Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни

Според учените други професии трябва да бъдат поставени на пиадестал
15 дек 2021 14:54, Нели Христова
122
Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни
Снимка: БГНЕС

Обмисляте ли кариера в мозъчната хирургия или ракетната наука? Може и да не ви е толкова трудно. Според ново проучване онези, които се занимават с тези две професии, не са непременно по-умни от широката публика.

Изследователите молят 329 аерокосмически инженери и 72 неврохирурзи да изпълнят серия от задачи, за да тестват своята интелигентност. Резултатите, публикувани в British Medical Journal, показват малко разлики с членовете на британската общественост.

Изследователите казват, че са решили да проведат проучването си отчасти за да разберат в коя професия има най-голямо интелектуално предимство и дали обществените възприятия за секторите са обосновани в действителност.

Както в сферата на хирургията, така и в ракетната наука, няма достатъчно персонал, а проблемите ще се задълбочават през следващите десетилетия. Изследователите предполагат, че техните открития и поставянето под въпрос стереотипите може да бъде от полза за бъдещото набиране на кадри в научните области.

Професионалистите от двете групи бяха оценени онлайн в шест когнитивни области, като се е използвал "Голямият тест за британското разузнаване“, първоначално разработен в Imperial College, Лондон. Той разглежда области като работна памет, внимание и обработка на емоциии,. Респондентите са питани и за тяхната възраст, пол и опит в индустрията.

Техните резултати са сравнени с данните, събрани преди това от 18 000 членове на британската общественост.

Установено е, че неврохирурзите са постигнали значително по-високи резултати от ракетните учени при решаване на семантични проблеми, като дефиниране на редки думи. Междувременно аерокосмическите инженери се представят по-добре от своите съперници, когато става дума за внимание и задачи за умствена манипулация.

В сравнение с публичните резултати обаче, ракетните учени не показват значителни разлики в нито една област.

Неврохирурзите от друга страна, отбелязаха различен резултат само в две области: скоростта на решаване на проблемите им e по-бърза, но припомнянето им e по-бавно.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на "бързата природа на неврохирургията... или може да е, макар и по-малко вероятно, продукт на обучение за бързо вземане на решения в критични във времето ситуации".

"Възможно е както неврохирурзите, така и аерокосмическите инженери да бъдат ненужно поставени на пиедестал", отразява проучването. "Други специалности може да заслужават да бъдат на този пиедестал и бъдещата работа трябва да има за цел да определи най-заслужената професия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи ми колко пари имаш в джоба си, да ти кажа колко си умен - стара народна мъдрост
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествено! бакшишите са най-умни, разбират от всичко и могат да ти дадат всякакъв съвет!
15
4
 
14
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Най-умен е българина, защото мое сам си смени накладките пред блока и знае кво има у ваксината
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 - Има и други фактори - физическото здравем храната и условията на живот, обучението в ранните години - В този ред. За професията, не е толкова, че развива интелекта, колкото че години на тернировка и опит, ти дават една инструменти, които да прилагаш, когато мислиш за проблемите.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най умни са началниците щото земат повече пари от другите
12
0
 
8
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Направилият проучването май не е толкова умен....
11
1
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ако си добър в някоя област, това не те прави умен или интелигентен. Нагледал съм се на програмисти, специалисти и т.н., изкарващи по 10-20к на месец, които са абсолютни пънове в житейски, философски и психологически план (не, не говоря за жени и т.н.). Интелигентните и пълноценни хора могат да са всякакви и това няма почти никаква връзка с това, какво работят.
10
1
 
7
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Е*аси *** проучване.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното проучване, станало популярно, защото някой жрналист се е усетил, че гръмките заглавия продават.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За случая ползват "Големият тест за британското разузнаване" да разбираме ли, че най-умни са разузнавачите и, ако да как биха класирали по държави.
7
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Алтернативно проучване гласи ,че овчарите и трактористите не са толкоз прости.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно е това изследване. И Брус Уилис го доказа в "Армагедон"!
5
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
Това е ,,голямо проучване"!Светът се обърна с главата надолу!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е пълно с мозъчни инвалиди. Изборите тази година го доказаха безапелационно... Днес им сърбаме попарата.
3
0
 
8
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Списвачите от днеса също не са толкова умни, щом им трябват три дни да откраднат статия от ВВС и да я пуснат на гугъл транслейт. Но това си ги знаехме и преди :)
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, пожарникарите са най- умни. факта, че 12 години един от тях успиваше избирателите и си правеше каквото иска го доказва. Следващия път да тестват пожарникари и полицаи, да видят пращене от акъл.
1
7
 
12
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
така е тези с Фалшиви Дипломи от Харвард - са Умните!