Учени: Бъдещето вещае масова гибел за хората

Хората ще трябва да се борят със сушата, пороите и горещините
21 авг 2019 13:45,
53
Учени: Бъдещето вещае масова гибел за хората
Снимка: Pixabay

Повишаването на средните глобални температури с 2 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха ще доведе до опасни и продължителни горещини, суша и проливни дъждове, съобщи Физ.орг.

Още по темата

Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие

Продължителните екстремни климатични условия могат да предизвикат масова гибел на хора. До този извод стигнали учени от Хумболтовия университет в Берлин, пише БТА.

По думите им, глобалното затопляне ще доведе до промени в летните температури, като при това екстремните климатични условия ще станат по-устойчиви. Дори малко увеличаване на продължителността им ще има разрушителни последствия за здравето на хората, производството на хранителни продукти, биоразнообразието и икономическия растеж.

Климатичните модели прогнозират постоянно отслабване на лятната атмосферна циркулация, съпроводено с покачване на температурите. В резултат в определени райони ще има влажен и топъл климат за по-дълго време. Вероятността от екстремни климатични условия ще се увеличи със средно 4 процента. Най-уязвими ще са райони в Северна

Америка, Централна Европа и Северна Азия. В централната част на Северна Америка вероятността от суша с продължителност повече от 14 дни ще нарасне с 10 процента.

Известно е, че големите горещини в Европа през 2018 г. доведоха до намаляване на добива на пшеница в Германия с 15 процента. Същевременно в САЩ последните 12 месеца са най-влажните в историята на наблюденията.

Понастоящем се реализира сценарий, свързан с покачване на температурите с 3 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха. Ако през следващите няколко години парниковите емисии не бъдат максимално ограничени, този сценарий ще се окаже неизбежен.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. задължава страните да ограничат повишаването на температурите до 2 или 1,5 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега не го ли правим?
4
5
 
18
 
! Отговори
А.М.Салакис преди 4 години
Хората ще трябва да се борят със сушата , пороите и г...ЕРБ !
3
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да е голяма загуба едно 50-75% намаляне на населението. Всеки човек умира, дали ще е днес или след 50 години си е единична трагедия. Дано поне да е нещо бързо, а не продължителен глад, анархия и т.н. Най-добре да измислят вирус за качествена селекция. От милярди подвижни торопроизводители голяма полза не се задава.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е Физ.орг.?
1
2
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
НИЕ СИ СЬСИПВАМЕ ПРИРОДАТА