Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?

Учени разказаха как са били обучавани първите живи същества - "космонавти"
2 ное 2017 19:40, Елка Василева
85
Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?
Снимка: russian7.ru

Руски учени обясниха защо първото животно, което полетя в космоса, беше бездомно куче, а не породист пес – Лайка е била „по-фотогенична“ и освен това е заемала по-малко място от един самец в космическия кораб, съобщи Phys.org.

„Избирахме женски кучета, тъй като не им трябва да вдигат крак за естествените си нужди, благодарение на което им е нужно по-малко жизнено пространство отколкото на мъжко куче. Освен това избирахме бездомни кучета, тъй като те са по-малко капризни и са по-находчиви от породистите кучета“, ракзаза Адиля Котовская, биолог от Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките, която е тренирала Лайка и останалите „космически“ кучета в Съветския съюз.

Първото живо същество, отишло в космоса, не е Юрий Гагарин, а триото негови знаменити предшественици – кучетата Лайка, Белка и Стрелка, изпратени в космоса на 3 ноември 1957 г. и 19 август 1960 г.

Техният полет се превръща в сензация извън СССР и става първата демонстрация, че животно и човек могат да извършват полети в космоса и да се връщат обратно, пише РИА Новости.

Лайка за разлика от Белка и Стрелка нямаше късмет – животът й приключва часове след началото на полета поради грешка на конструкторите и липсата на система за терморегулация в капсулата, в която се намира първото „космическо куче“ на Съветския съюз. Смъртта на Лайка по думите на Котовская се е преживяла тежко от научния екип, подготвял нея и останалите животни за полет в космоса.

Котовская разказа, че е трябвало да разработи специална програма за тренировки на животните, в резултат на която те са се научили да не се страхуват от тесни пространства и да не се опитват да избягат от капсулата, дълга и широка по няколко десетки сантиметра. За целта учените поставили Лайка и другите кучета в сравнително неголяма клетка, чиито размери постепенно били намалявани.

Освен това бъдещите „космически кучета“ са били тренирани в специални центрофуги, имитиращи натоварването при излитането на ракетата, и в специални стаи, в които е били имитирано нивото на шум, характерен за излитащ космически кораб.

Лайка стана първия „космонавт“, спомня си Котовская, не само по физиологични причини, но и защото се отличавала с необичайно спокоен характер, голяма находчивост и интересна външност, направила я толкова запомняща се за публиката.

Данните, получени по време на нейния първи и единствен полет, по думите на биолога, са помогнали на съветските учени да установят и ликвидират всички недостатъци в конструкцията на кораба и след това да изпратят в космоса и да върнат на Земята нейните последователи – Белка и Стрелка, както и стотици космонавти.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямото страдание на това куче е че се е родило в колхозната тоалетна.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучето, което го сполетя доста неприятен край ..
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата жена - космонафт е рускиня, защото по онова време само 2 държави са имали космически капацитет - СССР и САЩ. В САЩ обаче, по ония времена, правата на жените са били долу - горе колкото на колорадски бръмбар. Великата световна демнокрация е мачкала жените си като за световно. Та, в тая връзка, нямало е как да пратят жена в космоса. То и по принцип програмата Аполо си е студийно събитие, та няма как да са качвали с нея хора. При приключването и уволняват 100% от инженерите. Защо?
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кво друго да пратят? Колхозника е натряскан със самогон, само Лайка се е оказала трезва в района.
59
4
 
2
 
! Отговори
Гатанка преди 1 година
Съветска/ Руска топ-хай-тек-технология с 5 букви? Що е то?
***
Отговор: СКРАП!
58
0
 
9
 
! Отговори
дедо преди 1 година
като почнете да се джафкате на тема Русия - САЩ и ми се повдига. Вместо да се учим от успехите и на двете страни както и да създаваме високи технологии.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?"

Глупости на търкалета - ясно е казано, още навремето, за който се е интересувал - уличните превъзходни са били по-устойчиви от породистите на неприятни условия. Взели 50 улични, 50 породисти, метнали ги на -20 градуса и не ги хранели един ден. После което преживяло го взели като "подходящо". После - по фотогеничност.
56
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 366-ти
Не можах да намеря нищо за Комсомолеца Калашников, Виж на стари години изглежда е бил с партията Единна Русия.
А иначе първо е бил в ЖП, След това в Армията Танкист Командир на Танк и след като го раняват 1942 започва конструкторския си път като оръжейник.
55
2
 
6
 
! Отговори
366-ти преди 1 година
До Боби: Очевидно много неща не са ти ясни!! Едно от тях е, че по онова време партийната кариера изобщо не беше свързана с образованието, освен това казах: "комсомолски секретар" - комсомола почваше 7ми, 8ми клас, какви университети, какви пет рубли!! Само лаеш!!
54
3
 
3
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Бездомното куче лайка първо полетя в "Космоса", ако под Космос се се разбира прилежащото пространство на Земята, защото се оказа по-надеждно от руските космонавти от епохата Хрусчов, Косигин, Брежнев, а и от последвалия период .... !!!
53
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
С кучето Лайка е летял и инженер Ганьо.Дали му запечатан плик и му казали да го отвори когато корабът налезе в Космоса . Когато го отворил , вътре пишело - ,, Храни кучето 3 пъти на ден и нищо не пипай!,,
52
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 366-ти
Умнико Калашников си взима Висшето инженерно образование след войната не може да е какъвто и да е партиен функционер, Ако не знаеш първите две версии на Калашника дори са отхвърлени от комисията. А и немските учени като Шмайзер са работили не в Тула където е Калашников а в Урал ако не греша - Сигурен съм в това че единия е на едното място другия на другото място по времето на конкурса спечелен от АК-47
51
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До юбералес 31
Колега само висшите функционери и инженери които са много повече от 100 човека които начело с Фон Браун, заедно и с голяма част от документацията са се предали на САЩ са ВЕДНАГА транспортирани зад океана. Избягват СЪД независимо че доста от тях са с чинове от СС. И не само това ами са в основата на Американската програма за усвояване на космоса чак до появата на Совалките смятай коя година е. САЩ са станали Космическа държава ползвайки служители от СС да повод за гордост
50
9
 
4
 
! Отговори
366-ти преди 1 година
До Боби 54: Калашникът е оригинален спор няма, само, че го разработи пленен немски конструктор, а М. Калашников е комсомолският секретар на бригадата!!!
49
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Krom 48
Ех КРОМЕ или КОРМОРАНЕ Все тая
Екипа учени от Перемюнде в комплект с Фон Браун се предава на САЩ, Последните искат остатъците като документи и образци да не достигнат до СССР - Естествено Жуков ще нареди да стрелят на месо.
Ак-47 само ти изглежда не си разбрал че е ОРИГИНАЛНА КОНСТРУКЦИЯ - Признават го оръжейниците по света но не и ТРОЛОВЕТЕ
Ту-4 е копие на Б-29 Супер Крепост не на Б-25 Мичел, Запомнил си само историята с личния фотоапарат на опашния стрелец попаднал случайно в самоле
48
3
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
и кво, статия за да може яндекс да отчете коментари за собачката собчак. дей, мнохо омно. направа да падладееш
47
0
 
8
 
! Отговори
абв преди 1 година
Чувала съм за Лайка, но не я бях виждала. Като деца се грижехме за едно помиярче зад блока, което изглеждаше по същия начин.. Разчувстах се.. Даже я бяхме кръстили Евалота от едно детско филмче.
46
0
 
8
 
! Отговори
158 преди 1 година
Всички знаем, че помиярчетата са много по-издръжливи. Естествен подбор. И изборът на руснаците означава само едно - че тогава не е било с връзки хахах..
45
8
 
3
 
! Отговори
111 преди 1 година
Малии, да принизиш Гагарин до живо същество и че кучетата са го изпреварили е направо гавра с паметта и подвига на този човек! То пък бива русофобство, ама минавате всякакви граници !
44
9
 
1
 
! Отговори
Krom преди 1 година
До Анонимен 37-38-39 който всъщност е все същия надъхан, злобен пенсионер. Та, я разкажи сега какво взеха руснаците от Пенемюнде? И защо Жуков нарежда да се стреля по американци там? Какво толкова им е притрябвало на гениалните "казаци", че така да се осерат? Всичко "гениално" - от АК 47 до ВЕФ-а и Москвича са откопирали в началото. А за бомбардировачите -да не говорим. Колко съветски конструктори е протил Сталин в Сибир? Така са копирали падналия Мичъл, че и камерата на пилота дори. Разкажи?