Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни

Според учените други професии трябва да бъдат поставени на пиадестал
15 дек 2021 14:54, Нели Христова
122
Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни
Снимка: БГНЕС

Обмисляте ли кариера в мозъчната хирургия или ракетната наука? Може и да не ви е толкова трудно. Според ново проучване онези, които се занимават с тези две професии, не са непременно по-умни от широката публика.

Изследователите молят 329 аерокосмически инженери и 72 неврохирурзи да изпълнят серия от задачи, за да тестват своята интелигентност. Резултатите, публикувани в British Medical Journal, показват малко разлики с членовете на британската общественост.

Изследователите казват, че са решили да проведат проучването си отчасти за да разберат в коя професия има най-голямо интелектуално предимство и дали обществените възприятия за секторите са обосновани в действителност.

Както в сферата на хирургията, така и в ракетната наука, няма достатъчно персонал, а проблемите ще се задълбочават през следващите десетилетия. Изследователите предполагат, че техните открития и поставянето под въпрос стереотипите може да бъде от полза за бъдещото набиране на кадри в научните области.

Професионалистите от двете групи бяха оценени онлайн в шест когнитивни области, като се е използвал "Голямият тест за британското разузнаване“, първоначално разработен в Imperial College, Лондон. Той разглежда области като работна памет, внимание и обработка на емоциии,. Респондентите са питани и за тяхната възраст, пол и опит в индустрията.

Техните резултати са сравнени с данните, събрани преди това от 18 000 членове на британската общественост.

Установено е, че неврохирурзите са постигнали значително по-високи резултати от ракетните учени при решаване на семантични проблеми, като дефиниране на редки думи. Междувременно аерокосмическите инженери се представят по-добре от своите съперници, когато става дума за внимание и задачи за умствена манипулация.

В сравнение с публичните резултати обаче, ракетните учени не показват значителни разлики в нито една област.

Неврохирурзите от друга страна, отбелязаха различен резултат само в две области: скоростта на решаване на проблемите им e по-бърза, но припомнянето им e по-бавно.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на "бързата природа на неврохирургията... или може да е, макар и по-малко вероятно, продукт на обучение за бързо вземане на решения в критични във времето ситуации".

"Възможно е както неврохирурзите, така и аерокосмическите инженери да бъдат ненужно поставени на пиедестал", отразява проучването. "Други специалности може да заслужават да бъдат на този пиедестал и бъдещата работа трябва да има за цел да определи най-заслужената професия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Еееее ами щом те не са чак толкоз умни значи, че и аз не съм чак толкоз *** бе демек, горната и долната граница се приближават...Само да не станат равни, че ще пукнем бе, тъй вика нашто джипи бе...
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ракетната хирургия му е майката
75
1
 
3
 
! Отговори
ПОЛИТКОРЕКТЕН преди 2 години
Предлагам да поставяме на пиадестал 1. членове на НПО-та, 2. студенти, учили в Западна Европа, решили да сменят пола си, както и 3. не особено привлекателните лeлки, които протестираха против насилието над жените!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Тесните специалисти не са по- умни от другите но са по-добре платени. Обаче и това че в нищо не си много добър не означава,че си експерт по всичко. Абе по нашите ширини масата и ракията изравняват всички.
73
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен23 Журналистите са най умните Да си видял от нещо да не разбират ? Като започнем от хвърляне на зарове за табла ,та свършил с космически технологи и астрофизика
72
0
 
7
 
! Отговори
До 89 от БГ преди 2 години
Прав сте, но пък съм пристрастен аз към темата. Откакто неврохирург ми извади мозъчния тумор спрях да гледам футбол и т.н. Започнах да ценя истински важните хора, каузи и професии в едно общество!
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БГ - Парите на спортистите са такива заради рекламата. Тя изкривява заплатите им така, че да взимат милиони (не всички, но много от тях). Проблемът за това е обществото, защото се връзва на рекламите. Същото е с ваксините... :)
70
0
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
С такива учЕни като провелите "изследването" се е гъбаркал още Еразъм Ротердамски в своята "Възхвала на глупостта" преди пет века. Сега пак навлизаме в средновековие, когато агресивната глупост се опитва да стъпче в калта всички интелектуалци - нападките срещу "расистката бяла наука" в Щатите пробиват дъно след дъно. А когато никой вече не иска да се занимава с нещо напрягащо ума, озверелите *** ще реват "Къде ми е новио айфон и телевизор и що немам интернет за порно и чалга, бе?!"
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-отговорна е професията оператор на казан за ракия. Без него сме го загазили! Осъзнавате ли?
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Mхм, хората които се занимават с ала-бала се опитват да убедят всички, че това да имаш знания и умения и да знаеш как да ги съвместяваш когато се налага, не означава, че си умен. Както казва Мустафичката - Да, да... ама... не!
67
2
 
2
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Затова пък душевните хому-сиксуакисти сме огън и винаги желани от всяка власт
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгарите и клоуните са най-умни, знаем, знаем. Кирчо и Кокорчо, Слави Чалгара, Ицо Комара и Мишо Шамара, истински балкански гении ви управляват.
65
8
 
5
 
! Отговори
също преди 2 години
Шофьора на самолет не е по умен от един таксиметърджия
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от невроинженери и ракетни хирурзи! Аз съм Петър Ганчев и съм най-умният!
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки знае, че русата и черната Златка са най-умните.Както и калинките от герб. Имаше една идея - да се подкрепят грозните, понеже те били дискриминирани. Може да излезе статия от рода на Клаудия Шифер и Мерлин Монро не са били чак толкова еталон за красота.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия е пълно с ракетни инженери и неврохирурзи.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно да правя проучвания, за да съм наясно, че умен не е равно на образован. Има много лекари (не всички), които са най-обикновени зубъри т.е. за ум не може да се говори при тях, но умеят да запаметяват информацията, която виждат/четат и така си взимат изпитите, обаче ако му зададеш въпрос, за който се иска да помисли и забива. Имам такъв приятел (не е лекар, а просто наизустява всичко много лесно). Едва ли някой от познатите му би твърдял, че е умен. И така... Боцкайте се "умните" хахаха
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсят си причини да вкарат африканци.
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АХАХАХХАХАХАХА!!! Когато специалисти "Човешки ресурси", психолози, политолози, разказвачи на приказки и всякаква друга cвoлоч започне да завижда на хората, че имат акъл в главата си... за разлика от тях. :)))
58
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Най-умни са политиците в Брюксел. След това идват националните политици. У нас Тиквата е най-умната. Доказателство са думите му към електората: "Аз съм про'ст и вие сте про'сти " и съгласието с което те бяха приети.