Ген на престъпността? Какво превръща човек в криминално проявен?

Има ли медицинско обяснение за хората, които убиват?
6 ное 2018 07:10,
69

Грабежи, насилия, убийства... Какво кара човек да нарушава закона и да извършва подобни тежки престъпления?

От години изследователите питат какво превръща един човек в престъпник – тежкото детство, лошата семейна среда или пък всичко това си има съвсем научно обяснение и причината се крие в гените?

Навремето нацистите са вярвали, че "престъпниците с долнокачествени гени" притежават особени белези. Доказано е обаче, че това е пълна глупост.

Най-новите проучвания, обаче, показват, че някои генни разновидности могат да увеличат до известна степен склонността към насилие. Майката на известният сериен убиец Чарлз Менсън също е била криминално проявена.

Гените, обаче, не са отговорни за никакви особени белези, а за химическите вещества в мозъка. При много жестоки престъпници хормонът серотонин е в изключително занижени количества. Ако в предния мозък нивото му е ниско, то насилието излиза извън контрол.

Други фактори също са от решаващо значение. Един от тях са душевните травми през детските години, причинени от малтретиране или сексуални посегателства. В много случаи страхът също може да подейства като катализатор на агресията.

Оказва се, че комбинация от генетична предразположеност и тежки емоционални и психически травми от миналото могат да предопределят престъпното бъдеще на човек. Ген на престъпността, обаче, не съществува, предават пишат "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари