Течното сребро на Североизтока: "Сребърна" на 70 години!

Резерватът е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО
9 окт 2018 07:10,
6

Резерватът "Сребърна" - едно от най-красивите места в България, става на 70 години. Екосистемата е дом на 108 видове птици като двойно повече са установените видове, които се препитават в нея. "Сребърна" е обявен и за обект на световно наследство от ЮНЕСКО.

Според различни легенди името на екосистемата идва от името на кан Сребрун, който загива по тези места след неравна битка. Друга легенда пък разказва, че на мястото е заровена лодка, пълна със сребро.

Най-правдоподобната история за името на резервата разказва, че "Сребърна" идва от вълшебната картина, която се разкрива пред погледа по време на всяко пълнолуние, коягато Луната е високо, а отражението и във водата създава илюзията за разтопено сребро.

В началото на 50-те години държавата решава да стартира кампания за премахване на влажните зони, защото ги смята за загуба на плодородна почва. И това не е единствената заплаха, с която "Сребърна" трябва да се справи. Държавата решава да изгради дига на река Дунав, с което се спира достъпът на свежи води до езерото.

Признат грях е половин грях. През 70-те години грешката е осъзната и между реката и езерото са изградени канали, чрез които се подобрява връзката между двата водни басейна.

Пеликаните в "Сребърна" гнездят в езерото от дълбока древност, а числеността на къдроглавия пеликан е постоянна през последните 40-45 години. За първи път тази година пък в резервата гнездиха и няколко двойки розови пеликани, което не се е случвало от век.

Колонията от пеликани е нападната от птичи грип преди три години, в резултат на което измират десетки пернати животни. Популацията, обаче, успява да се възстанови, разказва Bulgaria ON AIR.

"Сребърна" и многобройните видове птици, които приемат езерото за свой дом, привличат интереса на туристите, които искат да се докоснат до красивите животни. През миналата година резерватът е посетен от над 12 хиляди души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Petar преди 5 години
Силистра е един от най-красивите градове в България запазил Римска Турска Румънска и Българска архетектура преплетени в едно покрай един от най-красивите паркове в България разположен по устието на р. Дунав.. Горещо препоръчвам да се посети
4
6
 
4
 
! Отговори
ONGYLA преди 5 години
Време да бъде бетонирано като черноморието.
3
3
 
14
 
! Отговори
. преди 5 години
Запазил се е, защото е далече от София. Иначе досега отдавна щеше да е реституиран, концесиониран, застроен, презастроен и вместо пеликани щяха да плуват джетове и разни тумбаци да си карат АТВ-тата по брега.Господ да ни пази от шопски крак!
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Античност и природа, всичко това е в Силистра и околностите му, града на мечтите - всеки иска да излезе от там но не всеки може !