Астрономи откриха най-отдалечената галактика

Тя се намира на 13,1 млрд. светлинни години от Земята
6 май 2015 14:44, Елка Василева
46
Астрономи откриха най-отдалечената галактика
Снимка: архив, Reuters

Американски астрономи са открили най-отдалечената като разстояние и време галактика, която се намира на 13,1 милиарда светлинни години от Земята, съобщи Асошиейтед прес. Тя е наречена от специалистите EGS-zs8-1 и е разположена в съзвездието Воловар.

Галактиката е бебешко синя и се отнася към първото поколение галактики във Вселената. Образувала се е само около 670 милиона години след Големия взрив.

Откритието е било направено от учените на Йейлския университет и на Калифорнийския университет в Санта Круз.

Те са използвали три различни телескопа, за да открият галактиката EGS-zs8-1 и да изчислят възрастта й.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Фреди преди 8 години
Представяте ли си съществата от тази галактика - ако и Те са ни открили в момента като най-отдалечена галактика спрямо тяхната. Какво ли пише в техния днес.бг по въпроса? Дали и Млечният Път се вижда "в бебешко синьо" спрямо гледната Им точка?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бебешко синя галактика, аааа, момченце значи
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
shtom e nai otdalechenata kakvo ima sled neq :D
25
14
 
0
 
! Отговори
Тракторист преди 8 години
Дрън дрън та пляс, учени, философи, гоУЕм взрив, извън земни и накрая дедо ви Ташунко ще да е измагерил вселената. Стига тъпотии, нито една теория не може и до ден днешен да обясни от къде сме се взели и ние и вселената! А в извънземни ще повярвам, когатоги видя на живо и пипна. Та вЕрвайте ако щете на 800-те дни на царо, но друго обяснение за появата на хората, освен в Библията нема!!! А големите умници с медиите, може да искат да вярвате в зелени човечета! А поне ще си умра с надежда един ден!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си хас, да не са американците . Те ,,даже,, и потвърдиха наличието, на вода след като индииците обявиха,, откритието,, Има си хас, някой да открие нещо преди тях, даже и топлата вода.То може да я открие ,ама те ,,великите ,първи ще я ПАТЕНТОВАТ.
23
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ami iskam da pomitam sled kato tq e nai otdale4enata galaktika nie ot koq strana se namirame ot koqto e stanal golemiq vzriv koito kazvat 4e e ot obratna singulqrnost ili nie sme tezi koito se otdale4avame v obratnata posoka na vzriva zna4i nie sme nai dale4nata,nie gi vijdame kakvi sa bili predi 13 mil.godini ili te ni vijdat ako predpolojim 4e nie sme po blizo do centara na vzriva ,obarkax se xa xa
22
2
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 8 години
Абе кво туй светлинни години бе,то да одиш тринайсе милярда годин на фарове ша ти изгорат крушките та не мож са опрай в тъмното бе,пък щом сега са видели тези звезди значи таквиз са били преди тринайсто милярди пък днес кви са ша ги видим след тринайсе милярди...ама то на кой му са живей толкоз да чака-яз незнам...Абе тез хора как им са зафаща с таквиз дивотий бе-еее айде да ида яз да пуща вода на ягодките щото утре сабайлен кат пекне ша наберем червенки-пък кой не ще нека звездите да гледа
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжното е че повечето коментиращи са фатално зле и това ще е за дълго. Горките, няма лечение....
20
10
 
12
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
Не вярвайте на глупостите и измислиците на астрономите. Няма такива далечни галактики на 13-15 милиарда години. Цялата Вселена едва ли има диаметър повече от 100-200, айде да са 500 светлинни години! Кви 13 милиарда, какви 5 лева. Като ви лъжат накъде гледат? За най-големите балъци ли ви вземат? А вий се хващате на измислиците им като шарани. Това са глупости! Що им вярвате? Докога все вас ще лъжат?
19
10
 
6
 
! Отговори
КОНСПИРАЦИЯ преди 8 години
Космическите програми са фалшиви, никой не може да премине бариерата! Кацането на луната е фалшификация! Някой истинските съвременни изследователи и учени знаят тия неща от половин век! Затова когато измислиха първите атомни бомби военните правиха стотици взривове в стратосферата в опити да пробият бариерата(неуспешно). Правиха и опити да пробият надолу под земята, също неуспешни. Земята е мащабен експеримент на супер напреднал интелект(боговете). Древните са знаели истината!
18
1
 
3
 
! Отговори
Защо триете??????? преди 8 години
Елха не престава да ни удивлява с безкрайните си преписвателни способности. След като ни обясни световната политика, международните отношения, газовите войни и пр., сега тя ни разяснява фундаменталната физика. Вселената е на 14 млрд светл. години, което значи, че тази галактика се е отдалечавала от нас с почти светлинна скорост. Като погледнем в обратна посока виждаме други обекти на почти такова разстояние. Как ще ни обясни *** такова разстояние между обекти, които в началото са били заедно?
17
11
 
6
 
! Отговори
КОНСПИРАЦИЯ преди 8 години
Няма никакви галактики, "учените" са във заблуда! Земята е плоска а отгоре е покрита със непристъпна бариера (като невидим похлупак) над бариерата се намират слънцето и луната като и двете са изкуствени реактори които захранват земята, имат еднаква големина, около 60 километра диаметър но луната е изгаснала! По нагоре всичко е холограма и не е реално (звезди космос....) Гравитацията не съществува! Земята се ускорява линеарно със скорост 9,8м/сек. "Севера" е центъра на земята а юга е периферията.
16
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ГЕРБ напред!
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Вселената всичко е онлайн !!! На мига !!! Няма светлина, която да пътува милиони или милиарди години и да носи информация за отдавна минали времена. Светлината се разсейва още след първата светлинна година !!! Пространство-времето е съвършено и предава всичко онлайн със скорости на мига. Ако една Галактика е отдалечена на 10 милиарда светлинни години от нас, можете да бъдете сигурни, че тя в момента си е там и я виждате на живо.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3Похватът се използва за обозначаване на позицията върху земното нощно небе (т.е., накъде да обърнем телескопа), а не истинската позиция във вселената. Иначе съзвездията загубват всякакъв смисъл.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
aide sega bejanzite natam da si praviat nova dyrjava.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има две безкрайни неща - вселената и човешката тъпотия но в първото се съмнявам. Албърт Айнщайн
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Явно иронията не ти е познат похват
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е галактиката преди 13 милиардва светлинни години. В днешно време може и да не съществува вече.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като бях в 5ти клас и пишех съчинения в подобен стил, класната ми подчертаваше в червено абсолютно всичко грешно. Ако класната сега чете тая 'статия', сигурно ще я напреска цялата в червено.*** Василева, не ви (нарочно с малка буква) ли е срам?