Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни

Според учените други професии трябва да бъдат поставени на пиадестал
15 дек 2021 14:54, Нели Христова
122
Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни
Снимка: БГНЕС

Обмисляте ли кариера в мозъчната хирургия или ракетната наука? Може и да не ви е толкова трудно. Според ново проучване онези, които се занимават с тези две професии, не са непременно по-умни от широката публика.

Изследователите молят 329 аерокосмически инженери и 72 неврохирурзи да изпълнят серия от задачи, за да тестват своята интелигентност. Резултатите, публикувани в British Medical Journal, показват малко разлики с членовете на британската общественост.

Изследователите казват, че са решили да проведат проучването си отчасти за да разберат в коя професия има най-голямо интелектуално предимство и дали обществените възприятия за секторите са обосновани в действителност.

Както в сферата на хирургията, така и в ракетната наука, няма достатъчно персонал, а проблемите ще се задълбочават през следващите десетилетия. Изследователите предполагат, че техните открития и поставянето под въпрос стереотипите може да бъде от полза за бъдещото набиране на кадри в научните области.

Професионалистите от двете групи бяха оценени онлайн в шест когнитивни области, като се е използвал "Голямият тест за британското разузнаване“, първоначално разработен в Imperial College, Лондон. Той разглежда области като работна памет, внимание и обработка на емоциии,. Респондентите са питани и за тяхната възраст, пол и опит в индустрията.

Техните резултати са сравнени с данните, събрани преди това от 18 000 членове на британската общественост.

Установено е, че неврохирурзите са постигнали значително по-високи резултати от ракетните учени при решаване на семантични проблеми, като дефиниране на редки думи. Междувременно аерокосмическите инженери се представят по-добре от своите съперници, когато става дума за внимание и задачи за умствена манипулация.

В сравнение с публичните резултати обаче, ракетните учени не показват значителни разлики в нито една област.

Неврохирурзите от друга страна, отбелязаха различен резултат само в две области: скоростта на решаване на проблемите им e по-бърза, но припомнянето им e по-бавно.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на "бързата природа на неврохирургията... или може да е, макар и по-малко вероятно, продукт на обучение за бързо вземане на решения в критични във времето ситуации".

"Възможно е както неврохирурзите, така и аерокосмическите инженери да бъдат ненужно поставени на пиедестал", отразява проучването. "Други специалности може да заслужават да бъдат на този пиедестал и бъдещата работа трябва да има за цел да определи най-заслужената професия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отлично! Хващайте когото ви падне от широката публика и то назначавайте ракетен инженер или неврохирург.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 - И същото важи за морал и доброта. Казваш, че не се измервали, а аз ще ти кажа, че си дал скала. Кое за теб е добър човек? Някой, който е изнасилвал деца, добър човек ли е? Не - лош е разбира се! Майка Тереза добър човек ли е - Да! Пешо, на бензиностанцията, дето никога не е убил никого, но понякога лъже с бензина, друг път дарава пари за БЧК - ами ното е особено лош, ито е особено добър. Ето ги имаш -1 имаш 0 и имаш 1. Пита се - кое и как измерваме? Какво е "доброта".
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да не ви оперират мозъка сменили професията си журналисти от днесбг или да ви падне върху къщата ракета конструирана от журналисти от тази страница! Написаното звучи като ергенска полюция на т.н. журналисти от тази страница имайки в предвид дефицитите им само по български език. Има ли вече кандидати са ракетни инженери или мозъчно трансплантиращи неврохирурзи от страницата на днесбг?
34
6
 
2
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Ако един неграмотен човек се справя по-бързо и по-адекватно в една критична ситуация от един учен с няколко висши образования и няколко научни титли кой е по-интелигентният от двамата!?
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 - Съжалявам, но интелигентността е измерима и има защо да я мерим. Тестовете за интелигентност предсказват академичните успехи с огромна точност. Тук не говорим за знания или за липса на такива. Говорим за чисто физическата възможност на кандидата, да се справи със задачите пред себе си. За здравето - Съжалявам, но то се измерва - пусл, съдържание на крувна захар, наличието на различни маркери в кръвта, даващи индикация за болести и тумори, представянето при упражнения ...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак статия на *** и пак неграмотно преведена и написана. Няма оправия.
31
1
 
3
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Само не пускайте този тест на преподавателите в някой нашенски университет!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно не са. Но става дума за високоспециализирани специалисти в много тясно профилирани области. А това изисква не толкова интелигентност, колкото задълбоченост и много познания. Така че дори един неврохирург или ракетостроител да няма по-висока интелигентност от един водопроводчик, това не означава, че не са по-компетентвни в това, за което им плащат. "Изследването" се фокусира върху задачи за обща интелигентност.
29
1
 
4
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Интелигетността е способността да се справяш бързо, точно и адекватно в различни критични ситуации и тя няма нищо общо с образованието!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През живота си човек каквото и да прави, го прави за пари . Ако не прави нещо за пари казваме - благотворителност но тя пак е за хората направили пари.
27
1
 
0
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Нашият Льотчик и той е в това число !
26
1
 
3
 
! Отговори
jajajaj преди 2 години
Превод на днес.бг - The Great British intelligent test = Голямият тест за британското разузнаване
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление на западните псевдоучени - психолози, интелигентността не е измерима обективно. Не е и нужно да се мери. Същото важи заредица други категории - красота, здраве, доброта, морал. Но понеже тези "учени" смятат квазинауката си за нещо точно и важно, като математиката, физиката, географията, химията, например, мислят, че с прилагането на уж по-точни критерии могат да мерят неща, за които това е невъзможно и да докажат на света колко самите те са важни. Но това просто няма как да стане.
24
0
 
0
 
! Отговори
Тъпака преди 2 години
Хахахахаха, казвах ли ви ас че всички са като мен, да не и по-прозти уее
23
1
 
6
 
! Отговори
неумен преди 2 години
не е задължително да са умни, а кадърни
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тестовете за интелегентност няма нищо общо с науката.." - Да, само математика и статистика.
21
1
 
5
 
! Отговори
Роуз Мадър преди 2 години
Просто има хора , на които ума е насочен само и специално в една дадена свера, това не ги прави по-малко умни...останалото е култура ...било то обща...ама на англичанин това да го обясниш....за тях всичко е черно или бяло...или ягоди ! хахахаха
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ъъъ"Интелигентните и пълноценни хора могат да са всякакви и това няма почти никаква връзка с това, какво работят." - Може да си всякакъв, но ако имаш акъл в главата, няма да станеш хамалин.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата не са еднозначни. От една страна за да можеш да се обучиш и усвоиш някоя по-интелектуалта професия, трябва да имаш предпоставките за това- ум и труд. От друга страна, впоследствие самата професия те развива и ставаш още по- способен за интелектуални задачи.
18
0
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Това с парите е по-скоро хитрост :)