Фандъкова: София е дигитална столица на новите пазари

Кметицата откри фестивала за технологии Webit в НДК
14 май 2019 13:37, Йордан Бързаков
67
Фандъкова: София е дигитална столица на новите пазари
Снимка: БулФото

София се утвърди като дигитална столица на новите пазари и Webit е едно от събитията, които отразяват това. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на фестивала за технологии Webit Festival 2019, който се проведежда в НДК, съобщава БТА. На откриването присъстваха и президентът Румен Радев, и евродепутатът Мария Габриел.

"Технологиите ни помагат да решаваме всички предизвикателства, но хората, които чертаят новите пътища, са тези, които ни променят. София е дом на една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат и нас, и целия свят напред", заяви Фандъкова.

Още по темата

Кметицата добави, че столицата залага на три важни приоритета - развиетие на силна икономика, подобряване на инфраструктурата и умения за новата дигитална реалност.

"Най-важни са уменията на хората да създават и да работят в дигитална среда", допълни тя.

На откриването присъстваше и българският евродепутат и лидер в листата на ГЕРБ за предстоящите европейски избори за Европейски парламент. По думите й изграждането на цифровата трансформация, която обхваща всички страни от ЕС, е приоритет.

"Днес е един прекрасен повод да кажем, че се гордеем с постигнатото на европейския цифров единен пазар - премахваме бариери, работим за край на роуминга, подобряване на свързаността, електронната търговия, киберсигурността и електронното управление", категорична беше Габриел.

Президентът Румен Радев пък каза, че само за едно десетилетие технологичният фестивал се е превърна от едно дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии.

Румен Радев в призова гостите на фестивала да се възползват от визитата си в България и възможността за взаимодействие с българските компании, които са пример за инициативност и гъвкавост.

Президентът изтъкна, че силната конкуренция във всички сфери налагат все повече скоростта като основен приоритет в разработването на новите продукти, особено в дигитална сфера. Той обърна внимание, че въпреки това разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре.

"Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", добави Румен Радев.

Webit Festival е технологично изложение, което се провежда за единайсета поредна година. За пореден път домакин на събитието е България, а в него за включени над 15 тематични конференции и изложения. Очаква се над 10 000 посетители от над 110 държави да присъстват.
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
10
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 година
Гаргамелите и Фъндъците плямпат неща, които не разбират.
В момента ел. правителство във България е в положението, което преди 30 години беше ядрената енергетика в ЧЕРНОБИЛ. Пълен колапс.

В България има милион хора, които нямат средно образование.
В България хиляди още, ползващи каруци.
В България по пътищата има повече дупки, от колкото на Луната.
В България Фъндъци и Гаргамели отговарят за високи технологии, но дори не знаят имената на хората, които тестват държавните портали.

Не става така!
42
0
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 година
Пазарите са дигитални, щото от некачествените, недомислени и безкрайно протакани ремонти реалните пазари са недостъпни.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световното списание " Икономист" пусна размазваща властта на Шайката ГЕрП статия, в която описва апартаментните скандали у нас и сриващият се рейтинг на бандата на борисоф!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сте невменяеми...
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Госпожа Попова( Фандъкова) ни учеше как не трябва да се правят неща, с които в момента тя с голямо настрървение не се съобразява...така е като за кмет на столица се избира селяндypка, която освен че я съсипа друго не направи!!!
38
0
 
12
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Топлата вода в София трябва да е по евтина защото се подава от ТЕЦ София ?Централите Оц Люлин Оц Земляне не работят лятото и се прави икономии ?
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цифрова!!! Цифровизация!!!
То да нямаме в Българския дума за това разбирам......Ама всичко живо е почнало да Дигитализира. Щото сме модерни.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пусни подвижната пътека на метростанция СУ Кл. Охритски от към орлов мост.
От м.януари не работи
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данче, ботокса кой го плати.
Избирателите ли ?
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пъдпъдъкова е много смешна с новото си лице.
И преди беше грозничка, но по-малко.
Сега се е направила на нищо.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало Фъндито излез от ФИЛМА.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Mome sa prokoraturata si kolko apartm imasch v manastirski livadi kolko komisionni ti davat stroitelnite fa.koito pe4elat uj konkursa sa stroeji fa na gerb saschtitnizite kmetiza bes obrasovanie sa stroeji rem. Injenerno arhitekt.obrasovanie a tja selenkata u4itelka po ruski stroi buta stroi buta sneschna si no drugara bkp boiko ti e sad garba a prokoraturata i zazarov se raseivat da te proveravst ot kakzo si kmetiza kolko milioni sabra v bk ili sa pri daschtera ti i rodata ti"

Неграмотен
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mome sa prokoraturata si kolko apartm imasch v manastirski livadi kolko komisionni ti davat stroitelnite fa.koito pe4elat uj konkursa sa stroeji fa na gerb saschtitnizite kmetiza bes obrasovanie sa stroeji rem. Injenerno arhitekt.obrasovanie a tja selenkata u4itelka po ruski stroi buta stroi buta sneschna si no drugara bkp boiko ti e sad garba a prokoraturata i zazarov se raseivat da te proveravst ot kakzo si kmetiza kolko milioni sabra v bk ili sa pri daschtera ti i rodata ti
30
4
 
8
 
! Отговори
калинка мая преди 1 година
тези знаят ли какво е "цифров" и "дигитален" - какво значи "дигитална столица", може ли столица да е дигитална?! също "цифрово събитие" и т.н. пращи интелект!!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Файдъкова, вие едни плочки не можете наредите, на компютър ще работите
28
0
 
12
 
! Отговори
тцъ преди 1 година
тя за webit-a няма никаква заслуга. Но са я изтипосали там за да влезе фестивала в новините.

Най-добре да каже за графа.
27
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
По-скоро някой студент по пластична хирургия се е упражнявал върху лицето й.
26
0
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 година
Много ме е смЕх когато някой такъв като мен който нищо не разбира започне да ръси купешки приказки все едно е на ти с проблема.
25
1
 
15
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Тая пък, и не само тя има да се бие в гърдите: София - столица на това, столица на онова, тинтири-минтири! А, истината е, че така наречената ни столица се задушава от доста отдавна! Всеки квадратен метър се усвоява, и то по-най малоумният начин!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
таз как си е надула бузите с ботокс мяза на мумия