Кратер към ада: Свлачище в Сибир е "Врата към подземното царство"?

Местните вярват, че кратерът "Батагайка" води към пъкъла
31 окт 2018 20:00, Джесика Вълчева
43

Снимка: Research Institute of Applied Ecology of the North

"Вратата към подземния свят" - така местните якути наричат огромния кратер, който се намира до селището Батагайка в Сибир и е кръстен на преминаващата наблизо река Батагайка, приток на река Яна.

Масивният кратер се появява през 60-те години на миналия век под формата на огромна пукнатина в земята, с около километър дължина и 100 метра дълбочина в единия край. 

Кратерът се появява след изсичане на гора, за да се подготви изграждането на пътен участък в региона. Това е една от местата, които са с постоянна ледена покривка. Премахването на дърветата, обаче, изложило ледовете на постоянните слънчеви лъчи, които постепенно изтънили ледените пластове и отворили големия кратер. Днес земната пукнатина е с чудовищни размери.

Това е един от най-големите кратери в региона. Батагайка расте с такава скорост, че е успял да разкрие дълбоко заровени гори и каскади, които са на възраст 200 000 години.

Подобни огромни кратери се появяват и на други места в Сибир. Батагайка, обаче, е най-внушителният, а учените смятат, че "Вратата към подземния свят" е дори аномалия в региона.

В списанието "Quaternary Research" институтът "Алфред Вегенер" (Alfred Wegener Institute/AWI) публикува изследване, според което огромната дупка е растяла с повече от 10 метра годишно в последното десетилетие. А в по-топлите години е нараствала до 30 метра.

"Подобно ускорено нарастване не сме наблюдавали никъде другаде. Щом кратерът расте, значи става все по-дълбок и по-дълбок, с всяка изминала година", коментира Франк Гюнтер от института, пишат от Science Alert, цитирайки BBC.

Това не са никак добри новини за климатичните промени на Земята. След изсичането на гората в региона и значителното повишаване на средната температура на планета, което довело до постепенното изтъняване на ледената покривка, наводнение през 2008 година прави нещата още по-лоши. След природното бедствие ледовете започнали да се топят още по-бързо, което пък довело до увеличаване размера на Батагайка.

Учените имат известни притеснения, че това може сериозно да се отрази на земния климат. Ако кратерът продължи да се увеличава и да става все по-дълбок, това може да доведе до освобождаването на парникови газове, които се намират в земните недра и да предизвикат още по-голямо затопляне.

Температурата на планетата е преминала през известни периоди на затопляне и охлаждане и то многократно през последните 200 000 години. Климатът на Сибир, обаче, остава обект на широко изследване, тъй като "климатичното досие" на региона е сравнително непознато.

Според учените последният път, в който Сибир са се появили толкова много свлачища, е преди близо 10 000 години, когато е настъпвал краят на Ледниковата епоха.

В днешни дни нивата на парникови газове в атмосферата са значително по-големи от тогава – 400 ppm (части на милион) въглероден диоксид повече спрямо 280 ppm в края на Ледниковата епоха.

Събраните данни от кратера Батагайка могат да бъдат използвани, за да разберат учените какво се е случило със Сибир последният път, в който вечните ледове са били разтопени и да послужи за евентуална подготовка, ако това се случи отново.

Новините не са изцяло лоши.

Изследване, публикувано през 2017 година в списанието "Quaternary Research" кратерът Батагайка разкрива и флора на възраст поне 200 000 години. Това е изключително богатство за учените – намерени са запазени останки от дълбоко погребани гори и дървета, полени и дори замразени останки от мускус, мамут и 4 400-годишен кон.

Откритията могат да помогнат на климатолози и учени да разберат по какъв начин се е променил климата на Сибир през годините и евентуално как ще се промени в бъдеще и то със сравнителна прецизност.

Трябва, обаче, да се събере още много информация преди това. Трябва да се разбере от коя година точно датират седиментите, които са открити след появата на кратера.

"Вратата към подземното царство"

Местните не наричат кратера Батагайка по този начин, само защото е с огромна дълбочина. Якутите се страхуват да се навъртат в региона, защото твърдят, че чуват силни тътени.

Якутите в по-голямата си част са православни християни и вярват, че съществува рай, земен живот и ад. Според тях зловещите звуци, които чуват, идват именно от подземния свят.

Учените, обаче, имат по-разумно обяснение. Според тях тътените, които идват от кратера Батагайка, са в резултат малки срутвания под повърхността.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
Секс, 27г, надарен преди 5 месеца
Батагайка - новото име на Николета Лозанова.
20
3
 
4
 
! Отговори
антиджендар преди 5 месеца
Мраза ви
19
3
 
6
 
! Отговори
до ТТ преди 5 месеца
Не се занимавай с глупости, ами продължавай да копаш картофите, че сега ще дойде поляка дето ти е шеф и пак ще те праска. След това имаш да миеш тоалетни.
18
9
 
2
 
! Отговори
TT преди 5 месеца
До Анонимен 18
....найду,отпизжу...
А мьiсли-то у вас,кроме мелкосопливого хамства бьiвают ватник???
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баси якото
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прилича на сперматозоид,някой пак си правил експерименти
15
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много по-добре си е в ада отколкото в Русия.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те там е за нашите депутати да ги командироваме.
13
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато точат зъби за Йелоустоун, така хубуу ше се разцепят през средата тия гадове...

То е казано - който копае гроб другиму...
12
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро и Масква ще пропадне в подобна дупка. Под нея има огромно езеро.
11
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен11
Чамадан, вокзал, Москва.
10
25
 
19
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 месеца
До Анонимен 11

Кр€ти, и дори да бяхме под турско робство,щяхме да си спестим човеконенавистния комунизъм и нямаше да сме зад бодлива тел и щяхме да си ходим без визи до Америка....
Капиш?
9
29
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За всички които се подиграват с Русия ще кажа,че вас джуджета никой не ви знае,България също я свързват само с мафия.Така че вие сте никои на фона на голямата и могъща държава,общо взето сте бълхи накацали на корема на голяма мечка,придаващи си важност.Ако Русия не ви беще освободила,сега фесове щяхте да носите и света щеше да ви мисли за турци.Колкото и сами да се убеждавате в обратното
8
16
 
14
 
! Отговори
Burzum преди 5 месеца
А в Царичина има същество от друга галактика с три очи и отговаря на името БОЙКО със САРЕДЕП....
7
3
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
И отново въпросителен знак след твърдение...
6
33
 
22
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 месеца
Ако може Багатайката да стигне до Кремъл и да го глътне ще е супер
5
21
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 месеца
РУСИЯ .. Путин....
4
3
 
11
 
! Отговори
TT преди 5 месеца
До Анонимен 1- Май не си пиеш хапчетата редовно...
3
34
 
20
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 месеца
Там се крие Демонът на вселената който ръководи лично джуджето Путин и е скрит в огромни подземни кухини където стените са облицовани с медна ламарина и зловещи звуци като на котка в пералня
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

"океаните ще разкъсат континтетите и ще ги залеят."

Липсата на смисъл в това изказване е удивителна ...