Северният магнитен полюс се движи към Сибир

Специалистите не знаят кога и къде точно ще спре
16 май 2020 15:17, Елка Василева
56
Северният магнитен полюс се движи към Сибир
Снимка: архив, БГНЕС

Северният магнитен полюс се измества към Сибир заради промени в магнитните сили на две места в земното ядро, съобщи изданието "Сайънс алърт", цитирано от БНР.

Учени от университета в Лийдс и датския Технически университет анализираха спътникови данни от 20-годишен период, за да установят геоложките сили зад изместването на северния полюс.

Когато е уточнена позицията му през 1831 г., Северният магнитен полюс е в канадската част на Арктика, на полуостров Бутия в Нунавут. Оттогава при всяко измерване той се измества на север, средно с 15 км годишно.

До 70-те години на миналия век движението му криволичи, но оттогава е по права линия. От 90-те години то се ускорява четири пъти и вече е 50-60 км годишно. При сегашната траектория се очаква полюсът да е на 390 до 660 км след 10 години, близо до Източносибирско море.

Изместването на полюса се движи между две аномалии - отрицателни магнитни потоци. Единият е дълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни отдавна, както и това че с времето нарастват или се свиват.

От 1970 г. до 1999 г. промени във взаимодействието между течната мантия и плътното въртящо се ядро на планетата ни са удължили аномалията под Канада. Това е намалило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило. Затова полюсът рязко се е насочил натам.

Очакванията са полюсът да продължи да се движи, но специалистите не знаят докога, нито къде точно ще спре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 28Естествено,че има и фантастика,но много добре се описва как се върти лавата и защо има магнитно поле.Иначе като всеки филм се развиват редовните американски пропаганди за спасяването на света и то винаги от САЩ.
28
0
 
12
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
В тоя филм "Ядрото" са такива небивалици и фантасмагории, че няма накъде повече. За каква истина говориш, не знам.
27
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте филма ''Ядрото''.Там е истината!
26
1
 
18
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Като видя коментаритеЧе единия Русия му е виновна, а на другия, че само християните ще оцелеятНаистина хора-нужна ви е помощ И ТО ВЕДНАГАиначе за статията, това си е цикличност.А да и забравих-вие нали сте НОВИНАРСКИ САЙТ ?Какво ми цитирате статия от преди 7 години
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето сме пасажери на един кораб и си мислим че сме капитани. Да се радваме докато круиза продължава!
24
0
 
12
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 3 години
Мале, мале, тука е мазало... Това, уважаеми психо..та, е нормален и естествен цикличен процес. :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Хаха 22 преди 3 години
Поради липса на подходяща новина, си пльоснал неадекватния си коментар баш тука! Ама нали имаш стотинки да заработваш, няма как!Еех, съдба!
22
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10 години управление на Бойко Борисов България е НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА и на последно място по доходи в ЕС.Според него сме лош материал,*** и ***.Срамувам се от Бойко Борисов!
21
6
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Според древните митове цялата ни планетарна с-***, включително и планетата Земя са били изкуствено създадени, чрез някакви много специални камъни-кристали (вид "компютри"). Много специален "софтуер" е бил записан в тези кристали или камъни МЕ на силата. Каквото е вътрешното устройство на човешката глава - това е и във вътрешността на Земята - две полукълба, плаващи в течност и м/у тях епифизата. Епифизата превръща акустичните вибрации в електро-магнитни; така подобно и ядрото на Земята "слуша"...
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моя Свят се изучава тераформиране. Само, че ние сме цивилизация от ниво 5 по скалата на Кардашев.Докато вие сте цивилизация от тип 0 и не случайно сте такава. НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИМ ДА СЕ РАЗВИЕТЕ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ИМПЕРИЯТА-ЕС СЛЕДВАТЕ МОДЕЛА НА САТАНИЗМА: - закрила на гейове - закрила на сатанисти и вещери - офшорки - мутри и мафии в политиката
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бойте се. Смяната на полисите е ясно описана във Библията. Това е времето на жътва...Иисус е Бог, а Той е рестартирал Света много пъти. Цивилизацията винаги има памет до 5К години. Иисус не оставя цивилизацията да съществува ако не е по модела на Неговата Св. Църква.Мюсулмани, будисти, индуиси, масони... Нямат шанс. Изчезват в нищото.И така Бог може да рестартира Света още 1 милион пъти на всеки 5К години докато накрая хората открият правилния модел-християнския.
18
5
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Южният полюс, на свой ред, се измества към Кирибати.От статията не става ясно дали Сибир е държава или Канада е област.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Яко те е ударила някоя частица в главата.
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай, Азия, Турция, Япония, ИНДИЯ, АФРИКА, ИЗРАЕЛ... Нямат си и напредстава какво се случва. Нека да ви кажа в прав текст."ТОВА Е СВРЪХ СЕКРЕТЕН ПРОЕКТ, КОЙТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГОСПОДСТВОТО САМО НА ДВЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ, КОИТО ЩЕ РАЗРЕШАТ ПРОБЛЕМА МЕЖДУ ТЯХ С ВОЙНА. ОСТАНАЛИТЕ, ПО-ГОРЕ ИЗБРОЕНИТЕ НЯМАТ ШАНС. КОГАТО НАСТЪПИ МОМЕНТА НЕБЕТО ТАМ СЕ ОТВАРЯ И КОСМИЧЕСКИ ЧАСТИЦИ..."Стана Ви ясно. И да ви е ясно. Пак нямате шанс.
15
0
 
23
 
! Отговори
Бай Спиридон преди 3 години
Аз се чудя що всичко ми се клати и залитам като пийна кило ракия, а то било от полюса щото не си бил на мястото.Добре че написахте статията. Подозирах, че има нещо.
14
10
 
6
 
! Отговори
Бойкоебач преди 3 години
Скоро всички западняци ще станат евразийци и ГЕРБ ще се пребоядиса на "Гьотверени За Евразийско Развитие на България".Горкият Тонка!
13
10
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Прав си,че това е руска работа тези на всякъде се мешат и е истина и това,че ще искат пари и може да го изключват.Но ООН трябва да се задейства и там където е полюса трябва тази територия да се даде на Канада защото руснаците го заграбват от тях и за това сибир трябва да стане канадски.
12
7
 
14
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Пак игри на Путин, дърпа полюса към Русия.
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 5-10хил години полюсите се разменят. С това се променя рязко климата на континентите - пустини стават джунгли и обратно. Писмената ни история (Индия и Китай) е все на по 5хил години. В Южна Америка се разтопяват глетчери, замръзнали преди 5хил години, а в тях има замразени растения, т.е. станало е бързо. Дано не е през този век поредното обръщане на полюсите.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина далеч от разбиранията и компетентността на редакторите и списващите в този сайт.