Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?

Слаба магнитосфера може да е предвестник на готвеща се инверсия
Обновена: 12 ное 2011 20:01 | 12 ное 2011 07:58,
154
Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?
Изображение: personal.georgiasouthern.edu

Учените с тревога и интерес наблюдават ставащите пред очите им изменения на планетата. Вниманието им най-силно се привлича от лавинообразността на тези промени, които според тях свидетелстват за това, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята отслабва. Става дума за най-голямото отслабване за последните 100 хил. г.

За миналото столетие напрегнатостта на магнитното поле е намаляла с 15-19%, а в последните години този процес се е ускорил значително. То се разпределя неравномерно по планетата ни. В южната част на Атлантическия океан и в Южна Америка, твърди френският геофизик Готие Юло, магнитното поле е с 30% по-слабо, отколкото в останалата част на планетата.

До аналогични изводи стигат и датски учени, анализирали резултатите от наблюденията на състоянието на магнитното поле на Земята с датския спътник Orsted. В южната част на Атлантическия океан и в Арктика те открили зони с аномално ниска интензивност на магнитното поле, които нарекли "магнитни дупки".

Наличието на такива "дупки", смятат учените, е свързано със сривове в навигационната техника на спътници, самолети и кораби, нарушение на радиовръзки, загуба на ориентация на мигриращите птици и други, още по-страшни и непредсказуеми неща – чак до бум на раковите заболявания, тъй като в зоните на "магнитните дупки" Земята и всичко, което живее на нея, се лишават от защита от космическото излъчване.

Освен това толкова интензивно отслабване на магнитосферата на Земята може да е предвестник на готвеща се инверсия на полюсите.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се "разхожда" от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.

Ако се предположи, че на екстремалните промени, които днес търпи нашата планета, действат променящи се външни условия, тогава нещо подобно трябва да изпитва и Слънчевата система като цяло, с всичките ѝ планети и, разбира се, самото Слънце. И предположенията за това далече не са безпочвени.

С обвивките на планетите в Слънчевата система пред очите ни стават удивителни изменения, свидетелства руският учен Алексей Дмитриев. Атмосферата на Марс например много бързо се увеличава, през 1997 г. нейната плътност вече 2 пъти е надвишила очакваната и продължава да расте.

Дори Луната е започнала да създава собствена атмосфера, състояща се от съединения на натрия.

Претърпява необясними промени и атмосферата на нашата планета. Във връхните ѝ слоеве се образува нов газ, в състава на който влизат водород и кислород. Това не е свързано нито с глобалното затопляне, нито с отделянето на фреон, нито с нещо друго. "Просто там се случва нещо", констатира Дмитриев.

Рязко се е усилила яркостта на Венера. На Юпитер стават толкова силни енергетични изменения, че се е образувала "тръба" от йонизирана радиация между планетата и един от нейните спътници – Йо. Силата на магнитното поле на Юпитер е нараснала над 2 пъти. Расте силата на магнитните полета на Уран и Нептун, в резултат на което те стават все по-ярки.

По всяка вероятност на Уран и Нептун неотдавна е станала инверсия на полюсите, предполагат астрофизици. Когато капсулата Voyager 2 е преминала покрай Уран и Нептун, техните северни и южни магнитни полета са били изместени по отношение на географските полюси съответно с 50 и 40 градуса.

Действието на вулканите на нашата планета се е засилило с 500% от 1875 г. и с 400% от 1973 г., твърди Майкъл Мандвил, автор на известния проект The Return of the Phoenix. А Алексей Дмитриев е изчислил, че от 1963 по 1993 г. броят на природните катаклизми е нараснал с 410%.

Единственото обяснение на всички тези многобройни изменения, смятат учените от Националната академия на науките в Новосибирск, може да бъде едно: Слънчевата система е влязла в космическа зона, където енергията в сравнение със съществуващата досега е доста по-силна.

Но тогава закономерно би било да се предположи, че изменящите се условия на първо място трябва да се отразят на нашето светило, а от него да се разпространят на цялата му планетна система. Така ли е наистина? Силата на магнитното поле на Слънцето от 1901 г. е нараснала с 230%, потвърждава изследователят Майк Локууд от националната лаборатория Rutherford Appeleton в Калифорния.

Магнитното поле на Слънцето образува хелиосфера във формата на гигантска капсула с остро издължаване в противоположната страна от посоката на движение на Системата. Всички планети се движат вътре в тази капсула. Така интензивността на сияещата плазма, която сякаш образува обвивка на тази капсула, в последно време се е увеличила 10 пъти.

Американски астрофизици, потвърждавайки наблюденията на сибирските си колеги, обясняват феномена с това, че цялата наша Слънчева система е влязла в галактичен фотонен пояс с по-мощна енергия.

Източник: planeta.moy.su

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 7 години
До магнитните полюси сеНякой "учен" е живял и измервал магнитното поле на земята преди няколко хиляди и няколкостотин хиляди години, направил е статистика и знае за това, и знае дори какви са последствията от това?!? Откога хората знаят що е електричество и магнетизъм, откога е известен законът на Био-Савар$лаплас например, и откога са въведени измерителните единици за електрическото и магнитното поле?!?
149
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 7 години
Ще се сменят само цените на парното, тока, данъците, храните и някои други стоки! Като ще се увеличат шоково с няколкостотин или с няколко хиляди процента! В зависимост от чувството за хумор на властимащите....... и ще измират от глад и болести все повече хора...Ето това е, което може да се случи реално, а не някакви глупави умотворения на "учени"...
148
0
 
4
 
! Отговори
Lord Hilson преди 11 години
Мойто момченце. Университета мен ме научи само на безсмислено подражание(вместо на откриване на нови неща). Учил съм на учебници, които се преиздават от 1965г. А света се променя толкова бързо, че не можеш да го схванеш с плиткоумния си мозък. ПоЗдрави. :)
147
0
 
0
 
! Отговори
Lord Hilson преди 11 години
Колко ти е промит мозъка, само ти си знаеш. :)))
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе как наистина са измервали интензитета на магнитното поле преди 500 или 2000 години и с какво като само допреди 300 години хората не вярваха че Земята е кръгла ?
145
3
 
2
 
! Отговори
инж.Бъчваров,Казанлъ преди 12 години
Човечеството има 2 спомена за Апокалипсиса,описани са в Библията и в Корана:1.Краят ще настъпи "стъпка по стъпка",с ясни,видими признаци на влошаване на екосистемата и живота на Земята /в Библия/ и 2. Богът / Аллах/,ще бъде толкова разгневен от "без праведният начин на живот на човеците" ,Той запавядал на Земята да се "отърси" от неверниците,след което Земята еднократно във времето,изпаднала в "спазъм"и всичкото сътворено от неверниците, заедно с Тях се разлетяло в космоса./??????/
144
0
 
4
 
! Отговори
p2q преди 12 години
Браво!Хубава статия!
143
3
 
14
 
! Отговори
магнитните полюси се преди 12 години
Всъшност тая статия трябваше да я започнете с научния факт че магнитните полюси са се сменяли мнoгoкратно за времето на съществуване на земята - за 4 милиарда години няколко щитн пъти поне и тук няма никакви конспирации и никаква екзотика в тая идвя за смяната... простио факт - магнитните полюси се сменят. И даже напоследък изоставаме с поредното смянане ако се погледне на миналите смени... Отделен въпрос е какво ги предизвикват смените и какъв е ефекта им върху живота на земята...
142
6
 
9
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Който може да променя полюсите, кой знае каква вечна агония е подготвил за богатите.
141
2
 
43
 
! Отговори
До 147 преди 12 години
Това че ти си неосведомен не означава че другите не знаят и пишат глупости. Ако имеше дори обща култура или поне ако те мързи да четеш от време на време гледай телевизия. Не само че е възможна смяната на магнитните полюси, но това се е случвало стотици пъти на нашата планета през период на няколко стотин хиляди години. ТОва си е нещо като естествен цикъл който се повтаря. И това не е тайна за никого освен за тебе май. Единствено не се знае точно кога ще настъпи новата смяна.
140
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Smiana na magnitnite poliusi e praktichecki nevyzmojna :D ne vi znam ot kyde si vzimate "statiite" ama pone bydete sigurni che sa ot nauchen iztochnik. A vie bolni forumci vzemete da prochetete neshto razlichno ot dnes.bg prez jalkia si jivot.
139
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ave tuka samo pylni oligofreni li komentirat????? To ne che statiata e za drugi hora ama vse pak tolkova prostotia na edno miasto si e fenomen :D
138
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предстои преместване на географските полюси, а не на магнитните полюси.
137
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bolnite mozaci tyka se navivat edin dryg. CERN e mashina za izkystveno magnitno pole.. 2012 idva kraq na sveta, masoni.. iluminati. Are i az da naleq malko - Amerikancite obra6tat magnitnite polusi sas HARP i sa vinovni za cunamitata i zemetreseniqta i dr. kataklizmi koito se sly4vat poslednite godini. Smeshni ste
136
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде на примоцията!Смяна на полюсите само за 2 ле'а!
135
17
 
4
 
! Отговори
д преди 12 години
*** тъпанарите сте всички
134
12
 
33
 
! Отговори
аз преди 12 години
Смяната е описана в книгата на Мулдашев. Дяволската планина в Америка е новото място на сев. полюс. Така ще изчезне това тъпо човечество което не заслужава да е на тази демя.
133
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ДА РЕВЕТЕ И ДА КВИЧИТЕ *** ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО СМЯНАТА НА ПОЛЮСИТЕ Е НЕИЗБЕЖНА,А С НЕЯ Е НЕИЗБЕЖНО ДА СЕ ПРОМЕНИ ЦЕЛИЯ СВЯТ КОЙТО ДНЕС ПОЗНАВАМЕ ,ДА ВАШИЯ ЛИХВАРСКИ МАТЕРИАЛИСТИЧЕН СВЯТ Е НА ПЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕ,ЗАТОВА ВИ БОЛИ НАЛИ ,ДНЕС СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА КОЛОСАЛНА ПРОМЯНА НАЙ-ВЕЧЕ НА СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И ТОВА ЩЕ ГЕНЕРИРА ТАКАВА МОЩНА ЕНЕРГИЯ КОЯТО ЩЕ ВИ ПОМЕТЕ ,А,РЕ МОШЕТА ЛЕКА НОЩ,АМА ЗА ВАС ОПРЕДЕЛЕНО ЕДВА ЛИ ЩЕ Е ЛЕКА
132
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде да се сменят тия полюси, че ми писна да живея в северното полукълбо. няма да е лошо малко и в южното да поживея и топлофикация да ми се маха от главата
131
10
 
37
 
! Отговори
667 преди 12 години
ЗАПОЧВА СЕ.КРАЯТ НА ТОВА ЧОВЕЧЕСТВО НАБЛИЖАВА.НО ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО ЗАЩОТО НИЕ СЕГА СЛУЖИМ САМО КОТО ИЗТОЧНИК НА НЕГАТИВНА ЕНЕРГИЯ ЗА ТЪМНИТЕ СИЛИ.СМЯНАТА НА ПОЛюСИТЕ И КАТЪАКЛИЗМИТЕ ЩЕ ИЗПРЕВАРЯТ ПЛАНОВЕТЕ ЗА ТОТАЛНО ПОРОБВАНЕ НА ХОРАТА.ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ОСТАНАТ ЩЕ СЪЗДАДАТ НОВА ЦИВИЛИЗАЦИЯ КОЯТО ЩЕ Е НА ПРИНЦИПИПА НА ХАРМОНИЯТА,МЪДРОСТА И ДОБРОТО