Изстрелват европейския космически телескоп "Хеопс" с ракета-носител "Союз"

Апаратът ще изучава екзопланетите
7 апр 2017 08:02, Елка Василева
4
Изстрелват европейския космически телескоп "Хеопс" с ракета-носител "Союз"
Снимка: архив, Reuters

Космическият телескоп "Хеопс" на Европейската космическа агенция /ЕКА/, който ще изучава екзопланетите, ще бъде изстрелян с помощта на руската ракета-носител "Союз", информира ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на ЕКА. В него се казва, че ракетата "Союз", управлявана от оператора "Арианспейс", ще стартира от европейския космодрум в Куру и ще изведе в космоса перспективния апарат "Хеопс" за изучаване на екзопланетите. Точната дата на старта все още не е известна, но самият апарат ще бъде завършен към края на 2018 година.

Заедно с телескопа "Хеопс" ракетата "Союз" ще изведе в орбита и друго експериментално оборудване. След изстрелването апаратите ще се разделят и всеки от тях ще поеме по своя орбита.

Над телескопа "Хеопс" работиха учени от десетина страни. Той ще се движи по орбита на 700 километра от Земята под ъгъл 98 градуса спрямо екватора.

Анализирайки данните за яркостта на космическите тела, апаратът ще е в състояние да измери техния радиус, маса, плътност и структура. Той ще помогне на учените да разберат как се е изменяла орбитата на даден обект при неговото формиране.
 

/БТА/
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Е, щом питаш, значи ти е много кухо менчето, че да ти обяснявам. Нема смисъл. Ходи поствай в чалгаотдела, там ти е силата.
2
0
 
2
 
! Отговори
Неминона преди 4 години
До Анонимен

... така че ... какво?
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейската агенция така и не можа да произведе свястна ракета-носител, да си спомним Арианите. Руснаците и те не са в добра форма. Така че...