Дикция, чар и загар... компютърно генериран тв водещ

Той вече дебютира, а иновацията е на китайската агенция Xinhua
10

Китайската държавна информационна агенция Синхуа (Xinhua) представи най-новото си попълнение в нюзрума - компютърно генериран водещ на новинарски емисии. Той може да говори, да се движи, да жестикулира и е облечен в костюм. Има си и англоезична версия.

Киберводещият е дигитална версия на известен ТВ водещ в агенцията. Той може да работи неуморно по 24 часа в денонощието, по седем дни в седмицата, 365 дни в годината.

Цифровото копие е разработено с помощта на машинно самообучение, така че да имитира реалистично гласа, изражението на лицето и жестовете на оригиналния водещ. От агенцията твърдят, че той чете текстове като професионален водещ. Повечето зрители обаче са на обратното мнение, след като видяха и сравниха прототипа с оригинала.

Алгоритъмът му се захранва от видеоизлъчвания на живо, за да научат AI водещия да говори. Според блогпост на Синхуа, водещият с изкуствен интелект е бил създаден, за да се намалят разходите за производството на новини и да се подобри ефективността.

Движенията на водещият изглеждат плавни и много близки до реалността. Визуално единствено устата разваля донякъде илюзията. Английската реч също не е идеална. Въпреки че е базирана на истинската реч на англоговорящ журналист, гласът звучи роботизирано и странно.

В крайна сметка все по-често се убеждаваме, че нито една професия не е защитена от автоматизация и роботизация, дори телевизионният водещ.

Премахването на човешкия елемент от производството на новини може би наистина ще намали разходите, но няма да ги направи по-ангажиращи. Слушането на монотонен роботизиран глас да обяснява процесите в политиката или световната търговия наистина не звучи като бъдещето, за което мечтаем.

От друга страна обаче скоростта, с която се развива изкуственият интелект позволява лесно да си представим AI водещи, които са неразличими от истинските… за добро или за лошо.

"Аз, който бях изцяло клониран от истински образ, успях да овладея воденето на телевизионно предаване, както човешкият образ, на база на който съм създаден", казва AI-водещият.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БСП направиха нещо по евтино-назначиха за президент Радев и сега той повтаря точно всичко което Йотова му е казала.Веднага след края на изборите Йотова изрично го предупреди ,че и най малкото движение срещу БСП няма да му бъде простено.И сега човекът е на тръни една секунда невнимание и после цял живот редови!Определено е по надежден от китайският си колега! На китаеца може програмата да му забие,някакви бъгове да му се появят,или някой да го хакне и да заговори против ККП.Радев е по надежден.
8
0
 
2
 
! Отговори
Хеким Ян преди 5 месеца
Най-после ще могат да се контролират въпросите на водещия.
7
0
 
2
 
! Отговори
Умрел преди 5 месеца
Най накрая писна ми от тия полу живи индивиди.
6
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
rage against the AI
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво, скоро всички водещи ще са холограми и роботи, а електронните издания задължително ще се пишат от изкуствен интелект.
4
8
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 месеца
Ако дигитализираме Курнелия ще може да иска оставки 24/7
360дни в годината
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Устата не му се мърда в тон с думите. Във всяка компютърна игра устата на героят се мърда в тон с думите даже имат мимически мускули и тва е от 7-8 години.Тия са назад
2
0
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
А аз за колежката му юксел
1
0
 
14
 
! Отговори
Леле преди 5 месеца
Закахърих се за Хекимян....