От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери
23 фев 2021 07:00,
184
От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс
Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
14
 
10
 
! Отговори
каквиии.... преди 3 години
американци какъв Марс,били кацнали на Марс,боже господи,смешници,забравиха ли за плъха който се появил на екрана на прожекцията за Марс ,пълен смях и цирк. Няма нищо лошо да не знаеш или да не можеш нещо.Запитайте се къде на нашата планета може да се снимат подобни картини и пейзажи,и ще видите че това са снимки правени от пустините на планетата ЗЕМЯ.Жалко че,им гласуваме доверие, но това ще е до известно време.
141
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам нищо за руски учени, руски апарати и т.н.?Шок. Путин не каза ли, че те са най-великите?
140
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците ни затрупаха със снимки и клипчета от Марс за тяхното достижение. Интересно защо официално руснаците не показаха нито една снимка, даже осъдиха човека позволил си да ни покаже филм за най-голямото руско достижение за последните 20 години двореца Геленджик. Не мога да ги разбера тия руснаци, защо скромничат с това с което трябва да се гордеят и ни заливат с пропаганда за това в което искат да им повярваме.
139
0
 
1
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До АнонименПоправка: не са паднали с четвърт, а са четвърт от това, което бяха преди няколко години.
138
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз няколко снимки от Марс. Вижте какъв дворец е избарал тов. Путин в Геленджик и тогава ми хвалете САЩ. Дворец за чудо и приказ който никой американски президент не може да направи.
137
1
 
1
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До Анонимен"Ангара" не е постижение от практична гледна точка. Сами си казаха, че е 40%-50% по-скъпа ракета от "Протон" и се надяваха да намалят цената, но май не им се е получило. Това щеше да мине преди 5-6 години, но SpaceX и други компании дръпнаха много цените надолу. Даже наскоро шефът на ULA (компанията, чиято ракета с въпросния руски двигател закара този ровър до Марс) се жалва, че за няколко години цените паднали с четвърт, пък търсенето не се покачило и имало "ракетен балон".
136
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия остава да се хвали единствено с постиженията на мъртвия СССР. Нищо ново не успя да направи Русия под мъдрото 20 годишно управление на гребеца от галерата Путин.
135
3
 
3
 
! Отговори
До 141 преди 3 години
Нали затова спят върху печката. За тях е нормално. А тексасците кога да иззидат печки, кога да ги напалят? Защото за тях беше аномалия.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В "Евгений Онегин" има ария: "Сегодня ты, а завтра - я!".А дядо поп пее на приснопаметния: "Коя ли земна слава е вечна?".А след това ще има изпълнение на песента "Нас не догонят!"Още музика?
133
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано, аз се чудя защо все изкривявате темите в русофилство и американофилство. Каква е ползата от кацането на Марс за обикновените хора? НУЛЕВА. Мен това ме интересува, а не кой първи е излетял в космоса или е кацнал на Луната.
132
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъск се свърза с тов. Путин по Клъбхаус и разговаряха насаме 1 час. Според Мъск тов. Путин е предложил на Мъск да закара карго на Марс през 2022 година с планирания полет на Старшип до Червената планета. Каргото ще бъде подготвено от Роскосмос и ще представлява саморазгъващ се батут. Батутът е необходим за връщането на земята на руската експедиция до Марс. Елон Мъск сериозно обмисля предложението.
131
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа на Байконур е получил нервна криза.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141"120, какви -16Ц? Тази нощ в Москва беше -20Ц. Студът се държи вече 20 дни, но няма проблеми."Така е защото руснаците са по-умни и слагат килимите си на стените вместо на пода.
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка Задна прашкаЕдинственият път, когато ще се съглася с теб. Рогозин е велик ... некадърник! Навремето той даде много висока оценка на суперпистолета Strike Оne (Черный стриж), който въпреки добрите си данни, се оказа ненадежден и бе отхвърлен от армията и полицията.Нищо, в Америка го продават за $1400.А "Ангара" е постижение! И "Восточный" щеше да върши вече много работа, ако не бяха краднали толкова!
128
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" свръхзвуков парашут"! Колко мъка има в НАСА ! Омръзнами от техните фалшиви кацания. То Луната, то Марс, то Венера
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120, какви -16Ц? Тази нощ в Москва беше -20Ц. Студът се държи вече 20 дни, но няма проблеми. В Сибир и Якутия температурите са полярни, но никой не се оплаква. Огромната Русия работи като швейцарски часовник.
126
6
 
3
 
! Отговори
До ано 133 преди 3 години
Колко бяха на брой луноходите? Даже в нашия Природонаучин музей има образци от лунен прах, подарен от СССР! Кой е абсолютен лидер в изследването но Венера със спускаеми апарати? Забравяте, че е по-удобно! А с МЧС, която още съществува, БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКИТЕ РАКЕТИ, май нещата с тоалетните бяха точно обратните! Провери сам!
125
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия тепърва ще трябва да доказва че Гагарин е летял в Космоса. Доказателствата за измамата станаха прекалено много, а през 2032 година ще отворят и засекретените американски материали от неговия "полет".
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 132Айде, и каналният плъх изплува!Остава Фандъкова да се амбицира и направи канализация не престижните райони на несравнимата ни по мръсотия столица. Но теб това не те интересува - във ваше село нужниците са навън!
123
1
 
3
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До АнонименАртемис е международна програма и руснаците бяха поканени, и даже трябваше да изградят модул за лунната станция, но се отказаха под претекст, че всичко се върти около САЩ. Усетиха, че има шанс да ги заведат на Луната като туристи, освен ако не налеят бързо много пари в програмата си, и се отказаха. Вместо това тръгнаха с китайците, които планират роботизирано изследване и кацане на хора през 30те, белким до тогава руснаците имат нещо.