никне на Марс... :Р
31
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Еврейте дотам са докарали света, че болшинството население от развитите страни и всички от бедните искат там да отидат. За да не ви изглежда невероятно, спомнете си че всеки индиец мечтае да попадне в шведски затвор, по възможност доживотно.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По евтино ще излезе да пратят осъдени затворници с доживотни присъди.Да им дадат там нужните материали за оцеляване и готово.Или ще оживеят няколко години или ще станат закуска на това което обитава планетата.Хем ще бъдат свободни хем ще си имат на разположение цяла планета.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ako nqma da ima 4alga,otivam!
28
2
 
13
 
! Отговори
Марсианец преди 13 години
Ох от кога ви чекам да ми кацнете на ..... Елате да видите аз колко репродуктивни органи имам. За всеки от екипажа имам по един.
27
2
 
2
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Добре де защо точно марс?
26
0
 
13
 
! Отговори
CostaBlanka преди 13 години
Можеш да избягаш от всичко, но не можеш да избягаш от себе си! Марс още една планета за... осиране!
25
0
 
12
 
! Отговори
~ преди 13 години
както и друг път първите заселници ще да са затворници с доживотни присъди
24
1
 
8
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Май професорчетата са попрекалили с четенето на Ray Bradbury и неговата книга "Хроники на Марс" :) Защо те не се жертват в името на човечеството като спечелят еднопосочен билет към Марс? Проблемите на човечеството са тука на Земята и трябва тука да се решават!
23
3
 
13
 
! Отговори
ssssssss преди 13 години
Искам аз да отида там!За да се махна от този ад...
22
5
 
3
 
! Отговори
аре стига пушилка преди 13 години
писна ми да чета тъпашки дебелашки лъжи за Марс , и че само на земята има хора.
21
2
 
4
 
! Отговори
пророка преди 13 години
НАСА всичко е подготвила с проекти за базите и как ще протича живота на хората там.Само чакат пари да им отпуснат и разрешение и започват веднага строежа на базите.Ако няма други финансови сериозни кризи до 2050 г ще живеят първите колони.
20
3
 
4
 
! Отговори
до: 5-6 преди 13 години
а тебе в Кавказ...при братушките ...
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оооо велики мислители...как ще спасите земята??? 7 милиарда *** сме с тенденция 8 до 2020 как ще ги изхраните и спасите земята...която не може да понесе повече от 4 милиярда...твърдите горива свършват около 2030 със сегашните темпове на ползване...след което ще е много забавно ...така че в следващите 5-10 години ако някой вирус/война не изтреби половината население(например Китай и Индия) може да спасявате колкото си искате ама смисъл няма да има
18
8
 
12
 
! Отговори
5-6 преди 13 години
Предлагам да се изпратят ББ и ЦвЦв ! ББ ще бъде първият президент в историята на Марс, а ЦвЦв ще е се бори с престъпността там !