Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?

Слаба магнитосфера може да е предвестник на готвеща се инверсия
Обновена: 12 ное 2011 20:01 | 12 ное 2011 07:58, Антония Михайлова
154
Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?
Изображение: personal.georgiasouthern.edu

Учените с тревога и интерес наблюдават ставащите пред очите им изменения на планетата. Вниманието им най-силно се привлича от лавинообразността на тези промени, които според тях свидетелстват за това, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята отслабва. Става дума за най-голямото отслабване за последните 100 хил. г.

За миналото столетие напрегнатостта на магнитното поле е намаляла с 15-19%, а в последните години този процес се е ускорил значително. То се разпределя неравномерно по планетата ни. В южната част на Атлантическия океан и в Южна Америка, твърди френският геофизик Готие Юло, магнитното поле е с 30% по-слабо, отколкото в останалата част на планетата.

До аналогични изводи стигат и датски учени, анализирали резултатите от наблюденията на състоянието на магнитното поле на Земята с датския спътник Orsted. В южната част на Атлантическия океан и в Арктика те открили зони с аномално ниска интензивност на магнитното поле, които нарекли "магнитни дупки".

Наличието на такива "дупки", смятат учените, е свързано със сривове в навигационната техника на спътници, самолети и кораби, нарушение на радиовръзки, загуба на ориентация на мигриращите птици и други, още по-страшни и непредсказуеми неща – чак до бум на раковите заболявания, тъй като в зоните на "магнитните дупки" Земята и всичко, което живее на нея, се лишават от защита от космическото излъчване.

Освен това толкова интензивно отслабване на магнитосферата на Земята може да е предвестник на готвеща се инверсия на полюсите.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се "разхожда" от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.

Ако се предположи, че на екстремалните промени, които днес търпи нашата планета, действат променящи се външни условия, тогава нещо подобно трябва да изпитва и Слънчевата система като цяло, с всичките ѝ планети и, разбира се, самото Слънце. И предположенията за това далече не са безпочвени.

С обвивките на планетите в Слънчевата система пред очите ни стават удивителни изменения, свидетелства руският учен Алексей Дмитриев. Атмосферата на Марс например много бързо се увеличава, през 1997 г. нейната плътност вече 2 пъти е надвишила очакваната и продължава да расте.

Дори Луната е започнала да създава собствена атмосфера, състояща се от съединения на натрия.

Претърпява необясними промени и атмосферата на нашата планета. Във връхните ѝ слоеве се образува нов газ, в състава на който влизат водород и кислород. Това не е свързано нито с глобалното затопляне, нито с отделянето на фреон, нито с нещо друго. "Просто там се случва нещо", констатира Дмитриев.

Рязко се е усилила яркостта на Венера. На Юпитер стават толкова силни енергетични изменения, че се е образувала "тръба" от йонизирана радиация между планетата и един от нейните спътници – Йо. Силата на магнитното поле на Юпитер е нараснала над 2 пъти. Расте силата на магнитните полета на Уран и Нептун, в резултат на което те стават все по-ярки.

По всяка вероятност на Уран и Нептун неотдавна е станала инверсия на полюсите, предполагат астрофизици. Когато капсулата Voyager 2 е преминала покрай Уран и Нептун, техните северни и южни магнитни полета са били изместени по отношение на географските полюси съответно с 50 и 40 градуса.

Действието на вулканите на нашата планета се е засилило с 500% от 1875 г. и с 400% от 1973 г., твърди Майкъл Мандвил, автор на известния проект The Return of the Phoenix. А Алексей Дмитриев е изчислил, че от 1963 по 1993 г. броят на природните катаклизми е нараснал с 410%.

Единственото обяснение на всички тези многобройни изменения, смятат учените от Националната академия на науките в Новосибирск, може да бъде едно: Слънчевата система е влязла в космическа зона, където енергията в сравнение със съществуващата досега е доста по-силна.

Но тогава закономерно би било да се предположи, че изменящите се условия на първо място трябва да се отразят на нашето светило, а от него да се разпространят на цялата му планетна система. Така ли е наистина? Силата на магнитното поле на Слънцето от 1901 г. е нараснала с 230%, потвърждава изследователят Майк Локууд от националната лаборатория Rutherford Appeleton в Калифорния.

Магнитното поле на Слънцето образува хелиосфера във формата на гигантска капсула с остро издължаване в противоположната страна от посоката на движение на Системата. Всички планети се движат вътре в тази капсула. Така интензивността на сияещата плазма, която сякаш образува обвивка на тази капсула, в последно време се е увеличила 10 пъти.

Американски астрофизици, потвърждавайки наблюденията на сибирските си колеги, обясняват феномена с това, че цялата наша Слънчева система е влязла в галактичен фотонен пояс с по-мощна енергия.

Източник: planeta.moy.su


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
17
 
! Отговори
Марсианец преди 10 години
Отначало си мислих че тук пишат абсолютни прости *** .... после , осъзнах че 90 % от българите са такива.Не е виновен сайта .
69
3
 
7
 
! Отговори
Баце -1 преди 10 години
Чета новини и коментари и... се забавлявам!Предстояла смяна на полюсите. Повече от сигурно, защото вече се е случвало десетки пъти. По целия свят, геоложки доказателства бол (фиксираната полярност на едни кристалчета в еруптивни скали и т.н.). Еклиптиката на Слънчевата система ще премине през екваториалната плоскост на нашата галактика - оки, такива пресичания на най-наситената в гравитационно и радиационно отношение област от Млечния път вече са се случвали многократно. Маите само ни напомнят!
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГАВРАДЖИЙТЕ ДЕТО СЕ ПРИСМИВАТ МОЖЕ ДА СЕ ПРЪЖДОСВАТ ОТ ТАЗИ СТАТИЯ И ДА СИ ПИШАТ ПОД ДРУГИ ТЕМИ ,ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ЯВНО МНОГО ПОВЕЧЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТАКИВА ТЕМИ ОТКОЛКОТО ПОКАЗВАТ
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тези мишоци дето се гаврят с постовете си в тази статия са същите дето довчера в една друга статия за атака на исрел срещу Иран бяха първи пушки на пистата на циониската пропаганда да оплюват,лошия" Иран и да възхваляват ,,великия ' USрел нали така мошета ,хайде плющете минуси ,че трябва да се отчетете после на равито
66
6
 
9
 
! Отговори
34u преди 10 години
Айде сега, понеже нищо не се случи на 11.11.11 сега пък това измислиха.
65
3
 
8
 
! Отговори
ег преди 10 години
и после ще му легна за една хубава дрямка. А може и да посетя една колежка по късно. Айде па вие живейте в армагедон
64
4
 
10
 
! Отговори
ег преди 10 години
Ако знаете само каква свежа салатка ще си направя за обяд с една две бързи ракиики
63
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
знаете ли защо се изляха милиярди в този проект -ЦЕРН (магнитен колайдер за ускоряване на елементарни частици )от световните банкери ,,,направен бе за да се създаде изкуственно ел. магнитно поле на земята ,затова ,но то не е ефективно ,да не си мислите ,че се наляха толкова пари и се включиха толкова страни само за (научен експеримент) те се мъчат да спрат нещо за което пише в тази статия но то не може да бъде спряно ,
62
6
 
15
 
! Отговори
аз преди 10 години
забелязвам някакво постоянство от "страшни" новини в този сайт. То не бяха изригвания на слънцето към края на 2012, не бяха планети Х или Нирибу-та, не бяха извънземни и смени на полюси.... днес.бг ще уточните ли моля ви от кое по - точно ще умрем, или всички ще ни се стоварят наведнъж хахахах
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора които незнаят в какво да вярват, вярват в глупости. Един американец беше казал че през месец Май тази година половината свят ще си отиде. бог няма да ни унищожи така безотговорно, все пак той ни е създал. Първо ще ни побърка, ще ни направи ненормални и после ще ни унищожи
60
3
 
8
 
! Отговори
фил преди 10 години
абе всичко е до долу яж пий и се весели да сме здрави па глупостите нека си варвят по нета
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
55 # при прабългарите свастиката е означавала нещо много важно и са я изобразявали много често и на на много места .*** и управниците по света яко ги е шубе от този древен арийски символ и се надявам ,че съвсем скоро ще излезе истината наяве ,за какво е този панически страх от свастиката явно тя означава нещо много повече от един символ
58
1
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
Не знаем как са определили преди 500 год ама по-важно е дали днес могат да определят и с какви уреди.
57
2
 
6
 
! Отговори
Ивайло преди 10 години
То и вчера щеше да има апокалипсис,но уви още пишете по форумите :)
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са зачестили природните бедствия по целия свят, просто днес информационните средства са много големи и всичко се знае от всички.Преди 200 години станало цунами на другия край на света дали пра баба ти е знаела и преживяла стреса ..?
55
1
 
5
 
! Отговори
фил преди 10 години
ар ю крейзи
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,единственото обяснение е ,че слънчевата ни система е навлязла в космическа зона където енергията в сравнение с същестуващата до сега е много по силна ,,не знаят колко са прави Древните са знаели ,че за всяка вселена има слънце както нашата например млечния път си имаме нашето слънце ,но ,че има и едно централно слънце което се е изобразява като свастика и е познато като черното слънце в окултните общества в 3 райх SS означава сварце соне -черно слънце
53
3
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
радвам се че накарах сляпо вярващите да се замислят за края
52
4
 
4
 
! Отговори
о преди 10 години
нибиру си ти и твоята изкривена представа за света която медиите ти представят
51
2
 
3
 
! Отговори
o преди 10 години
не си прав$ и полярната звезда ще си смени местонахождението