Учени ще изследват влиянието на "магнитния глад" върху човека

Липсата на магнитно поле и радиацията са основни проблеми пред далечни полети
24 фев 2011 16:16,
2
Учени ще изследват влиянието на "магнитния глад" върху човека
Комплексът, в който се провежда експериментът "Марс-500". Снимка: ИМБП/Олег Волошин

След завършването на експеримента по моделиране на полет до Марс – проекта "Марс-500" – руските учени възнамеряват да продължат подобни експерименти, в които ще изследват например влиянието на понижено магнитно поле, съобщава за РИА Новости Игор Ушаков, директор на Института по медико-биологични проблеми (ИМБП).

Интензитетът на магнитното поле на Земята е 50 микротесла, което е хиляди пъти по-силно от полетата на другите планети от земната група. Силното магнитно поле защитава Земята и всичко живо на нея от мощните потоци заредени частици от Слънцето.

Съществуващите пилотирани космически кораби и станции летят на височини, където магнитното поле е по-слабо от земното едва с 20%. Но в експедициите към други планети космонавтите ще се сблъскат с почти пълното отсъствие на магнитно поле – в междупланетното пространство полето е по-слабо от земното хиляди пъти. Засега не е ясно как организмът на човека ще реагира на "магнитния глад".

Още по темата
"Това ще бъдат експерименти с изолация и, разбира се, по-детайлни отчети на други фактори, например хипомагнитното поле, което е характерно за такива експедиции, както и радиацията. Но експерименти с радиацията няма да могат да се проведат с участието на хора", казва Ушаков в отговор на въпрос за плановете на изследователите след приключване на проекта "Марс-500".

Геомагнитни експерименти вече са провеждани в Русия и в СССР. "Изглежда, идва време да се върнем към тях, тъй като те са един от най-важните фактори за космически полети", смята Ушаков.

Изследователите от Института по биология и физика към Томския университет и ИМБП са провели серия експерименти, в които изолирали плъхове от магнитното поле на Земята в специален уред. Резултатите показали, че животните загубвали навици на социално поведение и изпитвали проблеми с паметта, наблюдавали се изменения и във вътрешните им органи.

"Има идея да се проведе такъв експеримент с участието на смесен екипаж, с използването не само на мъже изпитатели, но и на жени, може дори да има и чисто женски екипаж. Провеждането на такива експерименти в значителна степен ще зависи от финансовите възможности на страните, които ще участват в тях", казва Ушаков.

Проектът "Марс-500" стартира на 3 юни 2010 г.: шестима доброволци затвориха люковете на наземния имитатор на марсиански космически кораб за 520 дни. На 12 февруари те благополучно осъществиха "кацане на планетата", а на 23 февруари "излетяха" от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: магнитно полемарс-500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
zzz преди 13 години
Ако беше чел цялата статия щеше да разбереш, че ще се връщат към стари експерименти...
1
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 13 години
Странна работа, тепърва ще изследват влиянието в/у организма на липсата на магнитно поле. А защо тогава още от 80-те в Новосибирск се занимават с това и то с отледалата на Козирев и са наблюдавали доста странни и интересни неща.