Руси, със сини очи, без болести... Генно редактираните бебета идват!

Две близначки, резистентни към СПИН, ще се рдят в Китай
27 ное 2018 07:10, Нели Христова
50
Руси, със сини очи, без болести... Генно редактираните бебета идват!
Снимка: Flickr

Очаква се в близкото бъдеще генното инженерство да повлияе изключително много на човешкия живот. Но играта с нашето ДНК може да е опасна, за това рядко се правят експерименти върху хора.

На много места те са забранени, но не и в Китай, където доктор  Хъ Дзиенкуей направи пробив в науката, който може да доведе до преосмисляне на медицината и етиката.

Благодарение на Дзиенкуей на бял свят се появиха първите генетично редактирани бебета, чиито организъм е резистентен към ХИВ, а това предимство ще бъде предавано на бъдещите поколения.

Седем семейства се опитват да имат деца по изкуствен път, но само едно успява, а от този експеримент се раждат две момиченца, близначки.

Много учени се обявяват против подобни изследвания, а специално експериментът на Дзиенкуей наричат  "чудовищен".

Истината обаче е, че има хора, които дори и без генно инженерство се раждат с резистентност към ХИВ, но е под въпрос дали наистина китаецът е успял да постигне нещо?

Той работи заедно с екип от американци, които са ентусиазирани от идеята, но в САЩ такива практики са забранени. Интересно е обаче, че статия за разработката му не е публикувана в научно списание, за което методът да бъде проверен от специалисти.

Хе разказа върху какво работи в Хонконг на организаторите на конференция по генно редактиране, която ще започне утре, а преди това в ексклузивно интервю пред Асошиейтед прес.

"Чувствам огромна отговорност не да съм пръв, а да задам пример. Обществото ще реши какво да прави от тук нататък", казва докторът пред журналистите.

Китайският учен изтъква, че първо е тествал метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти. Той е избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай.

Липсата обаче на тази част от ДНК-то може да доведе до други усложнения, като например поява на различни заболявания като западнонилска треска, или човекът да умре от грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Симо преди 5 години
До номер 16. Това, че си черен като катран не значи, че трябва да си избиваш комплексите като говориш небивалици за русите хора. Неслучайно белите са живели на север хиляди години наред, а черните на юг. Липсата на меланин позволява на тялото да абсорбира по-добре краткотрайните и по-слаби лъчи в северното полукълбо, за да си произведе витамин А, който е жизненоважен и почти не се среща в храните. Липсата на меланин в очие също ги прави по чувствителни към светлината, което си е предимство.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1А ако е тя... Или ако е над такива неща?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ви пита, само да ви кажа ;)
45
5
 
8
 
! Отговори
кръстоносец преди 5 години
Поредното китайско изобретение, което може да завладее света, като много други. Не подценявайте цивилизация на 5000 години, те не са европеци и производни, това са Китайци.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Религиозните фанатици не могат да спрат прогреса!"От кога здравия разум се причислява към фанатизма? Не мислиш ли, че когато дадено действие засяга всички, трябва да се действа обмислено и предпазливо. И атомната енергия е голям напредък, само да не си от хилядите, загинали покрай опити с ХОРА по темата и то дори без да ги питат. Дай да си правя експерименти с теб, пък ако умреш - нали е за благото на човечеството. Малко опасно звучи, нали?
43
0
 
9
 
! Отговори
теслА преди 5 години
Феминиските така осмиваха мъжете преди време."Нашия хромозон има повече днк вериги от вашия - означава че жените са по виши от мъжете"Отговор: Глава крумит лук има повече ДНК вериги от човека :)
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
основния инструмент на природата в процеса на еволюцията е грешката - нема са плашите ;)Богатите "експреиментират" с децата си от поне 10 години.... преди повече от 20 години беше и овцата Доли...
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да имаш изобретения и технологии и да е отровена природата да няма какво да ядеш.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им е работа да се правят на богове. Всичко създадено от човека се обръща в лоша посока. Такава е човешката природа
39
1
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Готов съм да зачеркна всички догми, предрасъдаци и човешката глупост, в името на едно по-добро бъдеще. Да те е страх от знанието, да водиш война с науката, от това по-глупаво и деградивно няма. Човека има силата и правото, да променя света, така че той да работи в него услуга, превили сме го преди, ще го правим и в бъдеще. Религиозните фанатици не могат да спрат прогреса!
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другият много по-*** метод е да се подберат 10 - 20 младежа, населяващи различни северно разположени държави. След доказване на липса на роднинска връзка между тях и липса на наследствено предавани болести да си купим генетичен материал от тях. Не знам обаче как може да бъдат убедени семейните жени, че вместо по естествен път трябва да зачеват в специални за целта клиники.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Днес обаче човека има знанието, да управлява тези процеси."Готов си да си играеш на Бог. Успех.Рагнарок е близо.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Модефицирал е CCR5 и сега момичетата са резистентни към HIV-1, обаче болести като хепатит C, западнонилска треска и диабет могат да бъдат смъртоносни за тях.
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сините очи са неподходящи за нашите ширини, а русата коса почти винаги е рядка. Естествено светлите хора имат тънка, даже синкава кожа, склонна към петнене. Изглеждат добре повече на картинка и добре шпакловани, отколкото натюр.
34
3
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
ДНК е нещо което непрекъснато се променя, това се нарича еволюция, самата природа е един голям експеримент! Днес обаче човека има знанието, да управлява тези процеси. Като цяло не е нужно да експериментираш с хора, предвид че всички растителни и животински видове имаме общ прародител, следователно голямо сходство в строежа на ДНК, то ние можем и го изучаваме първо върху животни.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо в нашия град русите деца доста са се увеличили, без в населението да са придошли забележимо количество руси северняци. Що тъй?
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако действително успеят да създадат такива човеци ще трябва да минат 1-2 поколение, за да отмине масовата психоза. След това се надявам да навлезе масово и все повече хора да приличат на северно европейци.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е като кубчето на Рубик. Не можеш да пипнеш нещо без да промениш друго. Особено в генетиката, където явните последици се виждат след години, ръчкането е особено непредвидимо. Познанието в тази област е твърде недостатъчно, за да се правят подобни експерименти с хора. Човекът не е хомяк, да го убиеш ако нещо не се получи както трябва.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КинаБлагодарение на тази опасни хора си жива, кукувице.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер! В България трябва да живеят около 15-17 мил човека, за да имаме същата гъстота на населението колкото в западна Европа. Предлагам да си поръчаме 10 мил ариеца.