Белите по-умни от черните: Расизмът отне титлите на д-р Джеймс Уотсън

Откривателят на структурата на ДНК лишен от почетните си титли
15 яну 2019 16:00,
539
Белите по-умни от черните: Расизмът отне титлите на д-р Джеймс Уотсън
Снимка: архив Reuters

Джеймс Уотсън, съоткривателят на двойната спирала на ДНК, е бил лишен от научните си титли. Причината - "някои расистки забележки" на учения, награден с Нобелова награда през 1962 г.

Лабораторията "Колд Спринг Харбър" заяви миналата седмица, че ще отнеме всички титили и почести на 90-годишният Уотсън, който ръководеше лабораторията до 2007 г. Тогава той се оттегля от поста заради статия в Sunday Times, в която е споделил своите възгледи за африканците, които много хора са сметнали за расистки, предава "Live Science".

В статията генетикът посочва, че е "много разтревожен" за перспективите пред Африка, защото смята, че нивото на интелигентност на местното население е значително по-ниско от това на европейците. Заради генетиката.

"Всички наши социални политики са базирани на факта, че интелигентността им е същата като нашата, въпреки че всички тестове посочват, че това не е точно така", казва Уотсън в статията.

През 2007 г. ученият казва още, че му се иска всички раси да са равни, но "хората, които работят с черни работници са открили, че това не е така".

Тези негови думи му костват поста на директор на лабораторията. Генетикът дори публикува извинение.

И така до преди няколко дни, когато ученият отново си навлече публичния гняв. В интервю за документалния филм "Американски Маестрo: Декодирането на Уотсън", излъчен на 2 януари, 90-годишният учен заявява, че черните и белите имат разлики в коефициента на интелигентност, заради генетични разлики, които са еволюирали чрез естествения подбор.
В отговор на новите коментари на учения лабораторията "Колд Спринг Харбър" взе още по-сериозни мерки, отколкото през 2007 г. и му отнема всички почетни титли.

Д-р Джеймс Уотсън става известен през 1953 г., когато става съавтор на научен труд, който описва двойно-верижния модел на структурата на ДНК. През 1962 г., заедно с Франсис Крик и Морис Уилкинс, Уотсън печели Нобеловата награда за медицина.

Расистките му коментари обаче му печелят прозвището на персона нон грата в научните среди.

През 2014 г. той се превърна в първия жив Нобелов лауреат, който е продал медала си, твърдейки, че е загубил голяма част от източниците си на приходи.

Семейството на Джеймс Уотсън заяви пред "New York Times", че той не е бил в състояние да отговори на интервюто на PBS, тъй като е под медицинско наблюдение, след като миналия октомври е пострадал при катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
11
 
3
 
! Отговори
Мухоловец преди 5 години
За Уотсън както и да е, но България е пълна с расисти. Доказателсвото - 99% от мненията под тази статия, които започват с "е, че то на всички е ясно..."
265
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 5 години
На кого да вярвамНа на професора разплел нашето ДНК или на толерастите.Как не са го убили преди да каже тези неща
264
2
 
41
 
! Отговори
Тъмнокож преди 5 години
Това е пределно ясно на всички,дори и на черните! Не знам каква е тази изкривена толерантност-да се крие и изопачава истината!
263
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа трябва да премине в мултикултурен режим - проф. Сара Коен 2006 г.
262
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научните изследвания се споделят само когато са угодни на евреите
261
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше излъгал,че негр ите са по умни щяха да му дадат още една нобелова
260
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нито едно изследване,което да оборва този учен
259
0
 
30
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Интересно какво щеше да се получи, ако твърдеше, че черните са по умни от белите хора. да ли щяха да го упрекват отново за расова дискриминация, м?! Това означава ли, че трябва да лъже за да е политкоректно?! Що ли се сещам за свободата на словото и разните там декларации и декларацийки на политбюрократите?!
258
0
 
36
 
! Отговори
Стоян Спилбъров преди 5 години
В днешно време не можеш да си изкажеш мнението дори и за жилирани мечета,без да те оплюят от 5 правозащитни организации и да те заклеймят като расист.
257
0
 
44
 
! Отговори
българин преди 5 години
Човекът е АБСОЛЮТНО ПРАВ ! Просто сравнение на Африка с останалия свят е доказателство за това !
256
0
 
39
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
Прав е.Много по-рядко ще откриеш тъмнокож професор.Те самите африканци предпочитат да са спортисти.Добри са в бягането например,по-издържливи са.Някои пеят хубаво,но като гледам не им се учи особено.САЩ дава пари за образованието на бедните цветнокожи,имат възможности да получат и стипендия,но нямат желание.Хипотетично, ако тия пари бъдат дадени на български деца ви казвам,че едно българче ще вложи повече усилия да се реализира.Иначе афроамериканците са доста нахакани, някои невъзпитани.Ген ли е
255
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът казва истината, от биологична гледна точка, те го наказват... Разбира се, това не е повод за расизъм и омраза, и може би е плод на вложените качества на живот по тези земи. (А подозирам, че същото се отнася и до нашите "***"). Ама много му пука на учения, на 90 години...
254
0
 
52
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Прав е !В защита на професора питам!Кажете ми името на поне един черен шампион на шах !
253
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната либерастка дивотия - казал истината и затова го наказват! На 90 години! Готови за лудницата, сър!Ами да откажат ползването на откритията му! Защо не го направят? Защото са лицемери, подобно на всички либерасти!
252
13
 
4
 
! Отговори
Панталеев преди 5 години
Предлагам неговите титли да се връчат на Каракачанов.
251
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи вече в името на "толерантността", фалшивата "равнопоставеност" и насилственото признаване на останалите за по-кадърни от колкото са, може да се променя науката, фактите и да се създават поредните тонове измислици. Всичко това е един джихад на "чувствата" над фактите. Той бил чувствал това, бил вярвал в онова, следователно фактите са грешни, защото му противоречат.Да ви имам и гнилия манталитет и простотия и чудо вече!
250
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Един от Дивия Запад 356:Кратко и точно :-)Само дето забрави индийците които за наравно с "жълтите".Университетите не са зле платени ако се вземе предвид че работят по-малко и имат супер бенефити.
249
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо някой черeн не беше открил структурата на ДНК?
248
22
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Е как азиатците ще са най умни като нищо не са измислили.Колите им все крадени.Кое и е умното.
247
9
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Компютърджиите не са умни.Те тъй или иначе туй ще правят, а туй че някой им дава много пари за туй ги удивлява.Печелят повече пари бизнесмените.За което трябва късмет, характер и работа. Много работа.