Японски учени изобретиха самоовлажняващи се контактни лещи

Традиционните лещи могат да изсушават очите
28 яну 2020 19:45, Ния Христова
5
Японски учени изобретиха самоовлажняващи се контактни лещи
Снимка: Pixabay

Контактните лещи предлагат много удобства, но имат и своите недостатъци. Продължителното им носене може да предизвика така наречения синдром на сухото око. Японски учени са изобретили самоовлажняващи се контактни лещи, които могат да са решение на проблема, съобщава "Монитор".

Традиционните контактни лещи могат да изсушат очите, когато се носят дълго време. По този начин се намалява честотата на мигане и се повишава влагоизпаряването. В резултат на това могат да се появят проблеми като дискомфорт, рани на роговицта и възпаления.

Учени от университета в Тохоку са разработили прототип на самоовлажняващи се контактни лещи, като решение на проблема.

Прототипните лещи поддържат слъзна течност между себе си и окото чрез електроосмотичен поток. Прилагането на електрическо напрежение през заредена повърхност подпомага движението на течността.

В случая с контактните лещи този ефект се постига чрез прилагане на ток върху хидрогела, от който са изработени самите лещи. Така се извлича течност от естествения слъзен резервоар, който е разположен зад долния клепач. Автоматичният овлажняващ процес се захранва от миниатюрни биосъвместими батерии.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"По публикацията работи: Ния Христова"
Да не маа с кирката из нея!?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
квоооо?